5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem!

Gardiner har en förmåga att både skapa en ombonad känsla och ta hemmet till nya inredningshöjder. Men för ett riktigt lyckat resultat gäller det att undvika de vanligaste fallgroparna – vi visar hur!

5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem:


LÄS ÄVEN: 8 stora inredningstrender 2024


MISS 1: Fel placering 

Om du sätter gardinstången nära fönstret och som dessutom är lika bred som fönstret, så kommer gardinerna täcka en stor del av ljusinsläppet och göra att fönstret upplevs mycket mindre än vad det är. 

Så gör du:
Ett enkelt knep som ger illusionen av större fönster, högre i tak och luftigare rum är att sätta en bred gardinstång nära taket. En tumregel är att båda gardinerna ska kunna hänga på varsin sida om fönstret, eller så att de bara tar några centimeter av fönstrets kant. 

5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem
Glöm inte att stryka dina gardiner. Foto Norrgavel

MISS 2: Skrynkliga gardiner 

Tänker du också att gardinerna kommer att “släta ut sig” och struntar därför i att stryka dem? Tänk igen. Skrynkliga gardiner ger ett slarvigt intryck och gör varken inredningen eller gardinerna rättvisa. 

Så gör du:
Det tar lite extra tid – men att stryka eller steama gardinerna innan upphängning ger ett mycket luftigare och fräschare intryck. 

MISS 3: För smala längder  

Om du har ett stort fönster kan två smala gardiner skapa en lite gles och kal känsla, eftersom det inte känns helt proportionerligt.  

Så gör du:
Våga välja bredare gardiner eller flera smala bredvid varandra. Det ger både en lyxigare och mer ombonad känsla! 

5 vanliga gardinmissar – och hur du undviker dem
Var noga med mätningen. Rätt längd på gardinerna är viktigt. Foto Hemtex

MISS 4: Fel längd 

En gardin som är för kort kan lätt ge ett ogenomtänkt intryck medan alldeles för långa gardiner kan skapa en alltför slarvig känsla. 

Så gör du:
Mät, mät, mät! Och bestäm redan innan om gardinerna ska hängas vid taket eller närmare fönstret. Om gardinerna ska hänga vid taket kan det vara bra att måttbeställa gardinerna för att få bäst resultat. 


LÄS ÄVEN: Gör din egen växtgardin – 5 tips


MISS 5: Du glömmer fönsterbrädan 

Du har mätt längden från tak till golv, men glömmer att ta med fönsterbrädan i beräkningen. Resultatet? Gardinerna kommer troligtvis att bli för korta och inte falla särskilt snyggt. 

Så gör du:
Förläng gardinfästena eller införskaffa längre, så att skenan eller gardinstången hamnar tillräckligt långt ut för att inte ta emot fönsterbrädan. 

Scroll to Top