Lyckas med odlingen – på balkongen eller fönsterbrädan

Att gå ut i sin egen köksträdgård och skörda färska grönsaker är en dröm för många. Men för alla är det inte möjligt. En kruka med chili eller tomat på fönsterbrädan eller ett miniväxthus på balkongen kan vara är en bra tröst.


Oavsett vad du ska odla är det alltid viktigt att ha bra och näringsrik jord som utgångspunkt. Välj därför en kvalitetsjord som kan ger grödan goda förhållanden även över tid. Har du redan en rabatt eller pallkragar i din trädgård är det bra att årligen blanda i ny gödsel och komposterat växtmaterial som ger den gamla jorden nytt liv. I krukor kan ungefär hälften av den gamla jorden ersättas med ny krukjord, samt lite helgödsel som blandas in väl.

Ett fat med gula ärtor på fönsterbrädan förvandlas snart till en näringsrik smakbomb. Blötlägg ärtorna över natten och fördela dem över jord som hålls lätt fuktig. Efter bara ett par veckor kan skörden börja! Groddarna smakar gott både i sallader och på en brödskiva. Foto Marianne Heen Johnsgård

Vad kan man odla i?

Planteringskärl kan vara i princip vad som helst. Allt från köpta krukor till hemmagjorda gjutna betongkrukor. En gammal färghink kan enkelt återanvändas. Måla den i en fin färg innan du slår hål i botten – och voila, du har en fint planteringskärl! Det är med andra ord mycket som kan fungera så länge har tillräcklig  volym jord så att rötterna får ordentligt med plats.

Kom ihåg att jorden i en liten kruka torkar ut snabbt, vilket kräver konstant övervakning och frekvent vattning. En större kruka kommer att kunna hålla en mer stabil fuktighet. Oavsett vilken kruka du väljer ska den alltid ha hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut och rötterna inte dränks.

Vissa druvsorter är mycket robusta och tål temperaturer ner till -30 grader, men eftersom rötterna går djupt är de inte lämpliga att plantera i krukor. Prova istället sorten ”Ester” som tål temperaturer ner till -15 och har en underbar smak!
En stark favorit är chili. Om för många chilifrukter mognar samtidigt, går det bra att torka några och sparar dem flera veckor.

Stor skörd på liten yta

Med lite planering kan även mindre ytor, som fönsterbrädan, användas för att odla grödor med god skörd. Exempel på detta är tomater, gurkor, physalis, chili och olika örter. Bönor och sockerärter faller lätt i samma kategori. Sockerärtor trivs också i kruka på balkongen och plantan ger hela tiden nya smakrika baljor om du skördar regelbundet.

Mer värmeälskande växter kräver ofta växthus. En pallkrage med ett litet växthus ovanpå är en klassiker, men det finns även vägghängda växthus. Perfekt för en balkong eller terrass, där du vill utnyttja utrymmet maximalt. Många av dem har bra höjd, och hyllor som kan tas bort vid behov. Om gurka eller tomater placeras i botten kan hyllorna tas bort då plantorna växer på höjden och behöver utrymmet.

Vissa tomater är beroende av växthus för att få en bra skörd, men det finns ett undantag. Den gula druvtomaten ”Guldvinbär” behöver en varm start, men i gengäld kommer den att producera rikligt med tomater hela sommaren.
Physalis är släkt med tomater och trivs fint i en kruka på altanen eller i trädgården. Bären, som mognar kontinuerligt, är fyllda med smak och smakar mycket bättre än de man kan köpa i butik.

Vackert och ätbart

Att kombinera prydnadsväxter och nyttoväxter är alltid fint. I en rabatt eller låda kan stora rosetter av mörk svartkål se otroligt vackert ut ut mellan blommande växter. Om du dessutom väljer några ätbara blommor blir upplevelsen för dina ögon och gom komplett! Bland ätbara blommor finns några säkra vinnare som ringblommor, blåklint, gurkört och vattenkrasse som kommer att blomma under stora delar av sommaren. Det är växter som passar lika bra i krukor på terrassen som i trädgårdsrabatten.

Om du har en varm, solig plats – glöm inte örterna! De kan skördas kontinuerligt och många av dem blommar hela sommaren. Kom ihåg att även dessa blommor ofta smakar fantastiskt och kan att lyfta din sallad till nya höjder.

Aprikoser är förvånansvärt tåliga och kan trivas på många håll i landetoc producera mängder av solmogna, söta aprikoser varje sommar. Hitta ett skyddat läge med bra mikroklimat och utmana din klimatzon. Kom ihåg att växterna inte har läst klimatzonskartan!

4 viktiga saker att tänka på

  1. De allra flesta örter behöver sol och värme för att utveckla den bästa smaken. Placera därför örtplantorna på en solig plats i uteplatsen.
  2. Många örter har en stor bladmassa, vilket gör att fukten avdunstar snabbt. Om örterna planteras i större krukor får de stabilare förutsättningar för sina rötter. Små krukor torkar ut snabbare än krukor med större jordvolym.
  3. Se till att örtväxterna får konsekvent fukt och gödsling för att hålla tillväxten igång hela sommaren. Välj naturlig helgödsel som ger en stabil och god tillförsel av näringsämnen till växterna.
  4. Klipp topparna ofta, så att örtplantorna sätter ut nya skott längre ner i plantan. De blir då fylligare under hela sommaren. Får du för mycket örter kan många torkas!
Rulla till toppen