Kryddglaserade revbensspjäll, örtig flankstek och solmogna nektariner sprider underbar doft från grillen. Överraska också med nygräddad pizza som gör succé i sommarkvällen hos både stora och små.
Goda grillrecept att prova i sommar:
Barbecuemarinerade revbensspjäll
4 port
Ingredienser:
Revbensspjäll
1 1/2–2 kg tunna revbensspjäll
8 svartpepparkorn
1 lagerblad
Barbecuemarinad
2 dl ketchup
3 dl Guinness-öl
4 msk flytande honung
1 lök
1 vitlöksklyfta
3 msk worcestershiresås
2 msk dijonsenap
2 msk torkad chipotlechili
salt och peppar
Tillbehör
en god grönsallad
Gör så här:
- Koka revbensspjällen under lock i rikligt med vatten med pepparkorn och lagerblad i en halvtimme. Häll av vattnet och låt köttet svalna.
- Barbecuemarinad: Lägg ketchup i en kastrull med öl och honung. Skala löken och riv ner den fint. Skala vitlöken, krossa och lägg i. Tillsätt worcestershiresås, senap och chili och smaka av med salt och peppar. Låt blandningen koka upp under omrörning. Sänk värmen och koka såsen tills den tjocknar. Rör om då och då.
- Pensla revbenen med marinaden och grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. Pensla om det behövs med mer marinad, under grillningens gång.
Grillade nektariner med bönsallad
4 port
Ingredienser:
4 nektariner
3 rödlökar
1 msk olivolja
300 g haricots vertes
100 g sötmandel
Dressing
1 knippe mynta
1/2 knippe bladpersilja
1 knippe gräslök
1 citron, saften av
1 msk flytande honung
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Gör så här:
- Skölj nektarinerna, skär dem på mitten och ta bort kärnorna. Grilla dem med köttsidan ner tills de får fina grillränder, 2–3 minuter, och vänd sedan. Skala löken och skär i tjocka skivor eller klyftor. Pensla med olja och grilla i 3–4 minuter på varje sida. Dela bönorna om så önskas och koka dem i ca 4 minuter. Skölj dem direkt under kallt vatten. Rosta mandeln i torr panna i 4–5 minuter, tills den börjar dofta, men inte blivit svart.
- Dressing: Skölj mynta och persilja. Nyp bort bladen från stjälkarna. Finhacka örter och gräslök, pressa citronsaft över och rör ihop. Tillsätt honung och olja och rör ihop en dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda de grillade nektarinerna och löken samt bönor och mandlar på ett stort fat. Häll dressingen över salladen.
Örtgrillad flankstek med sommargrönsaker
4 port
Ingredienser:
Örtsalt
2 msk fransk eller provensalsk örtkrydda
4 msk flingsalt
Flankstek
800 g–1 kg flankstek
2 msk olja
1 msk örtsalt
1/2 knippe slätbladig persilja
Sommargrönt
4 lättkokta majskolvar (frysta går bra men även färska)
4 msk smör
100 g riven cheddarost
2 hjärtsalladshuvuden
kryddsalt och peppar
Gör så här:
- Blanda örtkryddan med flingsaltet. Ta bort senor och hinnor från köttet.
- Pensla köttet med olivolja och gnid in med 1 msk örtsalt. Grilla köttet i ca 8 minuter på varje sida sida.
- Låt köttet vila i 7–8 minuter innan det skärs i tunna skivor.
- Skölj persiljan, hacka den fint och strö över köttet. Smörj majskolvarna med smör och strössla på örtsalt.
- Grilla majsen i 3–4 minuter på varje sida. Skär majsen i tjocka skivor och strö nyriven cheddarost ovanpå den varma majsen.
- Skölj salladen och ta bort de yttre bladen. Dela på mitten och grilla halvorna i 3 minuter på varje sida, den platta sidan nedåt. Strössla på örtsalt och smaka av med peppar. Strö på nyriven cheddarost innan servering.
Grillad pizza med prosciutto
4 port
Ingredienser:
Deg
10 g jäst
1 tsk socker
1 tsk salt
2 1/2 dl ljummet vatten
300 g pizzamjöl
100 g durummjöl
2 msk olivolja
Topping
4 msk tomatpuré
1 sköljd zucchini
8 skivor parmaskinka
200 g mozzarella
1 knippe basilika
Gör så här:
- Deg: Smula ner jästen i en skål. Strö på socker och salt och tillsätt ljummet vatten. Blanda med elvisp försedd med degkrok eller använd assistent. Tillsätt mjölet och knåda i 8–10 minuter. Alternativt kan du knåda degen för hand på mjölad bänk. Smörj en bunke med olja och lägg i degen. Täck skålen med en ren kökshandduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 1 timme. Knåda degen på mjölad skiva och dela den i 4 bollar.
- Låt jäsa i 30 minuter. Kavla ut varje degboll till en tunn (ca 5 mm) pizzabotten. Pensla båda sidor med olivolja. Grilla bottnarna på en het grill, 3–4 minuter på varje sida.
- Fyllning: Bred tomatpuré på degen. Skär zucchinin i tunna skivor på längden med potatisskalare. Fördela zucchini och parmaskinka på de fyra pizzorna. Skär mozzarellan i små bitar och fördela ovanpå. Lägg pizzorna på en plåt i grillen och stäng locket. Grilla tills mozzarellan smälter, ca 5 minuter. Garnera med basilikablad innan servering.