I en ombyggd lada på den skånska landsbygden har en av Sveriges mest erkända kockar skapat en kulinarisk destination som är väl värd resan, även om den ligger avsides.
Utsikten från Vyn i Skåne är storslagen. Utanför restaurangens panoramafönster breder kornfält och sommarblommor ut sig i en idyllisk harmoni med vindpinade träd. Långt där nere glittrar Östersjön, och ovanför allt detta välver sig himlen – storslagen och blå.
Redan detta vore ett starkt skäl att resa till Österlen, men för de som följer den svenska matscenen är ägaren och kocken Daniel Berlin den största attraktionen. Hans tidigare restaurang belönades med två Michelinstjärnor, och allt tyder på att han håller samma höga nivå här. Bara ett några månader efter öppningen 2023 tilldelades även Vyn de åtråvärda stjärnorna.


Allt här speglar Daniel Berlins vision, från maten till inredningen och den omgivande trädgården. Han stressar inte med att genomföra sina planer – Vyn är tänkt att vara en plats som består under många år.
– Jag vill rota mig här och fortsätta utvecklas. Konceptet bygger på att vi befinner oss just här, och att vi ska ta tillvara på de unika möjligheter som just den här platsen erbjuder, säger han.

Lokalt och nordiskt fokus
Förutom restaurangen, och den privata matsalen en våning upp, består Vyn av ett litet hotell och en bistro i andra byggnader på gården. Det är ett litet paradis på jorden som Daniel gärna delar det med andra. Både lokalbefolkningen och besökare från fjärran orter har hittat till denna pärla vid havet.


Inredningen harmonierar perfekt med läget, präglad av rena linjer, naturliga material och en genomgående känsla av kvalitet. Dämpade toner av grått, solkysst vete och blekt grönt speglar landskapet utanför, vilket gör att interiören förstärker upplevelsen utan att stjäla fokus från maten och utsikten. Det öppna köket ligger längst in i restaurangen, vilket ger gästerna möjlighet att varva blickar ut mot havet med att följa kockarnas koncentrerade arbete.Maten är säsongsanpassad och lokalt förankrad, sprungna engagemanget i odling, skörd och jakt. Många av råvarorna hämtas direkt från naturen eller den egna köksträdgården.


– Att få göra det jag älskar, på ett sätt som känns rätt för mig, gör mig otroligt lycklig. Förhoppningsvis kan det sprida glädje även till andra, säger Daniel Berlin.

