Elins och Caspers ruckel blev ett drömhem: ”Ville verkligen ha en gammal skola”

Den gamla skolan utanför Helsingborg var i stort sett ett ruckel när Elin och Casper köpte den. Trots små medel har de förvandlat huset till ett riktigt drömhem, med hjälp av återbruk, hemmabyggen och stor portion kreativitet.

När Elin och Casper först såg skolhuset i Billesholm på Hemnet tänkte de att oj, här är det alldeles för mycket jobb. 

– Men några månader senare förlorade vi en budgivning på en annan skola och vår lägenhet hade sålts, säger Elin. Då dök den första gamla skolan upp igen i tankarna …

I dag är hon väldigt nöjd med hur allt blev, när hon visar runt i de vackra salarna med fantastisk takhöjd och massor av ljusinsläpp från de välvda fönstren med munblåst glas. Men resan hit krävde en totalrenovering med fokus på recycling och återbruk både i bygge och inredning.

– Jag ville verkligen ha just en gammal skola eftersom de husen har utrymmen som inga andra har. Så fort jag klev över tröskeln på visningen såg jag bara potentialen.


LÄS ÄVEN: Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in


Den gamla skolsalen är i dag mat- och vardagsrum. Matta, Ikea, stolar, auktionsfynd. Väggfärg, Beckers ”S1505-Y20R”. Golv ”Standard Ek Tilja”, Arena. Piano, ljuskrona och konst, auktions- och secondhandfynd.
Vardagsrumsdelens soffa, Sweef. Soffborden är hemmabyggen. Taklampa ”DIY”, House Doctor. Matta och hyllkonsoler, Ikea.
Här bor: Elin Mathiasson och Casper Radermacher med dotternLeah, 2, och katten Rosie. Jobbar som: Elin är regionchef på Sveriges Elevkårer, Casper är besiktningsman.
Huset: Skolhus från 1903 på 400 kvm, @skoldrommen.
Gungstolen är ett älskat secondhandfynd. I den öppna hyllan har antika äppellådor placerats för förvaring.

LÄS ÄVEN: Erika Åberg har renoverat sitt drömhus: “Här sitter kärleken i väggarna”


Krävdes övertalning

Det krävdes dock lite övertalning för att få Casper på fall. Om Elin är drömmaren är han realisten, och huset var trots allt ”näst intill ett ruckel”. Men eftersom Casper ändå var sugen på ett rejält renoveringsprojekt blev köpet av.

Skolan byggdes 1903 för barnen till arbetarna i kolgruvan, men innan huset kom i Elins och Caspers vård var det många år sedan det hade använts för undervisning. Från 1923 hade här varit tryckeri, på ovanvåningen fanns två före detta lägenheter kvar och bottenplanet bar spår av åren med tryckeriverksamhet. Putsen hade trillat ner från väggarna, det var hål i golvet och bjälklaget var murket. Dessutom var många av fönstren igenmurade. 

– Så fort vi fick tillträde gjorde vi en snabbrenovering av en av lägenheterna på ovanvåningen och kunde flytta in där fem veckor senare, säger Elin. Det underlättade vår renoveringsresa eftersom vi kunde vara på plats hela tiden. 

Renoverat med återbruk

Parets filosofi har genomgående varit att återbruka, för miljöns skull men även av budgetskäl. Det fanns stora visioner för hur slutresultatet skulle bli, men många gånger satte plånboken stopp och då fick paret fick bara lära sig att hitta alternativa lösningar. Till exempel har de reglat innertaket med gamla golvbrädor, tillverkat egna foder och lister, och trappan till källaren är ett hemma­bygge. Många gånger upptäcktes större problem man inte räknat med, men som tvunget måste åtgärdas.

– På bottenvåningen var bjälklaget helt murket, säger Elin. Och under några plankor fanns ett hål ner till ett slags källare. Men vi såg 30 kvadratmeter möjligheter! Och eftersom Casper länge önskat sig en vinkällare fick det bli det där, efter att vi bland annat bilat bort puts och gjutit nytt betonggolv.

Köket har en härlig takhöjd på över 3,5 meter och kakel i halvförband från golv till tak, från Hornbach. Inredningen är ”Sävedal” från Ikea, ommålad i Beckers ”562 Skogsstig”. Beslag, vintage. Barstolar, ”Jolly natur”, Ellos. Glaslampa, Ikea. Väggen är målad i Beckers ”575 Klipphäll”.
Det vita standard­kaklet känns lyxigt när man sätter det i halvförband och väljer en mörk fog. Vägglampor, PR Home. Tårtfatet har Elins gammelfarfar snidat. 
Nytt och gammalt blandas i hela huset. Dörrfodret är original och återvunnet, det satt tidigare på en annan plats i huset. Trappräcket är egentillverkat.
Recycling har varit ledordet för Elins och Caspers renovering. Vitrinskåpet i köket är tillverkat av gamla ”Billy”-bokyllor och en byrå som köpts secondhand. Blandare, Ikea.
Elin och Casper har satsat på en stor köksö som används till vardag och fest. Kök, Ikeas ”Sävedal”. Barstolar ”Jolly natur”, Ellos. Glaslampa, Ikea, lamphållare Clas Ohlson. 

LÄS ÄVEN: Camilla väckte nytt liv i den gamla stolfabriken – kika in i vintagebutiken


Experthjälp har de tagit när det gällde tak, el och vvs. Resten har de gjort själva med handräckning av familj och vänner. De var inga proffs när det hela drog i gång, men har fått massor av kunskap på vägen. Något som Casper aldrig gjort tidigare var att mura, vilket han lärde sig för att kunna sätta in hemmets eldstäder. I vardags­rummet finns nu en vattenmantlad kamin och i sov­­rummet en kamin som Casper byggt av en begagnad variant. Men eftersom den gamla murstocken dömdes ut av sotaren fick man installera insatsrör i kanalerna efter en kamp med diverse fågelbon. 

– Insatsröret fastnade på tre ställen så vi fick bila upp väggarna för att göra plats i murstocken, säger Elin. Så det blev ett både tufft och nervkittlande jobb!

I vardagsrummet står en vattenmantlad kamin som ställdes på plats och som det sedan har murats runt om med lättbetong. Gungstol, klocka, tavla, allt secondhand. 
Trappan leder upp till övre plan där det finns två lägenheter. Trappräcket är egentillverkat, grinden är tillverkad av ribborna från en spjälsäng. Klinker ”Bistrot Augustus”, Dekora. Väggen är målad i Beckers ”575 Klipphäll”, trappan i ”562 Skogsstig”. 
Elin och Casper har delat av det stora rummet genom att sätta upp en vacker vägg. På ena sidan finns deras sovrum, och på andra sidan finns Leahs sovrum. Väggarna är målade i egenblandade ”Ljungsgårdsgrön”, taklampa, secondhand. Sängbord, egen tillverkning. 
Sovrummet har 3,50 meter i takhöjd och krävde en mörk kulör, tyckte Elin. När inga kulörer passade skapade paret sin egen, ”Ljungsgårdsgrön”. Gardiner, Textilgallerian, grön kruka till höger och stol, Søstrene Grene.

Vann pris

Stoltheten över hemmet och att de tillsammans klarat av allt går inte att missta sig på. Något som förstärkts efter de vann Bjuvs kommuns arkitekturpris 2021, samt att tv-programmet ”Husdrömmar” dokumenterat projektet. 

– Produktionen hade fått nys om oss via vårt Instagramkonto, säger Elin. Vi blev glada över förfrågan men det var aldrig en självklarhet att dela vår husresa med hela svenska folket. Men efter noggrant övervägande valde vi att vara med och det är vi väldigt glada för. Det har helt klart varit ovärderligt att få renoveringen dokumenterad på ett så fint sätt.

Badrums­kommoden byggdes på egen hand av virke som fanns hemma. Klinker ”Bistrot Augustus”, Dekora. Spegel, Rusta, vägglampor ”Basic Sned”, Ifö, matta, Ellos, blandare, Ikea, kakel ”White Gloss”, Hornbach. 
Badkaret är köpt begagnat och målat i Beckers ”034 Bärnsten”. På väggen, Beckers ”408 Murkla”, kakel ”White Gloss”, Hornbach. 
Källaren har grävts ur, dränerats, isolerats och är nu en mysig vinkällare med golvvärme och betonggolv. All väggputs bilades bort och stenarna syratvättatdes rena.
Elins och Caspers hus byggdes 1903 som skola åt gruv­­arbetarnas barn och var skola fram till 1923, sedan blev det tryckeri och är sedan 2021 i Elins och Caspers vård.

LÄS ÄVEN: 9 vackra sekelskifteshem att inspireras av


Responsen efter programmet var helt otrolig, tycker Elin. Visst var det intensivt att spela in eftersom det skapade en extra tidspress – vissa saker måste bli klara mellan inspelningstillfällena – men det var ändå väldigt kul och lärorikt. 

– Vi är så nöjda med vårt hus. Det är fantastiskt att känna att vi har gjort så mycket själva – att vi skapat vårt eget hem på riktigt. 

Rulla till toppen