Filip Johanssons budgetknep för trädgården: ”Det behöver inte vara dyrt med trädgård”

Filip Johansson älskar träd och brinner för smarta budgettips i trädgården. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Filip Johansson är en av talarna på Hus & Hems Trädgårdsdag i Norr­vikens Trädgårdar i maj. Han har de senaste åren blivit känd för sina smarta trädgårdshacks, som han delar med sig av både i sociala medier och i böcker. Nu i vår är han aktuell med boken ”Budgetträdgården”, som är full av smarta idéer och tips för både nybörjare och mer vana odlare som vill göra mer själva i trädgården. Utgångspunkten var att Filip bestämde sig för att inte köpa någonting nytt till trädgården på ett år, och i stället försöka hitta lösningar som var gratis.


LÄS ÄVEN: 15 enkla och konkreta tips för en lättskött trädgård


De flesta perenner kan delas och därmed ge flera plantor. En växt som går utmärkt att dela är hosta.

Intresset för odling har han med sig sedan han var liten och fick hjälpa till med att rensa ogräs i barndomens trädgård i Malmö, där mamma odlade grönsaker, rosor och äpplen, medan pappa var intresserad av pioner och julrosor. När Filip sedan började studera i Lund skaffade han en kolonilott tillsammans med sin bror. Han utbildade sig inom IT, men när han och hans sambo skulle få barn köpte de en liten gård utanför Lund och plötsligt exploderade Filips trädgårdsintresse. Det som länge varit en hobby kom så småningom att bli hans huvudsakliga sysselsättning och han har hela tiden fokus på hållbarhet och gör det själv i trädgården.

– Det behöver inte vara dyrt med trädgård. Jag körde själv ett köpfritt år i trädgården. Många hanterar trädgården som en renovering och tror att det är något man gör och sedan är det klart, och så blir de stressade och sura när de upptäcker att det inte är så, säger Filip.

Filip har som mål att plantera 400 träd och låter gärna nötter gro för att bli plantor.

LÄS ÄVEN: Växterna att undvika i trädgården – om du vill slippa mördarsniglar


Men hur hittar man intresset för trädgård om man inte har det med sig?

– Om man tänker på till exempel köket eller vardagsrummet så byts det ju ut saker ibland och det behöver städas. Det är egentligen samma sak med trädgården. Man kan vara rätt kreativ med sin trädgård med en ganska liten insats.

Filip tipsar till exempel om att låta barnen vara med i trädgården och tänka på vad de kan tycka är roligt – som att ha bärbuskar som de själva kan plocka bär från. Ett av hans viktigaste tips för den som vill ha en lättskött trädgård är att inte satsa på en stor gräsmatta och en häck som behöver klippas. Varför inte anlägga en äng på en del av tomten – den behöver bara klippas två gånger om året och ger vackra blommor, som lockar bin och fjärilar.

Genom att samplantera olika växter kan man hålla skadedjuren borta från sin odling.

Fyrahundra träd

Själva grunden i en trädgård är träden och Filip har bestämt sig för att plantera minst 400 träd för att kol­dioxidkompensera och han menar att många glömmer bort träden när de planerar sin trädgård.

– Det är enkelt att plantera träd. Om det blir julnötter över brukar jag kasta dem i en hög med grus, så att de gror till våren. Då får man små plantor av mandel, valnöt och hassel. Man kan också plocka kastanjer eller ekollon i parker och driva upp, eller se vilka träd som verkar trivas. 

Utgångspunkten i Filips trädgårdsfilosofi är att våga prova och det är nyfikenheten som har drivit honom och som har utvecklat hans trädgårdskunnande.

Ett av Filips smartaste trädgårdshacks är att sätta en bit av en hängränna på sidan av skottkärran. Det blir ett praktiskt redskapsfack.

LÄS ÄVEN: 12 smarta budgettips för en fin trädgård


– Det finns så mycket pekpinnar och det finns många som säger hur man måste göra, men om någon säger att det inte går så provar jag ändå! Det är klart att man inte vill göra samma misstag som andra, men det är tråkigt om man inte vågar prova.

I sin bok och i sina andra kanaler vill Filip uppmuntra och inspirera till att vara kreativ i trädgården och att försöka hitta enkla och billiga lösningar. Det går lika bra att gräva med en begagnad spade som man köpt på loppis som med en dyr ny spade, och ofta kan man skapa smarta lösningar själv om man bara tänker till. Själv hade Filip en aha-upplevelse när han insåg att en bit hängränna passade perfekt att sätta fast på sidan av skottkärran och blev ett smart verktygsfack för spaden.

– Den använder jag dagligen!

Våga testa, är Filips motto i trädgården.

LÄS ÄVEN: Så skapar du en romantisk trädgård – 7 knep för att lyckas


Filips bästa trädgårdsråd

  • Jag tycker att man ska skaffa en kompost det första man gör.
  • Se efter vad som verkar trivas i trädgården. Hitta ”ankarväxter” (de som verkar trivas) och bygg vidare på dem. 
  • Hitta något som du tycker är kul att odla och börja med det, sedan kanske du blir intresserad av andra saker.
  •  Fäll inte träd i onödan! Många (framför allt män) går ut och sågar ner – och plötsligt blåser det i hela trädgården.

Boka din biljett till Trädgårdsdagen här!

Rulla till toppen