Kim och Oscar inreder med loppisfynd: ”Vi är emot slit- och slängsamhället”

Ett härligt hem i ständig förändring, fyllt av loppisfynd, arvegods och växter. Välkommen in i Kims och Oscars idérika lägenhet.

Förändring är något som Kim Jarl och Oscar Vickes gillar. När ni läser det här har de tillsammans med sonen Frej redan hunnit lämna lägenheten från 1894 i centrala Helsingborg, för att i stället flytta till hus. 

Kim har ett stort intresse för inredning och secondhand och frilansar som inredare, 3D-visualiserare och butikskommunikatör.


LÄS ÄVEN: Vintageproffset: Så fyndar du på loppis och auktion


På det lilla teakbordet står ett askfat av Mari Simmulson från Upsala-Ekeby.
I burspråket i vardags­rummet står en dagbädd fylld med loppisfyndade kuddar bland gröna växter. Golvpuffen i skinn köptes på en resa till Egypten. Säng­­­bordet ”Maj” är tillverkat av Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors på 40-talet. Den hand­knutna ryan är från Agges Loppis i Landskrona.
Här bor: Kim Jarl och Oscar Vickes. Jobbar som: Kim är inredare och kommunikatör. Bostaden: Lägenhet i hus från 1894 i centrala Helsingborg. Instagramkonto: @inredningmedkim
Tegelhuset är från 1894. Lägenheten ligger på översta våningen och har ett burspråk med utsikt över Öresund. 

– Vår stil är lite egen och blandad, jag och Oscar har kombinerat våra två olika inredningsstilar och låtit vårt hem och vår gemensamma stil växa fram. Det blev en blandad boho- och retrostil med en stor kärlek för secondhand och gröna växter. 

Även om familjen har vissa nytillverkade möbler och inredningsprylar är så gott som allt köpt i andra hand.

– Vi är båda emot slit-och-slängsamhället och tycker att det är perfekt att handla secondhand när man som vi gillar att förnya hemmet ofta. Vi gillar att blanda nytt och gammalt i olika stilar, färger och mönster, och vi kör gärna more is more, säger Kim.

Det runda matbordet är en kontorsmöbel från Skandiform som Kim har målat om. Runt bordet står tre stolar med stålstativ och rottingsits som är okända tillverkares varianter på stolen ”Cesca”, formgiven 1928 av Marcel Breuer. På bordet en liten skål med lock från Bo Fajans som färgmatchar snitt­­blommorna, tavlorna är en samling loppis- och auktionsfynd, liksom vägglampan.
I vardagsrummet står en tvåsitssoffa och tillhörande fåtölj i den safaristil som var populär i början av 70-talet. Den gula snurr­fåtöljen är nyare, det syns på att stativet har sex ben. Soffbordet har Kim satt ihop av en marmorskiva från Erikshjälpen och ett underrede från ett tidigare glasbord. Oscars grammofon står på rullvagnen ”Lalleröd” från Ikea. ”String”-hyllan är ärvd av Kims mormor. Den stora orientaliska mattan är ett loppisfynd och på väggen sitter strukturtapet med sågspån – typiskt 80-tal.
På kakelugnen, tillverkad i Robert Perssons verkstad i Helsingborg, står gröna växter och loppisfyndade mässingsljusstakar på rad. Foo-hunden på hyllan ovanför elementet är köpt på Helsingborgs auktionskammare. En stor kopparbalja används som vedkorg.
På hyllan ovanför sängen i sovrummet står loppisfynd och gröna växter. I taket hänger en kristallkrona i empirstil. De stora svarta sänglamporna är Ikeas ”Brasa” från 2000-talet. Sammetsklädd karmstol i rokokostil. Matta från Rugvista.

LÄS ÄVEN: Sveriges bästa loppisar – hela listan


Både Kim och Oscar tycker om att gå på loppis, och det är fyndandet som är en del av tjusningen.

– Att fynda är som en kick, att hitta något väldigt fint för en liten peng är en riktig tillfredsställelse. 

– Jag minns när Oscar ringde från en secondhand och berättade att han hittat helt felfria Bauhaus­stolar. Jag skrek ”Köp!” i telefonen och sa att han genast måste ropa på personal och absolut inte fick lämna stolarna. Ibland tar vi rätt snabba beslut, säger Kim och skrattar.

Rulla till toppen