Maxa skörden i sommar: 5 snabbväxande grönsaker att så igen och igen

Har du redan börjat skörda grönsaker, eller går du i väntans tider? Oavsett – fortsätt att så hela säsongen! Genom att kontinuerligt så snabbväxande grönsaker i omgångar kan du maxa skörden och få ut mer av ditt trädgårdsland. Vi tipsar om bra sorter att så igen och igen!

5 snabbväxande grönsaker att så igen och igen:

1. Gurka

Även om gurka har ganska lång utvecklingstid kan man hinna med i alla fall två omgångar på en säsong, speciellt om man börjar tidigt med försådd.

Sorten ’Kaikura’ ger 8–10 cm långa snacksgurkor och passar bra både i växthus, på friland ­eller som gurkgardin i fönstret.

Foto Lindbloms frö

2. Sallat

Plocksallat kan skördas ganska länge från en och samma planta, men tillslut brukar de gå i blom eller tröttna. Då är det bra att ha en ny sallatssådd på gång!

Mixen ’Cosmix’ innehåller ’Littel Gem’, ’Freckles’ och ’Little Leprechaun’ som ger en vacker och god variation.

Foto Runåbergs

3. Morot

Speciellt de snabbväxande sommarmorotsorterna kan man så och skörda allt eftersom hela säsongen. Håll sådden fuktig!

Sorten ’Touchon’ är en fransk delikatessmorot med fin smak. Kan även krukodlas och skördas tidigt som minimorötter!

Foto Impecta

4. Bondböna

Det går att hinna med nya bondbönor efter en första omgång om man förodlar dem lite omlott. När första omgången blommar kan man börja så nya.

Sorten ’Eleonora’ får stora ­läckra bönor. Stjälkarna blir runt 90–100 cm höga och kan behöva stöd för att inte knäckas.

Foto Blanda frön

5. Rädisa

Rädisa känns som en vårprimör men den kan sås och skördas om och om igen hela säsongen.

Sorten ’Easter Egg’ får blandade helrunda rädisor med röda, gula, purpur och vita rötter. De har en mild, pepprig smak och är spröda.

Foto Impecta

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen