Så skapar du en vild trädgård – expertens bästa tips

Vill du skapa en drömmigt vild trädgård och öka den biologiska mångfalden på köpet? Här ger experten och trädgårdsdesignern Tom Massey sina bästa tips.

Våra kortklippta gräsmattor har bland annat bidragit till att 270 vilda biarter är på väg att försvinna. Att anlägga en vild trädgård har därför blivit en allt större trend – och allt fler vill främja den biologiska mångfalden i sin egen trädgård.

Nyligen släppte även företaget Husqvarna en teknik som gör det möjligt för robotgräsklippare att avsätta 10 procent till förvildning av trädgården. Men vad ska man mer tänka på om man vill förvilda sin trädgård? Här ger den prisade trädgårdsdesignern Tom Massey sina bästa tips på hur man skapar en vild trädgård med stor biologisk mångfald.

Så skapar du en vild trädgård:

1. Vilda blommor och ängsgräs istället för gräsmatta

Låt gräsmattan eller en del av gräsmattan ersättas av vilda blommor och ängsgräs. För att anlägga en äng behöver du först ta bort den delen av gräsmattan som ska ersättas med ängsgräs och vilda blommor. Lägg ängsgräset enligt instruktionerna från tillverkaren och se även till att ängsgräset innehåller en stor variation arter för att främja den biologiska mångfalden. Välj hellre ett förkultiverat ängsgräs på rulle än en fröblandning.

2. Välj rätt växter

Om du vill förvilda din trädgård gäller det att satsa på en stor variation växter som tillsammans kan främja den biologiska mångfalden. Fler växter skapar nämligen större förutsättningar för viktiga pollinatörer att trivas. Ha gärna minst fem olika arter av blommande växter.

Foto Husqvarna

LÄS ÄVEN: 10 pollineringsvänliga växter att satsa på i sommar


3. Förodlade vildblommor

En bra biologisk mångfald är A och O i en vild trädgård. Istället för att så frön kan du snabba på processen genom att plantera ut förodlade vildblommor. Plantera 5–10 plantor per kvadratmeter för bäst resultat.

4. Inga bekämpningsmedel eller konstgödsel

Bekämpningsmedel eller konstgödsel hör inte hemma i en vild trädgård eftersom det skadar den biologiska mångfalden. Vilda blommor trivs dessutom bättre i näringsfattig jord vilket betyder att du inte heller behöver gödsla den förvildade ytan i trädgården.

5. Använd parasitiska växter

Namnet låter kanske inte så inbjudande men den halvparasitiska växten Ängsskallra kan bli ett bra tillskott i en vild trädgård. Dess rötter fäster vid gräsarter vilket innebär att rötterna hämtar sin näring från gräset. Det kan på så sätt hjälpa till att minska det dominerande gräset i trädgården. Många gräsarter har nämligen en förmåga att konkurrera ut vilda blommor.

Foto Husqvarna

LÄS ÄVEN: Hjälp trädgårdens bin i sommar – 8 viktiga tips


6. Lagra regnvatten

För att en vild trädgård ska frodas krävs mycket vatten, i synnerhet under sommarmånaderna. För att minska vattenförbrukningen (och elräkningen) kan du lagra regnvatten genom att koppla rören från taket till vattentunnor med lock.

7. Ta hand om din vilda trädgård på rätt sätt

Tänk på att inte klippa gräset för ofta, det brukar räcka med högst två gånger per år – en gång på sommaren och en på hösten. Ta bort det avklippta gräset istället för att låta det ligga kvar, det gör att blommande växter trivs bättre och du undviker att gräset tar över. Under hösten kan du öka den biologiska mångfalden ännu mer genom att plantera fler växter eller lökar.

Lökar för en vild trädgård:

Vinter / tidig vår

 • Galanthus, som till exempel turkisk snödroppe
 • Eranthis hyemalis
 • Iris unguicularis
 • Narcissus ‘February Gold’

Vår/tidig sommar

 • Allium ‘Purple Sensation’
 • Camassia quamash
 • Nectaroscordum siculum
 • Narcissus poeticus

Sommar/vinter

 • Allium cerulean
 • Allium sphaerocephalon
 • Cyclamen hederifolium eller höstblommande krokus som till exempel bysantisk
  krokus.

Källa Husqvarna


LÄS ÄVEN: Frodig och blomstrande trädgård – 7 vackra planteringar som gör jobbet


Rulla till toppen