Kladdkaketårta med jordgubbar

En enkel kladdkaka toppas med vispad grädde, jordgubbar, minimaränger och blommor. Pudra över florsocker och du har sommarens finaste kaka.

Kladdkaketårta med jordgubbar

Du behöver

  • 150 g smör
  • 4 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 dl kakaopulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g jordgubbar, delade
  • 1/2 dl minimaränger, rosa
  • ev rosenblad och blad och blommor från en jordgubbsplanta
  • florsocker

Ugn: 175 grader

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en rund springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanterna. 
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen och låt stå i 5 minuter. 
  3. Blanda ner sockret. Blanda ner äggen, ett i taget. Sikta ner mjöl, kakaopulver, vaniljsocker och salt. Rör om tills smeten blir jämn. 
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i ca 18 minuter, den ska vara kladdig i mitten. Låt kakan svalna. 
  5. Lägg kakan på ett serveringsfat med bakplåtspapper, så att kakan inte klibbar fast.
  6. Garnering Vispa grädden. Bred 3/4 delar av grädden på kakan. Lägg på jordgubbar, minimaränger, rosenblad och jordgubbsblommor. Spritsa resten av grädden lite här och där. Sikta över florsocker.

Receptet publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen