3 sorters pelargoner som finns att köpa redan nu

Vissa pelargonsorter är tidigare än andra. Här listar vi tre vackra sorter som finns att köpa redan nu!

Pelargoner blommar från vår till höst – men det är inte alla pelargoner som går att få tag på tidigt på våren. Här listar vi tre vackra pelargonsorter som brukar gå att få tag på tidigt.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med dina pelargoner – 7 viktiga tips


3 sorters pelargoner som finns att köpa redan nu:

1. Engelska pelargoner

En tidigt pelargonsort är bland annat de engelska pelargonerna. De har ofta flerfärgade blommor och ett lite annorlunda bladverk. Både blommor och blad varierar i storlek. Tidigt på våren är blomman ofta mindre med ett näpet uttryck, innan de hunnit växa sig stora.

Foto Blomsterfrämjandet
Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om doftpelargoner – favoritsorter och viktiga skötselråd


2. Doftpelargoner

En favorit på mångas fönsterbrädor är doftpelargonen, som även den går att få tag i tidigt på säsongen. Doftpelargonen doftar gott, har ett otämjt och lite yvigt växtsätt och diskreta blommor.

Foto Blomsterfrämjandet

3. Zonalpelargoner

I trädgårdsbutikerna hittar man även zonalpelargonerna tidigt. Växten ger en fin trädgårdskänsla inomhus och kan flyttas ut på försommaren, gärna under tak då de inte trivs i regn.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med Mårbackapelargon – 6 viktiga skötselråd


Hur sköter jag min pelargon?

Plantera din pelargon i vanlig planteringsjord och låt jorden torka upp mellan vattningarna.Vattna gärna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle och klipp av vissna blommor så att ny knoppsättning främjas. Vill du att din pelargon ska bli riktigt stor? Plantera då om den i en större kruka med mer jord när rötterna börjar trängas i krukan.

Scroll to Top