Kika in i det pampiga och färgstarka hemmet från 1904: “Det började med den rosa soffan”

Hemma hos Solveig och Jan-Erik sprakar en fantastisk färgfest. I den lyxigt ombonade våningen får ceriserosa möta blått och grått träffa aprikos – helt i harmoni med sekelskiftesdetaljer och stiliga designklassiker.

När Solveig och Jan-Erik letade en ny bostad 2021 föll de pladask för den ljusa hörnlägenheten i det pampiga sekelskifteshuset byggt 1904. Här fanns allt – bra planlösning, rejäl takhöjd, vackra stuckaturer och en härlig atmosfär från förr. Läget nära en stor park var också ett plus, inte minst för labradoren Billie som älskar att gå på promenad.

Det här med spännande färgkombinationer var ett stort intresse redan i parets första hem. Och när de köpte den rymliga våningen var det som om de fick en jättestor och tom målarduk som bara väntade på att få fyllas.

– Solveig har alltid varit väldigt förtjust i att teckna och måla och är mycket kreativ, säger Jan-Erik, som själv länge har haft ett intresse för hem och inredning både genom jobbet och de privata projekten.

– Även om vår inredningsstil har förändrats genom åren har förkärleken för färger alltid funnits där, plus att inredningen måste ha lite själ som vi brukar säga. Hemmet ska vara en plats för njutning, och prylar och möbler måste ha en egen karaktär.


LÄS ÄVEN: Anja inreder med tropisk känsla: “Vi gillar gult, det skapar glädje”


Soffan från Møbelringen var utgångspunkten för färgsättningen i vardagsrummet. Väggarna är målade i ”Pale Linden”, Jotun. Bordet är ”Noguchi Coffee Table” från Vitra, ljusstaken är ”Kubus 8”, Audo Copenhagen. Vita piedestaler i bakgrunden, Jotex.
Taket i salongen är målat i ”Minty Breeze” från Jotun. Taklampan är ”VP Globe” från Verpan, och fåtöljerna är Finn Juhls ”Modell 45”. Matta, ”Flower Field”, Layered. Till höger om soffan hänger två verk av Martin Jørgensen, och till vänster en Matisse-affisch från Desenio. Golv, Unikt Gulv.
Här bor: Jan-Erik Duvholt och Solveig Tufto med labradoren Billie. Jobbar som: Jan-Erik är civil­ingenjör. Solveig är jurist och har chokladmärket Tufto tillsammans med sin syster.  Huset: Lägenhet i Oslo på 140 kvadratmeter, i hus från 1904.
I hallen hänger en spegel från Rusta ovanför Jotex-skåpet. Vasen är från Audo Copenhagen.

Grått blev till färgprakt

När man stiger in i den vackra fyrarumslägenheten är det svårt att föreställa sig att när paret tog över bostaden var alla väggar grå – med undantag för hallen som hade en guldtapet. Att det behövdes en rejäl förändring här stod klart från början, men den färgsprakande paletten som är på plats i dag har fått växa fram under tid. 

– Det började med den rosa soffan i salongen, säger Solveig. Vad passar med rosa, som inte är för pastelligt? Jo, gula stolar. Och sedan fortsatte det så, lite i taget, allt eftersom nya element tillkom.


LÄS ÄVEN: Lekfullt och färgstarkt – vi älskar den här rosa badrumsdrömmen!


Vardagsrummet har väggar i en härlig rosa färg med NCS-koden ”S3040-R30B”. Taket är målat i ”Duft” från Jotun. Soffa från Skeidar, bord från Jysk och matta från Ikea. Den blå sittpuffen är från Søstrene Grene.
 Fåtöljen ”CH07” av Hans J  Wegner passar fint mot den rosa hyllan vardagsrummet.
De gula fåtöljerna i salongen är designade av Finn Juhl och de visades första gången 1945.

Att hitta exakt rätt nyanser har inneburit många försök och en hel del misstag.

– Vi har försökt balansera så att det inte skulle bli för mesigt, säger Jan-Erik. Hallen var först ljusblå med ett mörkare blått tak. Men det skapade en sådan kall känsla där inne. Så det slutade med en lila nyans i taket och en väldigt starkt gul på väggarna. Man blir glad när man kommer in där nu!

Vardagsrummet har också målats om flera gånger. I dag är det knalligt och piggt ceriserosa, men förut var det gult och grönt.

– Det gjorde liksom rummet lite besvärligt på något vis, tycker Jan-Erik. Och den mörkblå soffan behövde en färg som kunde möta upp bättre. 

Köket är från HTH och har en kompositbänkskiva från Sigvartsen Steinindustri. Hällen är från AEG. Väggarna är målade i ”Duft” och taket i ”Deco Pink”, båda Jotun. Den blå skålen är en present från Solveigs pappa, som köpte den i Marocko.
En gul kruka bryter effektfullt mot den aprikosa väggen i köket. Den öppna hyllan anpassad för glas är målad i samma färg, ”Duft”, Jotun.
Hallväggarna är målade i ”Solrenning” från Jotun. Det passar bra till det rosa takets färg, som Jan-Erik och Solveig dessvärre har glömt NCS-koden för. Skåp, Jotex, taklampa, New Works.
Övernattande gäster får fin utsikt över bakgården. Sängen är från Bohus, det vägghängda sängbordet från Ikea och lampan i fönsterbrädan från Jysk. Väggarna är målade i ”Pale Linden”, taket i ”Pale Green”, Jotun.

LÄS ÄVEN: Elins och Caspers ruckel blev ett drömhem: “Ville verkligen ha en gammal skola”


Våga prova nytt

– Vi har provat oss fram på olika sätt, säger Solveig. Jan-Erik köpte en bra färgkarta som vi har använt en hel del för att hitta olika kombinationer, vilket har varit jättekul. 

Solveig betonar också att det är viktigt att känna att de val man gör inte måste vara för evigt. Det finns inget måste i att ha samma färger i tjugo års tid.

– Då känner man bara ett för stort tryck, som kan tvinga fram trista och så kallade säkra val i grått, vitt och beige. Det tar ju trots allt inte så lång tid att måla om ett rum.

Master bedroom med ett vackert burspråk med sittplats. Kuddarna fanns sedan tidigare, men har blivit omklädda av Solveig. Väggar och tak är målade i ”Ocean Air” från Jotun.
Sänggaveln hade lämnats kvar av lägenhetens tidigare ägare, men fick ett nytt, blått överdrag av Solveig. Sängkläderna är från Myyk i ”Lilac”. Kudde, H&M Home. Lampan är från Audo Copenhagen.
Mjukt rosa väggar och indirekt belysning över kommoden ger en fin start på dagen.
Bad­­rummet, som ligger mitt i lägenheten, renoverades av den förra ägaren. Solveig och Jan har satt sin egen prägel på det genom att måla tak och väggar i färgen ”Duft”, Jotun.

Hennes bästa tips är att alltid provmåla en större yta direkt på den vägg som ska målas.

– Otaliga gånger har vi trott att en färg skulle bli helt perfekt. Men sedan, när den kommit upp, har den visat vara en helt annan.

Både Solveig och Jan-Erik är riktigt nöjda med balansen mellan de starka kulörerna och mer pastelliga nyanserna, i kombination med lägenhetens stora salar och stämningsfulla elegans. Men ändå är de inte redo att lägga ner penslarna helt.

– Hur det nu är så dyker det hela tiden upp nya spännande idéer, säger Solveig. Just nu är vi inne på väggmålningar, kanske till och med i taket. Det skulle ge en så cool effekt. Dessutom drömmer vi om att bygga ett eget hus någon dag … Så nej, vi blir nog aldrig riktigt färdiga!


LÄS ÄVEN: Kim och Oscar inreder med loppisfynd: “Vi är emot slit- och slängsamhället”


Solveigs och Jan-Eriks 5 bästa färgtips

  1. Som utgångspunkt, ta sikte på ett viktigt inslag i inredningen när du väljer färg. Det kan vara allt från en möbel till ett konstverk som får sätta tonen för resten av paletten.
  2. En komplett färgkarta från t ex NCS är en bra investering när du inte vill begränsas av färgtillverkarnas egna kulörer.
  3. Testa först färgen på en större del av ytan. En liten provlapp räcker inte för att kunna avgöra om färgen passar eller inte.
  4. Tänk inte för långsiktigt och ”tidlöst”. Det kan hindra dig från att få till en spännande och personlig touch. Våga lite! Och måla över om det skulle bli helt tokigt.
  5. Färg i taket skapar helhet, och gör också att rummet känns större än om du valt ett vitt tak. Dessutom skapar det spänning och karaktär.
Scroll to Top