Personlig stilmix och charmiga detaljer i funkisvillan – kika in

Det lilla radhuset fick en extra våning och förvandlades till en pampig funkisvilla. I dag finns det gott om plats för familjen i Lones charmiga hem, där gammalt och nytt samsas i en personlig mix.

Lone och Kern bodde 12 år i sitt lilla hus innan de kunde förverkliga drömmen om att bygga till. 

– Redan när vi köpte huset ville vi bygga ut, det var bara 67 kvadratmeter plus källare, säger Lone. Men när barnen var små fungerade det ändå, vi optimerade utrymmet så mycket vi kunde.

Från hallen går trappan upp till den nya övervåningen. Trappan har Lone och Kern ritat, med vägg och dörr för nedgången till källaren.
Vardagsrummet, med soffa och puff från Sofacompany. Taklampa, Tom Dixon. Mattan är från Tine K Home och soffbordet hittades på återbruk. Den ljusgrå vägg- och takfärgen är NCS S 2000-N. Vägglampa, Ferm Living. Tove Jansson-affischen köptes från Kunstforeningen.
Här bor: Lone Ross och maken Kern samt barnen Alma, 14, och William, 10. Jobbar som: Event designer på Ikea. Huset: Före detta radhus i Amager ombyggt 2019, nu på 134 kvm plus källare.
På Poul Cadovius bokhylla i vardagsrummet finns en samling keramik från sextio- och sjuttiotalen.

Lone, som jobbat med inredning i många år, hade genom årens lopp ritat flera skisser. Men så visade det visade sig att det inte gick att få bygglov på en utbyggnad.

– Men vi är dock väldigt glada att det slutade med att huset fick växa uppåt i stället, med en våning till, säger Lone. För på så vis bevarade vi storleken på trädgården.

Det nya våningsplanet gjorde att husets ytor fördubblades, med tre sovrum och ett badrum. Men med nya ytor kom behovet av fler saker och möbler, något som Lone var ambivalent till. Kompromissen blev att skapa en balans mellan dåtid och nutid, där möbelklassiker och moderna lampor blandas med vintage- och antikfynd. På väggarna samsas grafiska affischer med äldre målningar och skulpturer. 

Ett urval ur Lones stora keramiksamling, i blå och bruna nyanser.
En hel vägg i vardagsrummet är ägnad åt all sorts konst och affischer, bland annat från Louisiana. Sidobordet från lopp­marknaden är målat i S3560-R80B.
Vid matplatsen skapar keramik och gröna växter en fin bakgrund. Skåpen är Ikeas ”Faktum”, som har sprejmålats och fått nya handtag. Bord från Hay. Wegners ”Y-stolar”, Carl Hansen & Søn. Lampa, Menu.
Lone har valt ett mattsvart kök från Ikea med en praktisk bänkskiva i stål. På fönsterväggen fanns förr en skåpvägg och en köksö. Det nya upplägget har gett mer luft och möjlighet för fler att jobba i köket. Vägglampor ”Arigato” från Grupa Design.
Keramik i blått och naturtoner är favoriter hos Lone.

Förutom att regelbundet dammsuga secondhand­sajter har man gjort många fynd i hemtrakten Thy.

– Jag har hittat mycket fint i secondhandbutiker där, jag har min runda som jag alltid gör när jag är på besök hemma. 

Vackert blickfång i köket, på marmorbricka.
Sovrummet är inrett med golvlånga gardiner som ger hotellatmosfär. Gardinerna är från Ikea och överkastet är från Magasin. Lampan är från &Tradition.
Skåpen i sovrummet är från Ikea.
 I det nya badrummet på övervåningen har betong­plattor och svarta detaljer fått sällskap av loppisfynd. Kommoden är Ikeas ”God­ morgon”, med linoleumluckor från Reform. Matta, Søstrene Grene.

Lone väljer det som tilltalar henne, som en vacker form, eller ett patinerat material. Däremot bryr hon sig inte ett dugg om designernamn eller tidsepok. 

– Huvudsaken är att inredningen inte känns tråkig. Och jag gillar att omge mig med saker som är ofullkomliga.

Scroll to Top