12 smarta budgettips för en fin trädgård

Vill du skapa lummig grönska och en vacker trädgård med små medel? Här är 12 plånboksvänliga trädgårdstips för dig med liten budget.

Att skapa en vacker trädgård på liten budget må ta lite längre tid – men faktum är att det finns smarta knep som tar dig långt. Allt som behövs är tålamod och lite extra planering.


LÄS ÄVEN: Kika in i programledaren John Taylors kolonilott: “Det är här jag laddar mina batterier”


12 smarta budgettips för en fin trädgård:

1. Gör en plan

A och O för en trädgård som fungerar i praktiken är att göra en bra plan. Plantera det som fungerar i din växtzon och placera växterna där de kommer att trivas bäst beroende på skugga och mängden solljus. Den typ av jord som finns i trädgården kommer också att påverka vad som trivs och inte, ta en runda i omgivningarna för att se vad som redan växer.

2. Så från frö

Att köpa fröpåsar är billigare än att köpa plantor. Det tar extra tid, men genom att köpa blommor, grönsaker och annat som går att så från frö kan du spara mycket pengar.

3. Ta sticklingar

Ta sticklingar på det du redan har i trädgården! Träd, buskar och perenner kan förökas – men du får ha lite tålamod och vara medveten om att det kommer ta tid innan du ser resultatet i trädgården. Du kan antingen ta vedartade sticklingar på vårvintern eller örtartade sticklingar under juli och augusti.

4. Satsa på örter

Örter är billiga och enkla både att odla och att sköta.

5. Dela plantor

Känner du andra trädgårdsintresserade? Passa på att byta växter och blommor med varandra.


LÄS ÄVEN: 8 växter som håller myggorna borta i sommar


6. Samla regnvatten

Bevattning kan bli en dyr historia, särskilt i en större trädgård med mycket växter. Få ner vattenkostnaden genom att samla regnvattnet.

7. Rätt fokus

Lägg fokus på de ytor i trädgården som syns mest eller där du mest är. Att göra allt på en gång blir både dyrt och krävande.

8. Fynda second hand

Köp krukor, utemöbler och andra detaljer till trädgården second hand. Loppisar, Tradera eller Facebook Marketplace är några alternativ, här kan du dessutom ofta köpa både sticklingar och växter till lägre pris.

9. Använd det som redan finns

Ta vara på det som redan finns i trädgården. Grenar kan du använda som växtstöd och stenar som kanter längs rabatter och gångar.

10. Gratis gödsel

Finns det en gård i närheten? Se om det finns möjlighet att hämta gratis gödsel.


LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta när du ska köpa träd – 7 viktiga tips


11. Förebygg

Ta för vana att ta en kort promenad i trädgården varje dag. Då hinner du se om det dykt upp ogräs, skadedjur eller andra skador i trädgården som behöver åtgärdas i tid.

12. Gör egen kompost

Gör din egen kompost av matrester och lägg löv i dina rabatter för att skydda jorden från ogräs.

Rulla till toppen