Recept: Baka mjuk pepparkaka med färskostfrosting och frostade tranbär till advent

Mjuk pepparkaka med färskostfristing och frostade tranbär kommer göra succé till advent. Se hela receptet här!

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting:

1 stor kaka


LÄS ÄVEN: Recept till glöggminglet: Saffranscheesecake med lingon


Du behöver:

225 g smör
3 dl socker
4 ägg
2 msk mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
2 tsk kanel
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
4 msk lingonsylt

Färskostfrosting:

130 g smör
250 g florsocker
200 g färskost (t.ex. Philadelphia)
3 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Kaka:

  1. Vispa mjukt smör och socker till en smörkräm.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl mellan varje ägg.
  3. Tillsätt mjölken.
  4. Blanda bakpulver, kryddor, potatismjöl och vetemjöl. Vänd därefter ner detta i smeten.
  5. Smörj en brödform som ­rymmer 1,5 liter och klä botten med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen.
  6. Grädda kakan längst ner i ugnen vid 175°C i ca 40-45 minuter, eller tills kakan är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna i formen några minuter innan du lossar kanterna och stjälper upp den ur formen.
  8. Låt kakan kallna helt innan du skär i den. Skär i skivor, som du sedan delar på mitten.

LÄS ÄVEN: Citronkola, lakritsfudge och nougatbitar – perfekt julgodis till adventfikat


Ostkräm:

  1. Vispa ihop ingredienserna till ostkrämen. Ost och smör bör vara rumstempererat för bästa resultat.
  2. Lägg lite ostkräm på toppen av kakbitarna.

Frostade tranbär till garnering:

  1. Koka upp sockerlag av 2 dl vatten och 1 dl socker.
  2. Lägg i bären. Låt dem sjuda några minuter.
  3. Låt dem svalna i sockerlagen.
  4. Lägg bären på en tallrik med socker och rulla dem i socker.
  5. Garnera kakbitarna med de frostade tranbären om du vill.
Rulla till toppen