Ikea släpper kollektion – för dina husdjur

Färgglada leksaker, sköna sovplatser och randiga skålar. Nu släpper Ikea en ny kollektion för hundar och katter.

Efter flera nya kollektionssläpp under våren är det nu husdjurens tur att stå i fokus. Nu lanserar Ikea den lekfulla kollektionen ”Utsådd”, som har utvecklats i samarbete med veterinärer, experter på husdjursprodukter och en krävande panel av katter och hundar – som alla produkter riktar sig till.


LÄS ÄVEN: Ikea släpper flower power–kollektion inspirerad av 60- och 70-taletLÄS ÄVEN: Unika fåglar av keramikern Lisa Larson: “Det här är en kulturskatt som varit gömd för världen”


Viktig del av livet

Katter och hundar är en viktig del av livet hemma för många människor, vilket var något som Ikea ville tillgodose och lyfta genom det nya sortimentet.

– På Ikea anser vi att husdjur är en del av familjen. Vårt mål har varit att utveckla ett sortiment med produkter som våra katter och hundar älskar och som deras mänskliga föräldrar kan må bra av och verkligen njuta av att ha som en del av sitt hem, säger Julia Rosenberg, Product Design Developer på Ikea.


LÄS ÄVEN: Våren 2024 på Ikea bjuder på färg och grafiska mönster – se nyheterna här!


Tjugotal produkter

Kollektionen ”Utsådd” innehåller cirka tjugo produkter, och har utvecklats runt de fyra vanligaste aktiviteterna som katter och hundar gör i hemmet – äta, sova, leka och gömma sig. Bland produkterna finns: 

  • Färgglada matskålar och bordstabletter med halkskydd som hjälper till att hålla rent under måltiderna. Skålarna är keramiska och därför tyngre och mindre benägna att röra på sig och underlägget hjälper till att hålla dem på plats.  
  • En mjuk filt och sköna sängar ger komfort och ger lugn under vila samtidigt som de smälter in i hemmet. De finns i olika material och storlekar och är vattenavvisande och maskintvättbara.  
  • Leksaker i former av ben och en insexnyckel inbjuder till timmar av apportering, tuggande och sökande efter godis. Leksakerna, som är tillverkade av naturgummi och tyg, är noggrant utformade för att vara hållbara och robusta, men samtidigt skonsamma mot tänder och tandkött.  
  • Ett litet tält i filttyg och ett hus i rotting gör det mysigt för katter att gömma sig och är ett stilsäkert tillskott till alla delar av hemmet. ”Utsådd” innehåller också en uppdaterad version av ”Lurvig” som passar in fint i ”Kallax.”

Fokus på säkerhet

Under hela utvecklingsprocessen har även husdjurens säkerhet varit i fokus.

– Vi har gjort riskbedömningar baserade på forskning kring husdjur i hemmet, vi har utvärderat våra tidigare husdjurskollektioner och tagit in utlåtanden från veterinärer och experter på husdjursprodukter. Alla produkter i sortimentet UTSÅDD har testats kemiskt, mekaniskt och fysiskt, säger Julia Rosenberg. 

Kollektionen släpps på ikea.se 21 mars och i Ikeas varuhus i Malmö från 1 april.

Rulla till toppen