8 stora inredningstrender 2024

Röda inredningsdetaljer, mönstermix, målade motiv och retrovibbar. Vi listar åtta stora inredningstrender att se fram emot 2024!

Vi har lagt ett inredningsår bakom oss och klivit in i ett nytt. År 2024 bjuder om möjligt på ännu mer färg, mönster och maximalism, men även taktia ytor och böljande former. Här listar vi några av årets största inredningstrender.


LÄS ÄVEN: Så inreder vi våra kök – 6 kökstrender 2024


8 inredningstrender 2024:

1. Mönstermix

När det kommer till mönstermix 2024 finns inga regler. Nu matchar vi mer än gärna alla slags mönster med varandra – från gröna lövverk och snirkliga blommor till rutor eller mer abstrakta former.

Foto Svenskt Tenn

2. Taktila ytor och böljande former

Taktila material är inte bara vackra att titta på, de tilltalar även våra övriga sinnen och gör att vi inte kan låta bli att även känna på materialet. Taktila material som exempelvis mjuka kuddar kan även stimulera lugn och ro-hormonet oxytocin. Materialen syns extra mycket på inredning med böljande former, som fåtöljer och mattor.

Foto Layered

3. Färgmatchning

Färg, färg och färg! År 2024 fortsätter den färgstarka trenden som präglade även förra året. Vi kombinerar gärna stora målade ytor i olika färger med varandra och låter hela rum gå i många olika färger och nyanser – både på väggar och möbler.


LÄS ÄVEN: Så målar vi 2024 – 5 stora färgtrender


Foto Muuto

4. Geometriska mönster

Det blåser 1960-talsvindar och vi anammar mer än gärna årtiondets geometriska och grafiska mönster – men i en modernare tappning. Rutiga mattor, gardiner och överkast, breda ränder på sängkläder och zick-zack-mönster får ta stor plats i inredningen 2024.

Foto Ellos Home

5. Retro möter framtid

Vi blickar bakåt och låter oss inspireras av tidigare årtionden. Estetiken från 60, 70, 80 och 90 talen lyfts fram i ljuset och inslag som färgat glas och starka kulörer får stor revansch. Även lekfulla former och mönster dominerar. Vill du inreda med trenden? Då fyndar du kanske allra bäst second hand!

Ikeas kollektion Nytillverkad.

6. Rött som accentfärg

Röda stolar, röda lampor, röda vaser och röda förvaringsmöbler – ja, nu ska åtminstone någon detalj i hemmet vara röd. Kulören kombineras både med mer nedtonade nyanser som beige och cremevitt men även med blått och mässing.

Foto Massproductions

7. Mer maximalism

År 2024 blir året då vi går ”all in” och vågar mer i inredningen. Vi tittar inåt mer än på andra, och många har tröttnat på den dämpade färgskala och inredningsstil som dominerat i våra flöden de senaste åren. Förutom färg och mönster bjuder den maximalistiska inredningstrenden också på oväntade stilkrockar, konst på väggarna, taktapet, mycket textilier och många personliga inredningsdetaljer.

Foto Rebel Walls

8. Målade motiv

Oavsett om det är en akrylmålning eller en poster som ser målad ut så känns uttrycket helt rätt 2024. Vi vill att motiven på våra väggar ska kännas levande. När det kommer till posters med målade uttryck hämtas även här en stor dos inspiration från 60-talet.


LÄS ÄVEN: Karin Ohlsson-Leijon listar 5 trender från inredningsmässan i Paris


Foto Paper Collective
Rulla till toppen