Med goda tillbehör och en slurk pepparrotssnaps blir årets kräftskiva extra härlig. Vi dukade i lusthuset för att kunna njuta av augustikvällen.
5 goda recept till kräftskivan:
Fröknäckesnittar med najadlax
6 portioner

Du behöver:
ca 180 g najadlax, alt. kallrökt lax
3–4 bitar fröknäcke, beroende på storlek
cirka 1 1/2 dl crème fraiche
1/2 dl finskuren gräslök
plockad dill
1/2 citron
nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skiva laxen ganska tunt (om det behövs).
- Bryt knäcket i 12 lagom snittbitar.
- Bred på en generös klick crème fraiche på varje.
- Toppa med gräslök och dill. Pressa över lite citron och peppra rejält från kvarn.
- Servera genast, gärna till ett glas mousserande.
Västerbottenspaj med kantareller, bacon och dill
6–8 portioner

Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk dillfrön
150 g kylskåpskallt smör
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
cirka 3–4 dl kantareller
1 gul lök, finhackad
140 g bacon, strimlat
smör
salt
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
150 g riven västerbottensost
1 stor knippa dill, grovhackad
Gör så här:
- Börja med degen. Blanda mjöl, salt och dillfrön. Tillsätt tärnat smör och arbeta snabbt ihop till en deg med hjälp av lite iskallt vatten. Låt vila i kylen i 30 minuter.
- Klä en smord pajform, cirka 24 cm i diameter, med pajdegen. Nagga botten och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter eller tills den får lite färg. Låt svalna.
- Ansa svampen och skär i mindre bitar om det behövs. Låt svettas i torr panna tills all vätska har försvunnit. Tillsätt lök, bacon en rejäl klick smör och stek tills det fått lite färg. Salta lätt och peppra. Låt svalna något och häll sedan upp i pajskalet.
- Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt ost, extra peppar och dill. Häll smeten över svampen och grädda pajen i 200 grader i cirka 30-40 minuter eller tills ytan fått fin färg.
- Servera ljummen och garnera med extra dill.
Äppelkaka med calvados och rosmarin
6–8 portioner

Du behöver:
3–4 fasta syrliga äpplen + ev. extra till dekor
100 g smör + 2 msk + till formen
2 dl strösocker + 1 msk
1 msk hackad färsk rosmarin + ev. extra till dekor
3–4 msk calvados
1 citron, skal och lite saft
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
- Skala (om du vill), kärna ur och skär äpplena i klyftor.
- Häll över i en stekpanna. Tillsätt 2 msk smör och rosmarin och stek tills äpplena mjuknar något.
- Häll på 1 msk socker och calvados och låt koka ihop på kraftig värme i några minuter. Riv över citronskal och pressa i lite saft. Smaka av.
- Vispa 2 dl socker och ett ägg i taget riktigt luftigt, helst med elvisp.
- Smält 100 g smör och blanda ner i smeten tillsammans med äppelröran.
- Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner i smeten och rör om tills det blir helt slätt.
- Häll över i smord och bröad kakform. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter. Testa med sticka om kakan är klar.
- Garnera eventuellt med extra äppelklyftor och lite rosmarin. Servera med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
Lobsterrolls med kräftor
6 portioner

Du behöver:
cirka 500 g kräftstjärtar
1/2 dl yoghurt av grekisk typ
3 msk majonnäs
1 msk hackad färsk dragon
1 selleristjälk, finskuren
1–2 salladslökar, finskurna
1–2 tsk citronsaft
salt
nymalen svartpeppar
1/2 tsk sellerisalt (kan uteslutas)
6 stora korvbröd
smör
salladsblad
ev. röd kaviar
Gör så här:
- Rensa kräftstjärtarna (om det behövs) och skär i grova bitar.
- Rör ihop yoghurt, majonnäs, dragon, selleri, salladslök och citronsaft. Vänd försiktigt ner kräftstjärtarna (spara lite till dekor). Smaka av med salt, peppar, sellerisalt och eventuellt mer citron. (Hit kan du förbereda.)
- Smöra korvbrödens insida och värm dem lite försiktigt i ugnen eller på grillen utan att de blir hårda. Fyll bröden med salladsblad, kräftröra och eventuellt en klick kaviar.
- Garnera efter eget huvud och servera på kräftkalaset.
Här ersätts hummern med kräftstjärtar, men räkor går också bra.
Tartletter med timjan, chèvre och plommon
6 stycken
Du behöver:
3 rödlökar, tunt skivade
smör eller olivolja
salt
1 kruka färsk timjan
1 msk balsamvinäger
2 tsk råsocker
1 pkt smördeg på rulle
150 g chèvre eller annan mjuk getost, skivad
6–8 plommon, beroende på storlek
1 nypa chiliflakes (kan uteslutas)
Gör så här:
- Stek rödlöken mjuk i smör eller olja på svag värme med lite salt och några timjankvistar tills den börjar karamelliseras.
- Tillsätt balsamvinäger, 1 msk hackad timjan och råsocker. Stek i ytterligare 2 minuter.
- Ta ut 6 rundlar i smördegen, t ex med en kopp eller ett glas. Lägg över på en bakplåtspappersklädd plåt och fördela getost, rödlök och repad timjan ovanpå.
- Kärna ur plommonen. Skär i mindre bitar och fördela över pizzorna. Strö eventuellt över chiliflakes.
- Grädda i 250 grader i cirka 10 minuter eller tills ytan fått fin färg. Ställ fram på kalasbordet och garnera med extra timjan.

