Anne skapade New York-känsla på 55 kvadrat: ”Gjorde mig av med allt överflödigt”

Anne stortrivs i sin nya lägenhet i en ombyggd industribyggnad från 1855. På bara 55 kvadratmeter har hon skapat ett trivsamt och praktiskt hem, helt skräddarsytt för hennes behov och med barnbarnen på gångavstånd.

Anne Skranefjells charmiga lägenhet ligger centralt och helt nära tågspåret. Men Anne tycker bara att det ger hemmet i den ruffa tegelbyggnaden ännu mer New York-stämning. I övrigt är det lugnt i kvarteret och nära till både grönområden och de vuxna barnen.

När Anne köpt sin lägenhet bestämde hon sig för att kontakta inredaren Birgit Torkildsby för att få proffshjälp med smarta lösningar för en mindre lägenhet. 

– Bara en sådan sak som att jag för första gången haft en belysningsplan som genomförts till punkt och pricka, säger Anne. Belysningen är fantastisk och täcker alla behov. 


LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: “Utmaningen var att skapa en luftig känsla”


Ovanför soffan hänger posters och konst av Anne Bævre Espeli, Axel Ríos, Solveig Nessa och Ellen Edminson. Fotografiet från byggprocessen är taget av Bård Gundersen. 
De vackra fönstren vittnar om byggnadens förflutna och Anne har medvetet valt bort gardiner. Matplatsens möbler i vitpigmenterad ask är byggda för att passa Y-stolarna som Anne hade sen tidigare. Ovanför bordet hänger ”Yoke” från Buene. Läslampa, Flos.
Här bor: Anne Skranefjell. Jobbar som: Anne är pensionär. Huset: Lägenhet på 55 kvm i en före detta industribyggnad från 1855, i Ensjø i östra Oslo.
Minnen är ett bra sätt att koppla en ny bostad till det förflutna. Tapeten av ett svartvitt fotografi Anne som barn täcker ena väggen i lägenheten.

Utgångspunkt för inredningsarbetet blev lägenhetens särpräglade arkitektur i byggnaden från 1850-talet. 

– Vi ville skapa en helhet och inte övermöblera, samt bevara den industriella karaktären. De gamla tegeltaken har bevarats med alla sina sprickor och fläckar. Men takhöjden på nästan fyra meter behövde specialanpassade möbler. 

Lägenheten har en liten golvyta men en takhöjd på 3,6 meter. Soffan är från Sofacompany och kuddarna från Pagunette och Rødseth. Fåtöljen är en norsk designklassiker av Rastad & Relling. Bord, Via Cph, matta, Hay. Anne har målat de vägghängda Montana-hyllorna i ”Elegant”, och väggen i ”Laurel”, Jotun.
Badrummets standardkakel har fått en personlig twist med väggar målade i ”Deco Pink” från Jotun och en tavelvägg.
Huset från 1855 var först ett tegelbruk, sedan mekanisk verkstad för båtmotorer, lok och järnvägsmateriel.
Anne gillar att laga mat och behövde mer förvaringsutrymme och arbetsyta, vilket löstes med en köksö. Den gör också skillnaden mellan vardagsrum och kök tydligare. Barstolen är en auktionsfyndad hög kontorsstol från Frankrike. Bokhyllan går ända upp till taket och är specialtillverkad, liksom stegen.

LÄS ÄVEN: Kika in i den konstnärliga 20-talsvillan: “Syftet var att skapa ett hem med god atmosfär”


Därför fick en snickare bygga garderober till sovrum och hall, bokhyllor från golv till tak och en stege för att komma åt skåp och hyllor. Dessutom snickrades platsbyggda soffor, bänkar och matbord.

För Anne, som tidigare bodde i hus, har bytet till en betydligt mindre bostad gett henne möjlighet att städa upp bland sina ägodelar. Ja, rentav ett helt nytt sätt att leva, tycker hon. 

Överskåpen har bytts ut mot öppna hyllor från Designa ovanför ena delen av köksbänken, men har behållits på den andra väggen. Ovanpå skåpen finns konstverk av Helle Kaarem.
Köket har en mysig och nästan grottliknande atmosfär, trots takhöjden. Alla väggar är svarta och köksmöblerna från Norema är mörkgrå. Bänkskivan i ask förbinder köket med matplatsens möbler.
Även sovrummet har ett vackert industrifönster. Skrivbordet är en del av den specialdesignade garderobs­lösningen och används bland annat för sömnadsprojekt.

LÄS ÄVEN: Lisa Larson är keramikern som blev kultfigur: “Sprudlande, kreativ och helt ostoppbar”


– Innan jag flyttade in gick jag systematiskt igenom allt jag hade och gjorde mig av med allt överflödigt. Jag har inte haft ett så litet hem sedan jag var i 20-årsåldern, och jag trivs väldigt bra med det!

Rulla till toppen