Så renoverade Birgit nedslitna 20-talslägenheten: “Målet var att vi inte skulle vilja flytta”

Vad gör du om din man önskar sig en klassisk lägenhet med stuckaturer, när du själv älskar det moderna och minimalistiska? Tar hjälp av arkitektdottern som på ett elegant sätt knyter samman stilarna så klart!

För Birgit och Espen Pay var lösningen att kontakta dottern Ingrid Brunborg Pay när de skulle totalrenovera och möblera sin nyinköpta lägenhet. Ingrid är arkitekt och det var självklart en fördel att hon kände sina uppdragsgivare väl. Dessutom hade hon sina egna motiv för att lyckas med projektet.

– Mitt mål var att lägenheten skulle bli så personlig, detaljrik och unik att de förhoppningsvis inte skulle vilja flytta igen. Det har de gjort tillräckligt, säger hon.

Och visst blev resultatet lyckat. I dag gör lägenheten ett helt annat intryck än den gjorde när Birgit och Espen kom dit på visning. I stället för att fokusera på allt som behövde göras innan de skulle kunna flytta in valde paret att fokusera på möjligheten att skräddarsy lägenheten efter sina egna önskemål.

– När vi tog över lägenheten var den nedsliten, med många korridorer och ett pyttelitet badrum. Den var i otroligt dåligt skick, något som är en fördel när man vill renovera och göra lägenheten 100 procent sin egen, säger Birgit.


LÄS ÄVEN: Anne skapade New York-känsla på 55 kvadrat: “Gjorde mig av med allt överflödigt”


rån vardagsrummet i ena änden av lägenheten är det fri sikt till köket i andra änden. Puffar från Green Apple. I hörnet av matrummet står ett antikt rullbord. Taklampan ovanför är köpt i Hamburg. Målningen till höger är av Cathrine Knudsen.
Här bor: Birgit Pay, tidigare docent på sjuksköterskeutbildningen, och Espen Pay, civilekonom. Bostaden: Lägenhet på 182 kvm i ett hus i Oslo byggt 1928. Lägenheten är renoverad av arkitekten Ingrid Pay, Pay Hus. Instagram: @pay_hus
Köksinredningen från Sigdal är målad i kulören ”1929 Muskotnöt” från Jotun. Vitvaror från Miele. Väggen över köksbänken har en måttanpassad tapet från Angleterre Interiør. Lampan över köksön är ”Dråpe”, Hadeland Glassverk.
Panelen i hallen blir en fin kontrast mot de ljusa vardagsrumsväggarna. I hallen skymtar ett verk av Lars Elling.

LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos Persbrandt – 6 snygga designdetaljer att inspireras av 


Olika önskemål

De har lagt mycket tid på planlösningen och i dag fungerar den optimalt för Birgit och Espen. Ingrid har också lagt ner mycket arbete på att hitta ett naturligt sammanhang mellan den nya inredningen och alla de fina möbler och konstverk som föräldrarna samlat på sig under ett långt liv tillsammans.

– Jag önskade skapa ett bra möte mellan gammalt och nytt. Därför ritade jag in tavlor och möbler i plan­lösningen, så att vi säkert visste att de skulle passa in, säger Ingrid.

Som arkitekt har Ingrid tagit sin utgångspunkt i föräldrarnas vitt skilda önskemål och lyckats hitta en gyllene medelväg. Birgits dragning till det minimalistiska, intresset för trender och förkärleken för modern konst står i tydlig kon­trast till makens preferenser för oljemålningar i guld­ram. Espens målbild för renoveringen var hans barndomshem – en traditionell våning med högt i tak, stuckaturer och fina snickerier.

Hallen har en öppen spis och ger ett välkomnande intryck av hemmet. Soffa och kuddar, Jonathan Adler, pläd från Missoni. Det rosa terrazzobordet kommer från norska By Bjørkheim. Mörkblå puff från Kalma Interør. Taklampa från Nowodvorski Cristal. Målning av Henrik Lund.
Den öppna spisen är det första som möter en när man kommer in i lägenheten. Spisen är klädd med italiensk marmor.
Ingrid har lyckats väl med att balansera sina föräldrars olika önskemål för lägenheten, som bjuder på många spännande möten mellan nyare och äldre design. Sideboard, design Nissen & Gehl för Naver Collection.
Vardagsrummets vägar är målade i kulören ”Tidlös”, Jotun. Soffa och soffbord från Bolia och puffar från Green Apple. Målning av Amaldus Nielsen.

LÄS ÄVEN: Caroline inredde sitt sekelskifteshus med mörka kulörer: “Älskar gamla hus med själ”


– Båda två är be­stämda, så det måste ju bli en blandning av dessa motpoler. Resultatet blev att de tre rummen i fil, inräknat hallen med öppen spis, är inredda i en klassisk stil, medan de två badrummen är modernare. Dessutom har lägenheten fått en ny korridor med mörka ekpaneler. Köket och de återstående rummen är i en stil lite mittemellan, vilket bidrar till att binda ihop de olika uttrycken, förklarar Ingrid.

– Jag jobbade också en del med färgpaletten. Färg ger energi och glädje och det passar mina föräldrars personligheter! Det är viktigt att färgerna harmonierar mellan rummen, eftersom man ofta befinner sig i ett rum och ser in i nästa.

Sovrummet har en målad furupanel från Svenneby Sag & Høvleri. Väggfärg ”4894 Ocean Air”, Jotun. Säng från Jensen, nattduksbord från Habitat och lampa ”Buddy”, Northern.
Ena väggen i sovrummet har inbyggda garderober från Ikeas system ”Pax”, som målats i kulören ”5503 Natural Blue” från Jotun. Sängkläder från Høie och kudde från Missoni.
En walk in closet i förlängningen av sovrummet har bland annat plats för Birgits skosamling. Skåpfront, Noremax, handtag, R Bergersen, och puff, Kalma Interiør.

Stjärnformad plan

Den ursprungliga planlösningen slösade bort många kvadratmeter på korridorer, men i dag har lägenheten en annan planering för att ta vara på ytan.

– Planlösningen är stjärnformad och stjärnans centrum är den vackra panelklädda gången som förbinder alla rum. Den är jag speciellt förtjust i, säger Birgit.

– Panelerna i mörk ek ger en varm känsla och gör att man drar ner tempot lite. Och när man går från gången in i nästa rum kommer ljuset mot en och man får en känsla av öppenhet, lägger hon till.

Den panelklädda gången är hjärtat i lägenheten och ekdörrarna leder in till sovrum, tv-rum, badrum och tvättstuga. Ekpanelerna kommer från Svenneby Sag & Høvleri. Hög vas från Floriss.
Badkaret har klätts in med samma slags plattor som väggen. Det infällda steget är en smart detalj som gör det lätt att kliva i och ur badkaret. Den stora spegeln gör att rummet känns större.
Det stora badrummet ligger i fil med sovrummet och har både dusch och badkar. Grå plattor från Porcelanosa. Kommod från Schmidt, handfat från Kuma.
Den takmonterade duschen är placerad i en nisch som är klädd med stora plattor från Porcelanosa. Alla armaturer är från Vola.

LÄS ÄVEN: Anja inreder med tropisk känsla: “Vi gillar gult, det skapar glädje”


Stora fönster gör att rummen badar i dagsljus. Mellan köket, matrummet och vardagsrummet är det dessutom öppnat så att rummen får ett sammanhang och flyter ihop. Sitter man i soffan i ena änden av lägenheten dras blicken gärna mot den specialanpassade tapeten som smyckar köksväggen i andra änden.

Att beskriva samspelet mellan hemmet och dess ägare som ”hand i handske” känns kanske som en kliché, men i detta fall är klichén väldigt sann, något som Birgit gärna skriver under på.

– Jag trivs bra i alla rum. Här är det öppet, fritt och genomlyst. Lägenheten är designad speciellt för oss, och är en blandning av klassiskt och modernt. Allt är gjort med fina material och vårt hem har fått en inredning med en massa värme. Det älskar jag!

Scroll to Top