Äntligen säsong för äpplen! Passa på att använda den finaste av frukter i lyxig galette med kolasås, minipajer och kryddig kaka med glasyr.
4 goda recept med äpplen:
LÄS ÄVEN: Recept: Ricottakaka med hallon och citron
Kryddig äppelkaka med citronglasyr
ca 10 bitar

Ingredienser:
3 ägg
4 dl rörsocker
5 dl grovrivna äpplen
1 1/2 dl solrosolja
1 citron, rivet skal
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1/2 tsk riven muskot
1 1/2 dl hasselnötter
100 g mörk choklad
Glasyr
100 g färskost, rumstempererad
50 g smör, rumstempererat
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, rivet skal
Garnering
äppelchips
hasselnötter
pumpakärnor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i äpple, olja och citronskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölblandningen i smeten.
- Grovhacka nötter och choklad och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är färdig.
- Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser. Bred glasyren över den kalla kakan.
- Garnera med äppelchips, grovhackade nötter och pumpakärnor.
Glutenfri smulpaj
4 port

Ingredienser:
1 liter tunt skurna äppelklyftor
3–4 msk flytande honung
1/2 citron, rivet skal
Smuldeg
100 g smör, kylskåpskallt
1 1/2 dl mandelmjöl
3 msk rörsocker
1 1/2 dl glutenfria havregryn
1 1/2 tsk nystötta kardemummakärnor
1 dl pumpakärnor
Servering
vaniljglass
pumpakärnor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Blanda äppelklyftor, honung och citronskal. Stjälp upp i portionsformar eller i en stor pajform.
- Smuldeg: Nyp ihop smör, mjöl, socker, havregryn, kardemumma och pumpakärnor till en smulig massa. Smula degen över äppelklyftorna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera med vaniljglass och pumpakärnor.
LÄS ÄVEN: Chokladrutor med After Eight – superenkelt recept i långpanna
Äppelgalette med salt kolasås
6–8 bitar

Ingredienser:
5–6 äpplen
3 msk pressad citronsaft
1 rulle färsk smördeg, ca 250 g
2 msk smält smör
1–2 msk florsocker
1 tsk malen kanel
Garnering och servering
myntakvistar
ca 1 1/2 dl kolasås på tub
3–5 flingsaltsflingor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär äpplena i 4 klyftor och ta ur kärnhusen. Skär klyftorna i tunna skivor. Ringla över citronsaft så att de inte mörknar. Rulla ut smördegen tillsammans med pappret på en plåt. Lägg äppelskivorna omlott i grupper över degen. Lämna en ca 6 cm bred degkant runt om. Pensla äppelskivorna med smält smör och sikta över hälften av florsockret. Vik upp degkanten. Grädda galetten mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna i ca 30 minuter. Pudra över resten av florsockret samt kanelen.
- Garnera med mynta och servera med kolasås smaksatt med flingsalt.
Ugnsäpplen med nötter
4 port

Ingredienser:
4 stora äpplen
1 dl mandelbiskvier
1 dl finhackade nötter, t ex valnötter, pistaschnötter,
hasselnötter och mandel
1 dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
Garnering
florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Skär av ett lock på varje äpple och ta ur kärnhusen. Gröp ur ett ca 3 cm stort hål. Spara lite av det urgröpta fruktköttet.
- Finhacka det urgröpta fruktköttet och lägg i en skål. Krossa och blanda i biskvierna. Blanda i nötter och socker. Tillsätt smöret och mosa ihop. Fördela fyllningen i äpplena. Ställ dem i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Lägg på locken. Rosta mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills äpplena fått fin färg och är mjuka. Sikta över florsocker vid servering.

