Desserter i miniformat – att bjuda på i vår!

Det är dags för fest! Fira våren, valborg, examen eller bjud bara in vännerna för att det är roligt att ses. Här är två goda desserter i miniformat!

Desserter i miniformat:

Chokladfyllda petit chouxer

Cirka 60 st

Ingredienser:

2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
100 g smör
150 g vetemjöl
4 ägg

Chokladfyllning

(till 30 bakelser)

100 g mörk choklad
1 dl tjock grädde
250 g färdig vaniljkräm
250 g bär, tex hallon
1 dl rostade kokosflingor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 °C.
  2. Koka upp vatten, salt och smör i en kastrull med lock. Rör ner mjöl tills en smidig deg bildas. Koka smeten några minuter på hög värme.Lägg över smeten i en bakskål, låt svalna något och tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
  3. Häll smeten i en spritspåse eller använd två teskedar och klicka ut högar av smet på bakplåtspappersklädda plåtar.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15–18 minuter tills bakverken är gyllene och genomgräddade. Kyl på galler.
  5. Bryt sönder chokladen och smält chokladen i grädden på låg värme. Ta kastrullen från värmen och rör försiktigt ihop chokladen och grädden. Tillsätt vaniljkräm och vispa ihop till en slät smet.
  6. Låt svalna något och lägg chokladkrämen i en spritspåse. Förvaras kylt fram till servering.
  7. Skär av topparna från petit choxerna, fyll med chokladkräm och toppa med bär och kokosflingor.
Fyll en stort kafat med goda kakor och mumsiga bär. Det är okej att ”fuska” med färdigköpt blandat med det du gör själv. Vi valde till exempel att köpa makroner.

Minipavlova

ca 20 stycken

Du behöver:

6 rumstempererade äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl socker
2 tsk majsstärkelse

Till servering

3 dl tjock grädde
500 g jordgubbar
125 g blåbär
125 g hallon
125 g vinbä

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 90 °C. Vispa äggvitan tills mjuka toppar bildas i en helt ren skål. Tillsätt vinäger under vispning.
  2. Blanda socker och ­maizena och rör om medan vispen går. Vispa till en glansig, luftig och styv maräng.
  3. Fyll blandningen i en spritspåse eller klicka ut marängtopparna på en bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Grädda i ugnen i ca 50 minuter tills marängen är krispig på utsidan och mjuk inuti. Kyl över natten.
  5. Vispa grädden och servera på marängen toppad med grädde och röda bär.
Rulla till toppen