Charlotte och Tony kan ha båten utanför radhuset: “Flyttade till ett enklare liv”

I ett unikt radhus ritat av Thomas Sandell bor Charlotte Lusiak tillsammans med sin familj. Närheten till vattnet känns i hela hemmet, som i princip är byggt på en brygga.

När huset med det optimala läget – nästan som placerat mitt i havet och med möjlighet att ha båten utanför ytterdörren – kom ut på marknaden tvekade inte det skärgårds­älskande paret Charlotte och Tony. Villan med trädgård såldes samma vecka som huset på Gåshaga Brygga på Lidingö blev deras och de har inte ångrat sig en sekund.

– Det bästa med vårt hem är öppenheten och friheten. Vi flyttade från en villa med stor och tidskrävande trädgård till ett enklare liv vid vattnet, säger Charlotte.

Enligt Charlotte är insidan nästan sekundär, exteriören och läget är det som gör huset till något alldeles extra. Husen vid Gåshaga Brygga byggdes 2001 och är ritade av den välkände arkitekten Thomas Sandell. Det kvarter Charlotte, Tony och döttrarna Julia och Stella bor i är delvis byggt på vattnet runt en småbåtshamn. Vattnet syns från samtliga fönster i huset.

– Varje årstid är vacker – alla skiftningar känns hela vägen in i huset. Jag kan ligga i min säng och se rakt ut mot havet, berättar Charlotte.


LÄS ÄVEN: Elins och Caspers ruckel blev ett drömhem: “Ville verkligen ha en gammal skola”


Charlotte driver doftljusföretaget Candelize och hennes ljus finns i varje rum.
Fönsterväggen i vardagsrummet har skira gardiner från tak till golv, matta från Nordiska Galleriet, soffbord från Slettvoll och fåtöljer ”637 Utrecht” formgivna av Gerrit Rietveld. Golvlampan ”Fortuny” är designad av Mariano Fortuny, Pallucco.
Här bor: Charlotte Lusiak och Tony, döttrarna Julia och Stella, samt hunden Wilma. Jobbar med: Charlotte jobbar på designbyrå och driver företaget Candelize och Tony driver reklambyrån Perfect Fools. Huset: En 165 kvm modern villa/radhus på Gåshaga Brygga på Lidingö.
Köksön med plats för många är Charlottes i särklass bästa investering. Här möts familj och vänner för måltider och socialt häng. Barstolar från Per Söderberg/No Early Birds, taklampa från Dis Inredning.
Köket har trots sina 22 år stått emot tidens tand väl och håller fortfarande både gällande funktion och estetik. Kelimmattan i jordiga nyanser från Plan 1 värmer upp.

LÄS ÄVEN: Pergola, bokashi och gömda rum i drömträdgården


Härlig takterrass

Om läget är storslaget så gäller det även interiören och arkitekturen. Husets fyra rum är fördelade på två plan, vardagsrummet har dubbel takhöjd och genom en glasvägg syns sovrummet som ligger på ett entresolplan. Högst upp finns en magnifik takterrass där familjen har sitt sommarhäng. Terrassen är inredd med loungegrupp, utekök och matplats vilket gör att familjen knappt behöver lämna den under soliga dagar.

– Vi planerar väldigt lite på sommaren. Vi bor på den optimala platsen för sommarledighet, menar Charlotte. 

Charlotte och Tony har sedan de flyttade in genomfört ett antal ytskiktsrenoveringar men grunden är kvar i huset. Både kök och badrum är från byggåret, men känns moderna och samtidigt klassiska.

Kökets tavelvägg som fortsätter in i vardagsrummet består av både litografier, familjens fotografier och tavlor målade av dottern Stella. På köksön samlas vackra ting på en bricka i ett stilleben.
Den svala marmorn får ett fint möte med rustika skärbrädor som Charlotte hittat hemma hos sin mamma.
Hyllan från italienska Modulnova i matrummet har ­dekorerats med detaljer, böcker och små skulpturer från resor och möten. Taklampa från Norrmalms Elektriska.
Den färgstarka soffan från Eilsersen startade en ny inredningsstil för Charlotte: att våga mer färg. På väggen favorittavlan ”Dandelion” av konstnären Lisa D. Manner.
Ljuset flödar hemma hos Charlotte och Tony, som har gardiner i alla fönster som skydd mot både stark sol och insyn.

LÄS ÄVEN: Personlig stilmix och charmiga detaljer i funkisvillan – kika in


– Vi har försökt behålla så mycket av originaldetaljerna som möjligt. Materialvalen var av hög kvalitet och den moderna designen håller än, så vi har kunnat upp­datera med färg och göra några få renoveringar.

En uppdatering var att bygga en köksö, som hela familjen och vänner får plats omkring. Den har blivit den naturliga samlingspunkten för häng i hemmet, här äts det både frukost och middag. Detta  är den bästa investeringen de har gjort, menar Charlotte.

I matrumsdelen av vardagsrummet finns en eldstad som sommartid är den perfekta platsen för Charlottes samling av doftljus från det egna företaget.
Husen på Gåshaga Brygga byggdes 2001, arkitekt Thomas Sandell.
Rhodesian ridgebacken Wilma har full koll när hon vilar på takterrassen. Här tillbringar familjen långa härliga sommardagar.

Föränderlig färgsättning

Färgsättningen är något som har förändrats flera gånger sedan familjen flyttade in. 

– Vi målade väggarna i ganska mörka färger när vi flyttade in, då vi tyckte att det stora ljusinsläppet kunde tåla det. Men sedan har vi målat om och nu har vi valt ljusare och mjukare nyanser, säger Charlotte. 

Kvar från den ”mörka perioden” finns hallen, som med sina mörkgrå väggar står i spännande kontrast mot de ljusare rummen.

Charlotte beskriver hur hennes inredningsstil har gått mot att bli mer färgstark. Soffan blev ett avstamp för denna förändring – hon hade tänkt beställa den i en vit klädsel, men i sista stund ändrade hon sig och valde en härlig orange nyans.

– Det gav helt klart mer karaktär och jag tror att jag i grund och botten egentligen gillar lite mer färg och kitsch. Det får dock inte bli belamrat med prylar, jag vill ha space och lugn och ro, säger Charlotte.

Charlotte har en arbetshörna i sovrummet, arbetsstol av paret Eames för Vitra, skrivbord ”Re Raven” från Re Collection i Danmark.
Stellas rum är ett av de få rummen med lite mörkare väggar, konst målad av Stella själv.
Efter de första åren då samtliga väggar var mörkmålade är det nu bara hallen som har mörka väggar, som öppnar sig mot de ljusare ytorna. 
Thomas Sandell är arkitekten som ritade husen på Gåshaga Brygga. I huset finns två trappor som har en spännande form och drar blicken till nästa våningsplan.
Charlottes och Tonys sovrum är en dröm med textilier i ljusa varma nyanser och ett fönsterparti genom vilket årstidernas förändringar spelas upp.

LÄS ÄVEN: Catarina bor i ett minihus på 15 kvadrat: “Här slipper jag oroa mig för höga elpriser”


Charlotte arbetar på designbyrå men driver även det egna företaget Candelize, där hon producerar refiller till doftljus. Hon har utvecklat en doftljusmassa som kan fyllas i vackra skålar och muggar och överallt i hemmet står keramik med doftljus.

Förutom att den fasta inredningen i huset är bevarad, är många inredningsdetaljer favoriter som hängt med länge. En sådan är den maffiga tavlan i vardagsrummet – kanske har den först nu fått den vägg den förtjänar och tar sig bäst ut på.

– Jag kan titta på tavlan och se nya saker hela tiden, trots att det var 15 år sedan jag köpte den som en present till mig själv, säger Charlotte.

Scroll to Top