Anja inreder med tropisk känsla: “Vi gillar gult, det skapar glädje”

Djungelkänsla, italiensk solighet, massor av gult och en skvätt Hollywood-glam. Det var receptet när Anja skapade sitt färgstarka och ombonade hem i den rymliga tegelvillan från förra sekelskiftet.

I Anja Kolbys villa från 1905 känns det som om solen lyser även inomhus. Kärleken till gult är tydlig överallt, liksom ett överflöd av gröna växter som förstärker känslan av en frodig sommarträdgård inne. Hennes mans italienska bakgrund har påverkat inredningen, liksom Anjas förflutna i Australien då hon ofta besökte regnskogen i Queensland. 

– Jag är ingen trädgårdsexpert, men växter ger mig känslan av att vara levande och skapar ro, säger Anja. Människor känner sig lugna när de ser grönt, det är något som lever kvar sedan urtiden. 

Vardagsrummet skiljs från sovrummet med en skiljevägg, inspirerad av växthus och ritad av Anja. Den är fixerad med lister och byggd i ek av en snickare. En gardinskena har monterats bakom. Gardin från Kvadrat. Soffa, Bolia. Nästan alla kuddar har Anja gjort själv av växtfärgade återvunna textilier. Matta, Go Green.
Här bor: Anja Kolby, Simone Sirtori, Mark, 14,  och Dikte, 11 år. Jobbar som: Anja är designer. Huset: Villa från 1905 på 130 kvm utanför Köpenhamn. Instagram: @casaalfadk
Anjas favoritböcker om växter, inredning och resor köpta runt om i världen. Glasäpplet och det gula glaset med lock är från Moment Kbh. Den gula burken med lock är från Uhlala Ceramics.
Matbordet var Anjas mormors från 60-talet. De två identiska stolarna är från Anjas farmor och farfar, från samma tid. Plankstolen är ”J46” från FDB-möbler och den sista stolen
som Piet Hein Eek designade för Ikea. För enhetlighet är alla stolar målade i samma färg. Taklampan är från Menu, av Søren Rose.
Kök och matplats har öppen planlösning. 
Köket renoverades för två år sedan, och det var ingen tvekan om färgvalet. Därför valde man köket från Epoq, som då var det enda färdiga köket på marknaden i gult.

Just önskan om lugn var en av anledningarna till familjens beslut att flytta till ett hus i en mer stillsam förort efter tjugo år i mitt storstaden.

– Jag ville att vårt Casa Alfa, som jag kallar det, skulle bli en plats som präglas av solsken, natur, samvaro och kreativitet, och det har det blivit, säger Anja. 

Husprojektet har fått ta sin tid, paret ville inte hetsa fram något. Att hitta det rätta köket tog till exmepel två år. 

– Vi gillar gult och det skapar glädje, så självklart skulle vårt kök ha den kulören, säger Anja.

På en av de öppna hyllorna syns ett av Anjas egna djungelbroderier, en samling gula och gröna vaser och Anjas favoritkräm från My Favorite Things.
Skiljeväggen mellan sovrummet och vardagsrummet är placerad precis där det tidigare fanns en vägg. På så sätt har man återtagit den ursprungliga planlösningen, om än med ett öppnare utseende.
Säng­gaveln har Anja gjort själv genom att skära till en spånskiva och fodra den med skum, vadd och tyg. Tyget syddes ihop av olika bitar och häftades fast på baksidan av spånskivan.
En dagbädd fick så klart ett överkast i gult.
På Anjas hemmakontor är skrivbordet nära fönstret, och givetvis omgivet av massor av växter. Soffan är från Coop, skrivbordsstolen är en gammal systol från Anjas pappas fabrik. Bordet är från Köpenhamns rådhus, och Anja har gett det en ny bordsskiva.
Golvet i badrummet fick vara kvar eftersom det liknande det i en pool. Spegeln är från Kartell och tvättstället är återbruk. Byrån är ett loppisfynd, hyllorna från Flying Tiger. Tapeten är från Cole & Son

Men vissa saker fick vara som de var vid inflytten, som den turkosa mosaikgolvet i badrummet på första våningen. 

 – Vi hade helt enkelt inte råd att byta det. Jag var först inte helt såld på det, men sedan tyckte jag att det liknande ett turkost hav eller en pool, vilket passade vår stil perfekt, säger Anja, som har många kommande projekt i tankarna.

– Vi drömmer om att göra bakgården mer tropisk. Sociala ytor är viktiga även ute, och jag vill att våra gäster ska känna att när de kommit till oss är de på en exotisk semester.

Scroll to Top