5 spännande deckare att krypa upp med i vintermörkret

Ljusen är tända, kaffet nybryggt och du lägger julens måsten åt sidan en stund för att njuta av en härlig bok i soffan. Men vad ska du läsa? Här får du fem tips på nya deckare som är svåra att lägga ifrån sig!

Pusseldeckare, klassiska deckare eller spänningsromaner, vilken typ föredrar du? Det finns en mängd spännande deckare där ute, och det kan vara klurigt att hitta rätt i djungeln. Här ger vi dig tre pusseldeckare som får din hjärna att jobba likt Scherlock Holmes, en klassik deckare att luta dig tillbaka med och en spänningsroman som får nackhåren att resas – det finns något för alla.

Nattfalkarna 
av Ellly Griffith

Den klassiska deckaren Nattfalkarna är den trettonde delen i Elly Griffiths bästsäljande kriminalserie om rättsarkeologen Ruth Galloway.

Nattfalkarna är namnet på en grupp metallsökare som är ute och söker efter skatter på stranden i North Norfolk när de en dag hittar ett lik. Den döde är en pojke från trakten. Enligt Kriminalinspektör Nelson tyder allt på att det är en olycka, men när ett par mödras på sin gård Black Dog i närheten börjar det ifrågasättas.

Ruth tar sig till gården för att undersöka brottsplatsen, och det dröjer inte länge förrän hon gräver fram kvarlevorna av en enorm hund i trädgården. Lokala sägner berättar om en svart hund som visar sig för människor innan de dör. Under utredningens gång leder alla ledtrådar för Ruth och Nelson tillbaka till gården, och även om Ruth inte är lättskrämd så ger Black Dog henne kalla kårar…

Provläs Nattfalkarna gratis här!

Den svarta dolken
av Veronica Sjöstrand

I den här pysseldeckaren och första delen i Veronica Sjöstrands nya serie om konstexperten Stella Rodin får du grotta in dig i både mord och mystiska antikviteter!

Stella Rodin en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar, varm vänskap och svårlösta mysterier. Hon är också motvillig arvtagerska till anrika Rodins auktionshus och tvingas överge Edinburgh och sitt jobb som expert på konstförfalskningar för att återvända till familjehemmet i Stockholm. Hennes pappa ligger i koma, auktionshuset är i kaos och Stella är den enda som kan återupprätta dess forna glans.

Samtidigt skakas Stockholm av rasistiska mord utförda med SS-dolkar, och när Stella upptäcker att hennes far handlat med nazistiska föremål inser hon att hennes egen familj kan ha kopplingar till morden. Hon börjar söka sanningen, men jakten leder henne ut på farlig mark långt bakom överklassens polerade fasader.

Provläs Den svarta dolken gratis här! 

Windsorknuten
av S.J. Bennett

Finurlig humor och spänning kombineras i denna pusseldeckare som är den första delen i en underbar deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen – som hemlig privatdetektiv.

Det är vår 2016 och Drottning Elizabeth är på Windsor där hon förbereder sin 90-årsdag, men en morgon avstannar allt när en rysk pianist, som är av gästerna, hittas död i ett av slottets sovrum. Allt pekar på att den unge mannen har hängt sig, men den speciella Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar…

Drottningen lämnar undersökningen till dem, i alla fall tills hon noterar att deras undersökning leder dem åt fel håll. Hon börjar då själv att nysta i fallet tillsammans med biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi, allting i största hemlighet såklart. Duon kommer snabbt något på spåren och Drottningen är inte den som lämnar något ouppklarat.

Provläs Windsorknuten gratis här! 

Inferno i snö
av Marie Bengts

Den tredje boken om Hannah Lönn är likt de tidigare en pusseldeckare av klassiskt snitt, där Hannahs list och slutledningsförmåga hjälper till att nysta i mörka hemligheter och lösa mord.

Några dagar före jul år 1957 är Hannah Lönn och hennes faster Lilly på väg till ett öländskt pensionat där de ska fira jul. På vägen dit överraskas de av snöfåken och tvingas söka skydd på en närbelägen gård, där de får stanna tills stormen är över. Men det är allt annat än harmoniskt på gården, och Hannah anar att de rent bokstavligt kanske har hamnat ur askan i elden.

På ett igensnöat öländskt alvar sprider en mordbrännare skräck bland befolkningen, och utan kontakt med yttervärlden blir det viktigare än någonsin för Hannah Lönn att sätta stopp för den som härjar på ön. Men vem är det?

Läs intervju med Marie Bengts här – klicka här! 

Väktarna
av John Grisham

I denna spänningsroman får vi följa vad som händer om någon fälls för ett mord, trots bristfälliga bevis. Men tänk om den som döms är oskyldig? Kommer rättvisa skipas? Och kan makten själv vara en del i att personen blivit felaktigt dömd? 

En dag hittas en ung advokat skjuten till döds på sitt kontor. Polisen hittar inga bindande bevis som pekar åt något hållm men trots det faller deras misstankar mot en av advokatens tidigare klienter – den unge svarte Quincy Miller. Även om bevisen är bristfälliga döms Miller till ett tjugotvåårigt fängelsestraff. Men han bedyrar hela tiden att han är oskyldig och försöker hitta någon som kan intressera sig för fallet och hjälpa honom. 

Miller får efter många år kontakt med Guardian Ministries, en liten byrå som drivs av Cullen Post. De tar bara på sig ett begränsat antal fall åt gången. Men när Post börjar engagera sig i Quincy Miller märker han snabbt att mäktiga människor såg till att sätta Miller i fängelse för tjugotvå år sedan – mäktiga krafter som fortfarande är aktiva…

Tips på fler böcker av Grisham – klicka här! 

Om SelmaStories

Böcker, författare och aktuella ämnen som det pratas om – eller kommer att pratas om. Intervjuer, reportage, filmer och tips om såväl skönlitteratur som faktaböcker. Läs om det först på SelmaStories.  

Som prenumerant på SelmaStories nyhetsbrev får du allt spännande från deras värld – direkt i din mejlbox. Då får du också ta del av exklusiva erbjudanden och ta emot inbjudningar till olika event. Och du missar inga tävlingar eller nyheter.

Hoppas du får en mysig lässtund! 
Scroll to Top