Ta tillvara höstäpplena – 4 ljuvliga recept

Äntligen säsong för äpplen! Passa på att använda den finaste av frukter i lyxig galette med kolasås, minipajer och kryddig kaka med glasyr.

4 goda recept med äpplen:


LÄS ÄVEN: Recept: Ricottakaka med hallon och citron


Kryddig äppelkaka med citronglasyr 

ca 10 bitar 

Foto Eva Hildén och Ove Lindfors

Ingredienser:

3 ägg
4 dl rörsocker 
5 dl grovrivna äpplen
1 1/2 dl solrosolja
1 citron, rivet skal
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1/2 tsk riven muskot
1 1/2 dl hasselnötter 
100 g mörk choklad

Glasyr

100 g färskost, rumstempererad
50 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal

Garnering

äppelchips
hasselnötter 
pumpakärnor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölblandningen i smeten. 
  2. Grovhacka nötter och choklad och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är färdig. 
  4. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser. Bred glasyren över den kalla kakan. 
  5. Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.

Glutenfri smulpaj

4 port

Foto Eva Hildén och Ove Lindfors

Ingredienser:

1 liter tunt skurna äppelklyftor
3–4 msk flytande honung
1/2 citron, rivet skal

Smuldeg

100 g smör, kylskåpskallt
1 1/2 dl mandelmjöl
3 msk rörsocker
1 1/2 dl glutenfria havregryn 
1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor
1 dl pumpakärnor

Servering

vaniljglass
pumpakärnor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda äppelklyftor, honung och citronskal. Stjälp upp i portionsformar eller i en stor pajform.
  2. Smuldeg: Nyp ihop smör, mjöl, socker, havregryn, kardemumma och pumpakärnor till en smulig massa. Smula degen över äppel­klyftorna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  3. Servera med vaniljglass och pumpakärnor.

LÄS ÄVEN: Chokladrutor med After Eight – superenkelt recept i långpanna


Äppelgalette med salt kolasås

6–8 bitar

Foto Eva Hildén och Ove Lindfors

Ingredienser:

5–6 äpplen
3 msk pressad citronsaft
1 rulle färsk smördeg, ca 250 g
2 msk smält smör
1–2 msk florsocker
1 tsk malen kanel

Garnering och servering

myntakvistar
ca 1 1/2 dl kolasås på tub
3–5 flingsaltsflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär äpplena i 4 klyftor och ta ur kärnhusen. Skär klyftorna i tunna skivor. Ringla över citronsaft så att de inte mörknar. Rulla ut smör­degen tillsammans med pappret på en plåt. Lägg äppel­skivorna omlott i grupper över degen. Lämna en ca 6 cm bred degkant runt om. Pensla äppelskivorna med smält smör och sikta över hälften av florsockret. Vik upp degkanten. Grädda galetten mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna i ca 30 minuter. Pudra över resten av florsockret samt kanelen. 
  3. Garnera med mynta och servera med kolasås smaksatt med flingsalt.

Ugnsäpplen med nötter

4 port

Foto Eva Hildén och Ove Lindfors

Ingredienser:

4 stora äpplen
1 dl mandelbiskvier
1 dl finhackade nötter, t ex valnötter, pistaschnötter, 
hasselnötter och mandel
1 dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt

Garnering

florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär av ett lock på varje äpple och ta ur kärnhusen. Gröp ur ett ca 3 cm stort hål. Spara lite av det urgröpta fruktköttet.
  2. Finhacka det urgröpta fruktköttet och lägg i en skål. Krossa och blanda i biskvierna. Blanda i nötter och socker. Tillsätt smöret och mosa ihop. Fördela fyllningen i äpplena. Ställ dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Lägg på locken. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills äpplena fått fin färg och är mjuka. Sikta över florsocker vid servering.
Rulla till toppen