Det är dags för fest! Fira våren, valborg, examen eller bjud bara in vännerna för att det är roligt att ses. Här är två goda desserter i miniformat!
Desserter i miniformat:
Chokladfyllda petit chouxer
Cirka 60 st
Ingredienser:
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
100 g smör
150 g vetemjöl
4 ägg
Chokladfyllning
(till 30 bakelser)
100 g mörk choklad
1 dl tjock grädde
250 g färdig vaniljkräm
250 g bär, tex hallon
1 dl rostade kokosflingor
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 °C.
- Koka upp vatten, salt och smör i en kastrull med lock. Rör ner mjöl tills en smidig deg bildas. Koka smeten några minuter på hög värme.Lägg över smeten i en bakskål, låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
- Häll smeten i en spritspåse eller använd två teskedar och klicka ut högar av smet på bakplåtspappersklädda plåtar.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15–18 minuter tills bakverken är gyllene och genomgräddade. Kyl på galler.
- Bryt sönder chokladen och smält chokladen i grädden på låg värme. Ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ihop chokladen och grädden. Tillsätt vaniljkräm och vispa ihop till en slät smet.
- Låt svalna något och lägg chokladkrämen i en spritspåse. Förvaras kylt fram till servering.
- Skär av topparna från petit choxerna, fyll med chokladkräm och toppa med bär och kokosflingor.

Minipavlova
ca 20 stycken
Du behöver:
6 rumstempererade äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl socker
2 tsk majsstärkelse
Till servering
3 dl tjock grädde
500 g jordgubbar
125 g blåbär
125 g hallon
125 g vinbä
Gör så här:
- Värm ugnen till 90 °C. Vispa äggvitan tills mjuka toppar bildas i en helt ren skål. Tillsätt vinäger under vispning.
- Blanda socker och maizena och rör om medan vispen går. Vispa till en glansig, luftig och styv maräng.
- Fyll blandningen i en spritspåse eller klicka ut marängtopparna på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i ugnen i ca 50 minuter tills marängen är krispig på utsidan och mjuk inuti. Kyl över natten.
- Vispa grädden och servera på marängen toppad med grädde och röda bär.

