Caroline och hennes familj planerade trädgården i samband med att huset i Falun byggdes. I dag är den en oas med välordnade planteringar, växthus, mysiga umgängesytor och en damm fylld av fiskar.
I villaområdet i utkanten av Falun sticker Caroline Haeffners hus verkligen ut med sin svarta, distinkta fasad och välplanerade, frodiga trädgård. Arrangemangen mot gatan med mindre träd som uppstammade syrener växlar ner med lägre buskar och några barrväxter som ger en tydlig struktur hela året. Färger komponeras mot kontrasterande blad, och mörka fonder och blommande inslag är arrangerade i blå, rosa, orange och vita rabatter. Trädgården bäddar in huset i oemotståndlig växtprakt.
– Grundtanken med planteringarna är inte att dölja något utan att de ska vara synliga inifrån. Därför ligger de inte direkt mot fasaden utan grusgångar, plattor och trädäck finns närmast huset så att rabatterna kommer ut en bit, förklarar Caroline som bott här med sin familj sedan 2012. Huset har hennes pappa Rolf Englund ritat.
– Han är arkitekt så vi kunde lägga mycket tid på att fundera fram och tillbaka och fick det skräddarsytt, berättar Caroline.
LÄS ÄVEN: Missa inte Trädgårdsdagen 2024: “Det är en magisk plats”
Men trädgården är planerad helt efter hennes huvud.
– Jag har ett stort trädgårdsintresse och hade gått en distansutbildning i trädgårdsdesign via Trädgårdsakademin där min avslutningsuppgift var att presentera vår egen trädgård.
Spontanitet och struktur
Utifrån Carolines ursprungliga ritning har sedan rabatterna vuxit och gräsytan krympt.
– Av förändringarna jag genomfört har en fjärdedel skett spontant, men allt bygger på grundstrukturen.
Det optimala vore att endast ha rabatter och grusgångar, tycker hon. Dels för att slippa klippa och sköta gräsmattan, dels för att grusgångar lyfter rabatterna bättre.
– Grönt gräs mot gröna växter får inte samma effekt. Jag har två förebilder där och det är Lilla gröna Victoria i Tvååker och Katrinelunds Trädgård i Sundsvall. De är fantastiska trädgårdar och de har just många grusgångar med planteringar intill, berättar Caroline som vuxit upp i ett hem med intresse för design och arkitektur.
LÄS ÄVEN: Så skapar du en vild trädgård – expertens bästa tips
– Jag tänker att mitt intresse för färg och form kommer därifrån. För mig är trädgård ett estetiskt uttryckssätt. Intresse för djur, natur och växter har jag alltid haft men jag fick tillgång till en egen trädgård först när jag flyttade hem till Falun, från Stockholm, för cirka 20 år sedan. Därefter har intresset bara vuxit.
Trädgården ligger i zon 5, men baksidan, som vetter mot norr, är relativt skyddad med skogen i norrläge och med uppvuxna buskar, träd och ett högre staket mot nordväst. Det trevliga växthuset planerades in från början men kom inte på plats förrän efter några år. Det rymmer två stora fasta lådor i ena delen, en för gurka och en för tomater. Men större delen är inredd med matbord och stolar med plats för sex personer.
Damm och perennrabatter
Här finns också en damm, belägen mellan bostadshusets altan och växthuset.
– När jag planerade trädgården hade vi tänkt oss en rabatt på ytan där dammen är, men grävaren grävde så djupt så vi tänkte att det skulle gå åt så galet mycket jord för att fylla rabatten, säger Caroline. Det ledde till att vi kom på att vi skulle fylla den med vatten i stället!
Det mesta trädgårdsarbetet görs på våren när alla rabatter ska gås igenom, allt visset ska klippas bort, ogräs ska rensas och det ska fyllas på med kogödsel. Sedan är det endast, mer eller mindre underhåll, klippa bort vissna blommor och hålla efter ogräset.
– Perennrabatterna behöver jag inte vattna, om det inte är extremt varmt under en längre tid, säger Caroline. Det är värre med växthuset och sommarblomsodlingarna och dahliorna som måste vattnas varje dag under sommaren.
Hon fortsätter:
– Jag ser det inte så mycket som jobb utan det är ett intresse. Visst, det kan vara slitigt också emellanåt, som att skära gräskanter och utöka rabatter och skala bort gräsmatta men det är vansinnigt tillfredsställande att se resultatet!
LÄS ÄVEN: Bygg väggar i trädgården – så gör du!
Anlägg en damm – Carolines bästa tips
- Prata med en expert, gärna en som säljer allt som behövs för att anlägga en damm: dammduk, pump, filter, växter, fiskar, fiskmat med mera, med mera.
- Bestäm om du ska anlita en grävare eller gräva själv.
- Ett bra förarbete är viktigt, med sand och dammduk av hög kvalitet för att det ska hålla tätt och hålla länge.
- Några tips på växter – I kanten är det fint att ha strandiris, olika former av gräs och så näckrosor så klart. Finast är att få det att se så naturligt ut som möjligt.
- Hur kommer man i gång med fiskar i dammen? Skapa en så naturlig miljö som möjligt och gärna lite gömställen där både små och stora fiskar kan söka skydd. För att få hjälp för att säkerställa att man har rätt förutsättningar föreslår jag att man kontaktar någon som har kunskap, butik eller försäljare på nätet. Dammens storlek har t ex betydelse för hur många och hur stora fiskar man bör ha.