Nu dignar träden av härligt, mogna äpplen. Passa på att baka en saftig äppelkaka. Du kommer inte att ångra dig!
Saftig äppelkaka
1 långpanna

Ingredienser:
30 g torrjäst
3 dl mjölk
½ dl socker
½ tsk salt
80 g smör
7 dl vetemjöl
Fyllning:
4 äpplen
1 ägg
½ dl socker
Kanel
Gör så här:
- Häll mjöl (spara lite) och jäst i en bunke, tillsammans med socker och salt. Blanda detta väl. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt detta bli fingervarmt. Häll det i mjölblandningen och knåda degen i en köksmaskin i ca 4–5 minuter. Låt degen jäsa på en varm plats i ca en timme.
- Klä en långpanna, 25 x 30 cm, med bakplåtspapper och lägg i degen. Tryck försiktigt ut den i formen med mjöl på fingrarna.
- Tvätta äpplena. Om du vill kan du skala dem. Skär äpplena i klyftor. Lägg äppelklyftorna i rader och tryck ner dem lite i degen.
- Pensla hela kakan med ett uppvispat ägg och strö sedan på socker och kanel.
- Värm ugnen till 220 grader. Låt degen efterjäsa i 15 minuter på bänken, innan den gräddas mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills den är gyllenbrun och genomgräddad.
Tips!
Du kan också göra några gropar i degen och ha i vaniljkräm innan du lägger på äppelbåtarna.

