Sommarens godaste desserter med jordgubbar – perfekta till midsommar

Inget smakar som solmogna jordgubbar! Inspireras av våra recept på läckra bakverk och festliga desserter, alla bakade med sommarens godaste bär.

Sommarens godaste desserter med jordgubbar:

Trifle med jordgubbar och mascarponekräm 

4 port

Ingredienser:

500 g jordgubbar 
1 litet knippe mynta 
4 msk socker 
16 savoiardikex 
1 dl vinsanto eller marsalavin 
mynta till garnering 

Mascarponekräm

500 g mascarpone 
1 vaniljstång 
1 dl vispgrädde 
4 msk florsocker

Gör så här:

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Blanda hälften av dem med myntablad och socker, och sedan med resten av de hackade jordgubbarna. 
  2. Mascarponekräm: Lägg mascarpone i en skål. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna blanda ner dem. Tillsätt grädde och florsocker. Vispa till en kräm. Lägg jordgubbsblandningen i botten på fyra glas. 
  3. Bryt kexen i mindre bitar och tryck ut dem till ett lager i varje glas. Ringla på vinsanto eller marsala och lägg på ett lager mascarponekräm. Upprepa proceduren. Garnera med myntablad. Ställ i kylen tills det är dags för servering.

Jordgubbskaka med cheesecakefyllning 

6–8 port

Ingredienser:

Cheesecakefyllning

200 g färskost 
25 g socker 
1 ägg 
1 citron 

Kaka

180 g rumsvarmt smör 
250 g socker 
4 ägg 
200 g vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
50 g mandelmjöl 
1/2 dl grekisk yoghurt, 10 % 
1 msk vaniljsocker 
250 g jordgubbar 

Garnering

50 g mandelspån 

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. 
  2. Cheesecakefyllning: Rör färskost med socker och ägg. Skölj citronen och riv skalet fint. Rör ner citronskalet i färskostskrämen. 
  3. Kaka: Vispa smör med socker, ägg, mjöl, bakpulver, mandelmjöl, yoghurt och vaniljsocker till en mjuk och smidig smet. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg hälften av smeten i formen. Lägg på ett lager jordgubbsskivor. Fördela hälften av färskosts­krämen över med baksidan av en sked. Bred försiktigt på resten av kaksmeten. Lägg på resten av jordgubbarna, följt av färskostskräm. 
  4. Strö mandelspån över kakan och grädda i mitten av ugnen i 50 minuter. 
  5. Kontrollera att kakan är genomgräddad, låt svalna innan du tar ut den ur formen. 

Kryddiga jordgubbar med amaretto-ricotta 

4 port

Ingredienser:

500 g jordgubbar 

Kryddsocker 

6 msk rörsocker 
1 tsk kanel 
6 pepparkorn 
1 ekologisk apelsin 
1 tsk balsamvinäger 

Amaretto-ricotta

250 g ricotta 
1 msk amaretto 

Gör så här:

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna samt skär dem i fjärdedelar och lägg i en skål. 
  2. Kryddsocker: Rör sockret med kanel. Stöt pepparkornen i en mortel. Tvätta apelsinen och riv skalet. Blanda krossade pepparkorn och apelsinskal med kanelsockret. 
  3. Häll hälften av kryddsockret över jordgubbarna tillsammans med balsamvinägern. Skaka skålen så att sockret fördelas runt bären. Låt stå på köksbänken och marinera i en halvtimme till en hel timme. 
  4. Ricotta: Rör ricotta med amaretto och resten av kryddsockret. Fördela i små glas eller skålar och lägg jordgubbarna ovanpå. 

Muffinskakor med jordgubbar 

12 stycken

Ingredienser:

2 ägg 
150 g socker 
2 tsk vaniljsocker 
40 g smör 
140 g vetemjöl 
100 g mandelmjöl 
1 tsk bakpulver 
1 dl mjölk 
12 jordgubbar 
3 msk riven kokos 
jordgubbsglass och jordgubbssorbet till servering 

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader. Vispa ägg med socker och vaniljsocker till en ljus och pösig smet. Smält smöret i en liten kastrull. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt smält smör och mjölk, rör ihop. 
  2. Snoppa, skölj och halvera jordgubbarna. Smöra en muffinsform med 12 hål. Fyll hålen med smet till hälften och lägg sedan i en halv jordgubbe. Häll på mer smet tills bäret är täckt. Lägg en halv jordgubbe ovanpå och tryck ner den lätt. Strö på riven kokos. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills kakorna är gyllene. Låt svalna på galler innan du tar dem ur formen. Servera med jordgubbsglass och jordgubbssorbet. 
Rulla till toppen