De syrligt-söta granatäppelkärnorna är både vackra och smakrika. Använd dem för att en fräsch och spännande smakbrytning julens sallader, drinkar och desserter.
5 goda recept med granatäpple:
Granatäppelcocktail
(2-3 glas)

Du behöver:
2 dl granatäppelkärnor
10 cl vodka
4 dl cmousserande vin
3 msk sirp
2 dl isbitar
Garnering:
2–3 msk granatäppelkärnor
2–3 kvistar rosmarin
Gör så här:
1. Häll granatäppelkärnor i en mixer och mixa ihop med vodka.
2. Sila över isbitar i 2-3 glas.
3. Häll i cava och sirap. Rör om.
4. Servera garnerat med granatäppelkärnor och rosmarinkvistar.
Balsamicobakad rödkål
6 pers

Du behöver:
1 litet rödkålshuvud
3 msk olivolja
0,75 dl balsamvinäger
2 msk flytande honung
salt och svartpeppar
1 handfull bredbladig persilja
75 g granatäppelkärnor
Gör så här:
1. Skär rödkålshuvudet det i 10-12 smala klyftor. Skär så att stocken håller ihop bladen nertill.
2. Rör ihop olivolja med balsamvinäger och honung, och krydda med lite salt och peppar. Pensla båda sidorna av kålen med blandningen och lägg kålbitarna i ett enda lager på en bakplåt med bakplåtspapper. Baka dem i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
3. Lägg upp kålen på ett fat och häll resten av balsamicoblandningen över. Garnera med hackad persilja och granatäppelkärnor.
Varmrökt laxsallad
4 pers

Du behöver
200 g varmrökt lax
Grönkålssallad:
100 g färsk späd grönkål
1 romansallatshuvud
2 avokador
2 dl granatäppelkärnor
50 g grovhackade nötter, t.ex. valnötter, pekannötter eller hasselnötter
Dressing:
3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk grädde eller crème fraîche
1 tsk dijonsenap
½ tsk socker
salt och peppar
Gör så här:
1. Dela laxen i mindre bitar. Skölj och låt grönkålsbladen rinna av.
2. Hacka dem fint – använd eventuellt en matberedare. Strimla romansallaten fint. Skär avokadoköttet i tärningar.
3. Blanda grönkål, sallad och granatäppelkärnor. Vispa ihop dressingen och vänd ner den.
4. Fördela laxen över och strö över nötter. Servera gärna salladen med baguette.
Fruktsallad i limoncello med råkräm
4 pers

Du behöver:
2 apelsiner
2 clementiner
2 päron
1 banan
1 granatäpple
4 stora dadlar
30 g valnötter
50 g mörk choklad
1 dl Limoncello
Vaniljråräm:
1 vaniljstång
3 msk socker
3 pastöriserade äggulor
2½ dl vispgrädde
Gör så här:
1. Skala apelsiner och clementiner, och skär dem i klyftor eller skivor. Skär päronen i kvartar, avlägsna kärnhusen, och skär fruktköttet i tunna klyftor. Skär bananen i skivor.
2. Halvera granatäpplet, och pressa saft och kärnor över i en skål. Kärna ur dadlarna. Hacka choklad och valnötter grovt.
3. Blanda försiktigt frukten och vänd ner limoncello.
4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med lite av sockret. Lägg äggulor, socker och vanilj i en skål och vispa det väl.
5. Häll grädden i en annan skål och vispa den till skum. Vänd ner äggsmeten i gräddskummet.
6. Blanda fruktsalladen med nötter och choklad och servera med vaniljråräm.
Rödkålssallad med granatäpple
4 pers

Du behöver:
½ rödkålshuvud
½ tsk salt
½ tsk socker
2 apelsiner
2 äpplen
1 granatäpple
50 g valnötter
1 liten handfull persilja
Senapsdressing:
2 msk olivolja
1 dl vispgrädde
1 msk söt senap
1 tsk grovkornig senap
saft från 1 citron
flingsalt och peppar
Gör så här:
1. Ta bort stocken och de yttersta bladen från kålen och strimla den fint. Blanda kålen med socker och salt och massera den ordentligt.
2. Skala apelsinerna och skär i filéer. Skär äpplena i tunna klyftor. Halvera granatäpplet och pressa saft och kärnor över i en skål. Hacka nötterna. Skölj och hacka persiljan.
3. Rör ihop dressingen. Lägg upp kålen på ett fat med apelsin, äpple, granatäppelkärnor och saft. Strö över hackade nötter och servera med senapsdressingen.

