Så lyckas du med Mårbackapelargon – 6 viktiga skötselråd

Den vackra Mårbackapelargonen tillför lantlig romantik i fönstret. Men hur får man den att frodas? Här delar vi med oss av 6 viktiga skötselråd.

Vill du tillföra lite lantligt romantik i köksfönstret? Då är den klassiska Mårbackapelargonen med ljust rosa blommor ett säkert kort! Mårbackapelargonen är dessutom en av våra mest omtyckta pelargoner. Det sägs att pelargonen fick sitt namn efter ett av Selma Lagerlöfs besök hos Carl Larsson, då hon fick några sticklingar med sig från Sundborn hem till Mårbacka. Mårbackapelargonen kallas därför ibland även Sundbornpelargon.

Men hur får man den vackra krukväxten att trivas? Bland annat genom att snabbt plocka bort vissnande blommor och att låta den torka upp lite mellan vattningarna.

Här listar vi 6 viktiga knep för att lyckas med Mårbackapelargon:

1. Torka mellan vattningarna

Tänk på att låta din Mårbackapelargon torka upp lite mellan vattningarna. Undvik att vattna på blommorna.

2. Vattna med pelargonnäring

Din Mårbackapelargon behöver en jämn tillförsel av näring från våren till hösten innan det är dags för vinterförvaring.

Foto Blomsterfrämjandet

3. Plocka bort blommor

I början av säsongen är det bra att plocka bort blommorna, då gynnas nämligen tillväxten och du får en mer förgrenad och blomstrande pelargon på sikt. Var även snabb med att plocka bort blommor som håller på att vissna.

4. Satsa på pelargonjord

Vill du att din Mårbackapelargon ska trivas lite extra kan det vara en bra idé att plantera om den i särskild pelargonjord, som innehåller långtidsverkande gödsel.

Foto Plantagen

5. Sol, sol, sol

Mårbackapelargonen älskar solljus och trivs allra bäst när den får stå ljust men skyddad från vind.

6. Vinterförvara

Om du vill att din Mårbackapelargon ska klara sig över vintern gäller det att ta in krukväxten innan frosten kommer. Förvara din Mårbackapelargon på en ljus men sval plats inomhus, en sval källare, ett förråd eller garage är bra platser. Idealtemperaturen är 5–10 grader. I början av mars kan man beskära Mårbackapelargonen till ungefär 10 centimeter och veckan därpå plantera om den i en lite större kruka.

Rulla till toppen