6 enkla och goda recept till nyårsafton

Nästan innan du har hunnit duka undan julbordet är det dags för helgens nästa stora kalas – nyår. Det kan kännas lite stressande så här är en meny för festligt firande som inte kräver så mycket tid i köket!

Friterade ­ostron med ­wasabikräm

8 portioner

Du behöver:

Wasabikräm:
1 liten vitlöksklyfta
½ knippe gräslök
1 tsk wasabi
1 ½ dl god majonnäs
1 msk citronsaft
1 tsk stark chilisås
salt och peppar

Ostron:
8 ostron
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl pankosmulor
olja för fritering
flingsalt

Garnering:
krasse och gräslök

Gör så här:

1. Wasabikräm: Pressa eller riv ­vitlöken fint. Finhacka gräslöken och spara lite till garnering. Lägg resten i en skål tillsammans med wasabi och majonnäs. Mixa blandningen med en stavmixer till en jämn kräm. Smaka av med citronsaft, chilisås, salt och peppar.

2. Ostron: Öppna ostronen och ­lossa innehållet från skalet. Vänd dem först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankosmulor. Värm olja i en kastrull och fritera ostronen tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på ­hushållspapper och strö över flingsalt.

3. Arrangera ostronen i de tomma skalen och toppa med wasabikräm, gräslök och krasse.

Öppningstips: Har du ingen ostronkniv kan du snabbt doppa ostronen i kokande vatten. Då blir det enklare att öppna dem.

Crostini med blåmögelostkräm, päron & valnötter

8 portioner

Du behöver:

150 g blåmögelost
200 g färskost naturell
salt och peppar
50 g valnötter
2 päron
20 g smör
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger

Till servering:

surdegsbröd, baguette eller rostat rågbröd i tunna skivor 1 näve färsk timjan

Gör så här:

1. Mixa blåmögelost och färskost med en stavmixer till en jämn kräm. Smaka av med salt och peppar.

2. Grovhacka valnötter. Skär päronen i tunna skivor och ta bort kärnhuset.

3. Smält smör i en panna tillsammans med honung och vinäger. Låt det fräsa tills blandningen är jämn.

4. Vänd ner päronskivorna och låt dem sjuda i cirka 1 minut.

5. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.

6. Skär brödet i skivor och dela i lagom stora bitar. Rosta skivorna krispiga i ugnen under grillelement.

7. Låt svalna något och bred på blåmögelostkräm. Toppa med ­päron, valnötter och timjan.

Välj din ost: Du kan använda blåmögelost med olika styrka, allt efter vad du gillar.

Gravade ­pilgrimsmusslor med mangosås

8 portioner

Du behöver:

20 stora pilgrimsmusslor
2 tsk flingsalt
2 tsk socker

Mangosås:
2 mogna mango
4 msk limejuice
4 msk olivolja
salt och peppar

Topping:
2 nävar frisésallad
2 nävar färska örter, till exempel dill, krasse och körvel

Gör så här:

1. Om pilgrimsmusslorna är färska, låt dem ligga en natt i frysen först. Skär dem i tunna skivor innan de är helt tinade. Strö över salt och socker och låt dem dra i kylen i 3–4 timmar.

2. Mangosås: Skala mangon och skär fruktköttet i grova bitar. Mixa det med limejuice och olivolja till en jämn sås. Smaka av med salt och peppar.

3. Arrangera pilgrimsmusslorna och mangosåsen på små tallrikar. Toppa med plockad frisésallad och örter.

Servera på ditt sätt: Du kan också servera mangosåsen bredvid i små skålar.

Torsk med champagnesås

8 portioner

Du behöver:

1,2 kg torskfilé
salt

Sås:
1 knippe gräslök
4 dl kycklingbuljong
4 dl champagne (se tips)
4 dl vispgrädde
100 g öringrom

Till servering:
2 nävar färska örter till garnering, till exempel dill och körvel

Gör så här:

1. Skär torskfilén i portionsbitar och krydda med salt. Lägg dem i en ugnsfast form och stek på 180°C varmluft i 10–12 minuter, tills fisken precis är genomstekt.

2. Finfinhacka gräslöken. Koka upp kycklingbuljong och mousserande vin i en kastrull och reducera till hälften. Tillsätt grädde och koka vidare tills du har en tjock sås.

3. Ta kastrullen från värmen och rör ner gräslök (spara lite till garnering) och rom.

4. Arrangera torsken på tallrikar, häll över såsen och garnera med färska örter.

Champagnetips:
Använd gärna annat mousserande vin i såsen, som cava eller prosecco. För en alkoholfri variant, prova äppeljuice. Såsen kan förberedas i förväg. Vänta med att tillsätta rom och örter tills strax före servering.

Portionspajer med viltkött, svamp och portvinssås

8 portioner

Du behöver:

1,2 kg viltkött i tärningar
olja till stekning
2 lökar
5 vitlöksklyftor
3 morötter
400 g svamp
3 msk tomatpuré
4 dl portvin
5 dl vilt- eller oxfond
1 näve färsk timjan
2 lagerblad
maizena
salt och peppar
500 g smördeg
1 ägg
färsk timjan till garnering

Gör så här:

1. Bryn köttet i olja i en stor gryta i flera omgångar. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.

2. Hacka lök och vitlök. Skala morötter och skär i 1 cm stora tärningar. Dela svampen i bitar.

3. Stek lök och vitlök i olja i samma gryta tills löken är blank. Tillsätt kött, tomatpuré, portvin, fond, timjan och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock i 60 minuter.

4. Ta av locket, tillsätt morötterna och koka vidare i cirka 15 minuter, tills köttet är mört.

5. Stek svampen i olja i en panna och vänd ner dem i grytan. Red av med maizena utrört i vatten, och smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen i små, ugnsfasta formar och låt svalna.

6. Kavla ut smördegen och stick ut cirklar som är något större än formarna. Lägg degskivorna över formarna och tryck ner kanterna. Pensla med vispat ägg. Grädda på 200°C i cirka 20 minuter, tills smördegen är frasig och gyllene.

7. Garnera med färsk timjan vid servering.

Byt kött:
Dessa små pajer smakar också gott med nötkött.

Citrontiramisu

8 portioner

Du behöver:

Mascarponekräm:

6 äggulor
75 g socker
50 ml Limoncello (se tips)
400 g mascarpone
250 ml vispgrädde
1 ekologisk citron

Dessutom:

25 savoiardikex (ladyfingers)
150 ml Limoncello
200 g lemon curd
ev. ätbara torkade eller färska ­blommor till garnering

Gör så här:

1. Mascarponekräm: Vispa äggulor och socker till en ljus och luftig äggsmet. Tillsätt Limoncello i en tunn stråle medan du fortsätter att vispa.

2. Vispa mascarpone och vispgrädde var för sig till en lätt kräm. Vänd ner mascarponen i äggsmeten, och vänd sedan försiktigt ner grädden.

3. Riv citronskal och vänd ner det försiktigt i mascarponekrämen.

4. Citrontiramisu: Droppa Limoncello över savoiardikexen och bryt dem i mindre bitar.

5. Arrangera i glas tillsammans med mascarponekräm och lemon curd. Låt stå i minst 4 timmar i kylskåp.

6. Garnera eventuellt med ätbara blommor vid servering.

Utan alkohol:
Limoncello är en citronlikör med cirka 30% alkohol. Ersätt den med citronlemonad för en alkoholfri variant.

Rulla till toppen