Odla örter – bästa knepen för att lyckas

Örter är lättodlade, vackra att se på, doftar gott och smakar fantastiskt! Skapa din egen örtagård med dina favoritörter i krukor eller lådor.

Odla örter – steg för steg:

Du behöver:

En låda eller ett par krukor. Planteringskärl i cortenstål är snyggt, men även pallkragar i trä som är ett billigare alternativ funkar utmärkt. Vanliga terrakottakrukor är också bra, eftersom de ”andas” och dränerar bort överflödig ­vätska, vilket resulterar i friskare växtrötter och fräschare örter.

Använd blomjord eller medelhavsjord och gärna dräneringsmaterial som sand, Lecakulor eller små stenar. Jag blandar i cirka 1/4 sand för att få en luftigare jord.

Av estetiska skäl kan man plantera några blommorbland örterna. Här sommardahlior, nejlikor och örter.

Så gör du:

Örterna kan med fördel planteras flera ihop i större krukor eller lådor, gärna 15–40 cm från varandra beroende på hur stora örterna blir och om de sprider sig. Vattna ordentligt vid omplantering. Många av örterna gillar medelhavsklimat och föredrar väldränerad jord. Använder därför mycket sand, 1/4, i jordblandningen. Regnar det mycket där du bor så kan jorden blandas med Lecakulor, sand eller grus för luftigare och väldränerad jord.

När frosten är över i maj så kan du börja anlägga årets örtagård. Det finns ofta några örter som övervintrat, men man kan behöva komplettera med nya örter för den här säsongen.

Örter trivs i rymliga terrakottakrukor fyllda med jord och sand.

Skötsel:

Örter älskar sol, så de kan placeras på en solig plats. Det kan överleva i ­ganska karg jord och tål att torka ut lite mellan vattningarna.

Du behöver i allmänhet inte tillföra mycket näring under säsongen, men om bladen ser bleka ut och växer dåligt är det typiska tecken på för lite näring i jorden. Då kan man tillsätta lite ny näringsrik matjord eller ge växtnäring i form av gödning.

Det finns många olika sorter inom en örtsort och härdigheten kan variera, så kolla härdigheten avsedd sort om du vill ha plantor som kan övervintra.

Skörda:

Du kan börja skörda toppskotten tidigt på säsongen och gärna flera gånger i månaden. Sedan växer örterna stadigt under hela sommaren tills frosten kommer i oktober.

Fyra favoritörter

Oregano (Origanum) passar till många olika pastarätter, till halloumiost och till tomater.

Timjan (Thymus vulgaris) älskar sol och smakar utmärkt i det italienska köket. Finns i många olika varianter. Testa gärna citrontimjan som har en underbar doft och smakar himmelskt på pizza.

Salvia (Salvia officinalis) är en exceptionellt vacker ört med sitt silvergråa och stora bladverk. Den smakar fantastiskt med pasta, smör och parmesan.

Mynta (Mentha) är god som tedryck. Det räcker ofta med att köpa en myntaplanta, eftersom den växer snabbt och sprider sig.

Testa myntablad från din egen örtagård i te – gott som värmande dryck eller kallt som iste varma sommardagar.

Välj kvalitet

Köp örter från välrenommerade plantskolor eller bra trädgårdscenter. Örterna du köper i mataffären är förbrukningsvaror och är mindre tåliga. De är därför inte lämpliga för din örtagård.

Rulla till toppen