Inget smakar som solmogna jordgubbar! Inspireras av våra recept på läckra bakverk och festliga desserter, alla bakade med sommarens godaste bär.
Sommarens godaste desserter med jordgubbar:
Trifle med jordgubbar och mascarponekräm
4 port

Ingredienser:
500 g jordgubbar
1 litet knippe mynta
4 msk socker
16 savoiardikex
1 dl vinsanto eller marsalavin
mynta till garnering
Mascarponekräm
500 g mascarpone
1 vaniljstång
1 dl vispgrädde
4 msk florsocker
Gör så här:
- Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Blanda hälften av dem med myntablad och socker, och sedan med resten av de hackade jordgubbarna.
- Mascarponekräm: Lägg mascarpone i en skål. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna blanda ner dem. Tillsätt grädde och florsocker. Vispa till en kräm. Lägg jordgubbsblandningen i botten på fyra glas.
- Bryt kexen i mindre bitar och tryck ut dem till ett lager i varje glas. Ringla på vinsanto eller marsala och lägg på ett lager mascarponekräm. Upprepa proceduren. Garnera med myntablad. Ställ i kylen tills det är dags för servering.
Jordgubbskaka med cheesecakefyllning
6–8 port

Ingredienser:
Cheesecakefyllning
200 g färskost
25 g socker
1 ägg
1 citron
Kaka
180 g rumsvarmt smör
250 g socker
4 ägg
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g mandelmjöl
1/2 dl grekisk yoghurt, 10 %
1 msk vaniljsocker
250 g jordgubbar
Garnering
50 g mandelspån
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180 grader. Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Cheesecakefyllning: Rör färskost med socker och ägg. Skölj citronen och riv skalet fint. Rör ner citronskalet i färskostskrämen.
- Kaka: Vispa smör med socker, ägg, mjöl, bakpulver, mandelmjöl, yoghurt och vaniljsocker till en mjuk och smidig smet. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg hälften av smeten i formen. Lägg på ett lager jordgubbsskivor. Fördela hälften av färskostskrämen över med baksidan av en sked. Bred försiktigt på resten av kaksmeten. Lägg på resten av jordgubbarna, följt av färskostskräm.
- Strö mandelspån över kakan och grädda i mitten av ugnen i 50 minuter.
- Kontrollera att kakan är genomgräddad, låt svalna innan du tar ut den ur formen.
Kryddiga jordgubbar med amaretto-ricotta
4 port

Ingredienser:
500 g jordgubbar
Kryddsocker
6 msk rörsocker
1 tsk kanel
6 pepparkorn
1 ekologisk apelsin
1 tsk balsamvinäger
Amaretto-ricotta
250 g ricotta
1 msk amaretto
Gör så här:
- Skölj och snoppa jordgubbarna samt skär dem i fjärdedelar och lägg i en skål.
- Kryddsocker: Rör sockret med kanel. Stöt pepparkornen i en mortel. Tvätta apelsinen och riv skalet. Blanda krossade pepparkorn och apelsinskal med kanelsockret.
- Häll hälften av kryddsockret över jordgubbarna tillsammans med balsamvinägern. Skaka skålen så att sockret fördelas runt bären. Låt stå på köksbänken och marinera i en halvtimme till en hel timme.
- Ricotta: Rör ricotta med amaretto och resten av kryddsockret. Fördela i små glas eller skålar och lägg jordgubbarna ovanpå.
Muffinskakor med jordgubbar
12 stycken

Ingredienser:
2 ägg
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
40 g smör
140 g vetemjöl
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
12 jordgubbar
3 msk riven kokos
jordgubbsglass och jordgubbssorbet till servering
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180 grader. Vispa ägg med socker och vaniljsocker till en ljus och pösig smet. Smält smöret i en liten kastrull. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt smält smör och mjölk, rör ihop.
- Snoppa, skölj och halvera jordgubbarna. Smöra en muffinsform med 12 hål. Fyll hålen med smet till hälften och lägg sedan i en halv jordgubbe. Häll på mer smet tills bäret är täckt. Lägg en halv jordgubbe ovanpå och tryck ner den lätt. Strö på riven kokos. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills kakorna är gyllene. Låt svalna på galler innan du tar dem ur formen. Servera med jordgubbsglass och jordgubbssorbet.

