Caroline inredde sitt sekelskifteshus med mörka kulörer: ”Älskar gamla hus med själ”

Caroline och Richard föll omedelbart för huset från 1916. Efter en renovering har huset fått ett extra sovrum och en öppen planlösning som passar familjen.

Caroline älskar gamla hus med själ. När hon och hennes man Richard tittade på det 200 kvadratmeter stora huset i Bærum år 2020 blev de omedelbart förälskade.

– Vi önskade oss en villa med stor trädgård, där våra två små barn kan leka och hunden Major kan springa runt.

Huset är byggt 1916 och så snart Caroline och Richard köpt det påbörjade de en renovering. Eftersom huset bara hade två sovrum ändrades planlösningen på över­våningen så att de fick tre sovrum. Dessutom öppnade de väggen mellan köket och vardagsrummet för att få ett bättre flyt i huset.


LÄS ÄVEN: Mörka kulörer och lyxiga material – kika in i det egenritade drömhuset


Min stil är en blandning av gammalt och nytt, säger Caroline. Soffan kommer från Skeidar, skåpet kommer från Jysk och soffbordet är köpt secondhand och målat svart. Golvet är vitoljad fiskbensparkett ”Oxford” från Moland.
Caroline vill inte fylla hemmet med pynt och småsaker, men några föremål har fått plats. Tre i rad-spelet har hon fått i present och det står nu på hedersplats.
Här bor: Caroline Leithe tillsammans med maken Richard och deras två barn. Arbetar med: Caroline driver butiken Boxo.no. Huset: Villa från 1916 på 200 kvm i Bærum, väster om Oslo. Instragram: @ordenogsystem
Skåpet kommer från Jysk. Tavlan är målad av dottern.
Taklampan heter ”Level” och kommer från Markslöjd. Stolar ”Felipe”, Trademax. Mattan är måttbeställd.

– Jag var höggravid när vi tog över huset i mars 2020 och påbörjade totalrenoveringen. Vi flyttade in i en 40 kvadratmeter stor lägenhet ovanpå garaget medan renoveringen pågick. Vår dotter var tre år, jag var höggravid och så har vi en amerikansk bulldogg på 50 kilo, så det var ganska trångt. Och när vi höll på att finna oss till rätta slog pandemin till …

Efter att ha bott i den lilla lägenheten i tre månader kunde familjen flytta in i huset. Alla lådor kunde bäras in och tre dagar senare kom lillasyster till världen.

– Något som var både mysigt och krävande på samma gång var att jag lärde mig limma fiskbensparkett. Varje kväll när jag hade nattat äldsta dottern la jag golv. Det blev väldigt bra till slut!

Både Caroline och Richard är mycket nöjda med resultatet.

– Det var ett litet huvudbry att få till planlösningen på ett bra sätt. Vi rev ett rör som gick genom hela huset för att få till ett extra sovrum. Jag är särskilt glad över hur badrummet blev och att vi fick plats  med badkar, dusch och en gömd tvättmaskin.

Väggfärgen heter ”4638 Byge”, från Jotun. Skjutdörrar av glas avgränsar rummet. Listerna och stuckaturen är nya. Taklampa ”Woody” från Skeidar. Bordet är köpt secondhand och målat svart.
Caroline älskar växter och grönska och vill ha mycket krukväxter inne eftersom hon känner att det förbättrar inomhusluften. Torson på väggen kommer från Filipiniana.

LÄS ÄVEN: Inredningsarkitektens bästa tips inför köksrenoveringen: “Vanligaste misstaget”


Köket är ett favoritrum

– Vi har byggt en stor köksö och det passar oss väldigt bra. Vi har också några läckra glasväggar som avgränsar trapphuset mot köket och vardagsrummet. Det ger en öppen känsla samtidigt som rummen inte flyter ihop.

Caroline är också nöjd med valet av lister, som hon tycker passar bra i huset.

– Det är en gammal dröm för mig att få bo i en gammal villa. Ju äldre hus, desto bättre – det har liksom en egen själ.

Den långsmala takpendeln heter ”Yoke Hang Loose”, Buene. Barstolar ”Freja”, Crea. Svarta krukor från Nille.
Väggfärg ”Sophisticated Blue 4744” från Jotun. Listen i taket är ny.
Caroline tycker om att ha ordning i köket och burkarna i skåpet kommer från hennes egen butik.
Köket är perfekt för en familj på fyra personer. Inredning från Drømmekjøkkenet. Bänkskiva ”Easystone Bianco Carrera”. Spishäll, Bora Pure.

Caroline har tidigare arbetat som inredningsarkitekt, men de senaste åren har hon ägnat sig mest åt sin nätbutik Boxo.no, som specialiserat sig på förvaring och organisation.

– Jag är inte så fäst vid ting och vill ha så få saker som möjligt. Jag är ju väldigt intresserad av att hålla ordning och sortera saker.

Genom åren har paret flyttat några gånger och de har hunnit renovera några hem tillsammans. Det har gjort att Caroline hela tiden har fått nya idéer till hur hon kan lösa olika problem i inredningen.

– Jag har provat mig fram och hittat en stil som jag trivs med. Jag vill beskriva det som en mix av gammalt och modernt. Jag tycker om den strama stilen, men ställer gärna in en antik stol för att bryta av lite.

Det allra viktigaste för Caroline är att hemmet fungerar bra för hela familjen.

– Jag tycker om att se barnen när de leker och då passar det bra med en öppen planlösning.

Tvättstället har Richard byggt av plattorna ”Eme Light Grey” från Living Ceramics. Lådorna är måttbeställda. Korgarna är målade med
svart sprejfärg.
Dörrarna som döljer tvätt­maskinen och torktumlaren är måttbeställda.
Badrummet går i grått. Armatur från Tapwell. Pumpflaskor från Carolines nätbutik Boxo.no.
I badrummet har man valt plattorna ”Eme Light Grey” från Living Ceramics. Badkar ”Ellipse”, Westerberg. Armaturer från Tapwell.
Väggfärg ”4638 Byge” från Jotun. Garderob ”Pax” från Ikea.

LÄS ÄVEN: Så här inreder du elegant och ombonat med mörka färger


Carolines inredningstips

  1. Blanda gammalt och nytt. Gör dig inte av med allt gammalt bara för att du renoverar.
  2. Var inte rädd för att använda mörka färger. Ofta kan man få ett lite varmare uttryck genom att välja en mörkare färgskala.
  3. Låt hemmet spegla din personlighet genom att lägga till personliga detaljer och dekor. Det kan vara allt från konst och souvenirer till andra saker som betyder något för dig.
  4. Om du tycker om att ha ordning och reda är det bra att se till att inte ha för många saker att hålla reda på.
  5. Det är otroligt mysigt att vistas i ett helglasat rum omgärdat av trädgården, oavsett årstid. 
Rulla till toppen