På den godaste sommarmenyn står marinerad kycklingsteak, färskpotatissallad och flera såser med smak av örter och chili. En härligt bubblande hallondrink får inleda grillfesten.
Hallonbubbel med mynta
6 glas

Ingredienser:
250 g hallon, frysta
2 dl strösocker
1 dl vatten
isbitar
mynta
1 flaska mousserande vin (även alkoholfritt går bra)
Gör så här:
- Koka upp hallon, socker och vatten och låt småkoka i 5 minuter. Passera bort kärnorna och låt saften svalna.
- Lägg is i glasen och några myntablad. Fördela hallonsåsen i glasen och fyll på med mousserande vin.
LÄS ÄVEN: Sommarens godaste desserter med jordgubbar
Kycklingsteak med tomatsalsa
4 port

Ingredienser:
1 riven vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk japansk soja
1 msk chilisås
1 tsk honung
salt
800 g kycklingsteak
Tomatsalsa
3 tomater
1 schalottenlök
1/2 dl hackad persilja
1 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
Gör så här:
- Blanda vitlök, olja, soja, chilisås, honung och salt i en stor skål. Lägg i kycklingen och vänd runt i marinaden. Marinera i 30 minuter eller längre.
- Tomatsalsa: Tärna tomaterna och skala och hacka löken. Blanda tomat, lök och persilja med olja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Torka av kycklingen och grilla den direkt tills den fått fin färg. Grilla klart indirekt i ca 6 minuter per sida. Servera med tomatsalsa och de goda såserna på sid 110.
Potatissallad med senapsvinägrett
4 port

Ingredienser:
1 kg färskpotatis
1 knippe rädisor
5 salladslökar
1 dl riven Västerbottensost
1/2 ask smörgåskrasse
Senapsvinägrett
1/2 dl äppelcidervinäger
2 msk grovkornig senap
1 msk honung
1/2 citron, saften
1 dl rapsolja
salt, peppar
Gör så här:
- Skrubba potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Dela stora potatisar. Ansa och skiva rädisorna. Skölj och skiva salladslöken.
- Senapsvinägrett: Vispa ihop vinäger, senap, honung och citronsaft. Vispa i oljan och smaka av med salt och peppar. Vänd ner rädisor, salladslök, riven ost och klippt krasse och sist potatisen. Servera gärna salladen ljummen.

LÄS ÄVEN: Grillsäsongen är här! 4 goda recept att prova i sommar
Caesarsås
1 ägg
1 msk kapris
1 vitlöksklyfta
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
50 g riven parmesanost
Mixa ägg, kapris, vitlök, vinäger och senap. Tillsätt olja och mixa till en sås. Rör i ost och smaka av. Bjud till grillat kött och potatissallad, eller blanda med romansallad.
Chilidipp
1 äggula
1 tsk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk chilisås, typ gochujangpasta
1 1/2 dl rapsolja
Blanda äggula, senap, vinäger och chilisås i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Bjud till den grillade kycklingen.
Örtmajonnäs
2 dl majonnäs, gärna hemgjord
1 dl hackade örter, t ex basilika, timjan, persilja
1 riven vitlöksklyfta
2 dl finriven parmesanost
Blanda majonnäs, örter, vitlök och parmesan. Smaka av med salt och peppar. Såsen är god till kyckling men även till grillad fisk.

