Bjud på en lätt och lyxig trerätters lunch med inspiration från den stundande påsken. Vill du ha en stadigare måltid passar små ugnsrostade delikatesspotatisar och sallad av späd mangold, tomat och tunt skivad silverlök, fint till.
4 supergoda recept till påsklunchen:
Vaktelägg med dukkah
4 personer

Ingredienser:
12 vaktelägg
1 msk havssalt
Dukkah:
50 g hasselnötter
4 msk hela korianderfrön
3 msk hel spiskummin
8 msk sesamfrön
1 tsk flingsalt
Nymalen peppar
Gör så här:
- Koka upp vatten med salt. Tillsätt vakteläggen och koka dem i 5-6 minuter. Kyl äggen i kallt vatten.
- Rosta hasselnötterna och kryddorna i en torr panna tills de doftar. Passa noga och rör om i blandningen så att det inte bränns. När fröna börjar ”studsa” är de färdiga. Låt svalna. Mixa nötter och frön i en matberedare tills de är grovmalda. Tillsätt salt och peppar.
- Fördela dukkahn i fyra små skålar, en till varje kuvert. Låt gästerna själv skala och doppa äggen i dukkah.
Grillade morötter med mintgremolata
4 personer

Ingredienser:
1 knippe (500 g) späda morötter med blasten kvar
1 knippe mynta
2–3 morotsblast
1 citron
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
6 msk god olivolja
salt och peppar
Gör så här:
- Skala morötterna, skär av blasten men spara så att det fortfarande finns lite grönt kvar på moroten. Ta undan blast från 2-3 morötter.
- Grilla morötterna i grillpanna eller på öppen grill, i 3-4 minuter på varje sida tills de får färg. Skär morötterna i fjärdedelar på längden. Lägg morötter på en tallrik.
- Skölj morotsblasten noggrant för att få bort eventuell smuts. Finhacka mynta och blast. Skölj och riv skalet från citronen. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda hackat grönt med citronskal och vitlök. Strö mintgremolata över de grillade morötterna. Smula ner fetaosten i bitar. Ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar.
Lättpanerade lammracks
4 personer

Ingredienser:
500 g lammracks
1,5 dl vetemjöl
nymalen peppar
3 msk grov senap
1 msk honung
80 g ströbröd gjord på dagsgammalt vitt bröd
2 kvistar rosmarin
1 kvist citrontimjan
1 msk färsk salvia
1 citron
3–4 msk olja för stekning
Gör så här:
- Blanda mjöl med nymalen peppar. Vänd lammracksen i blandningen så att ytan blir lätt mjölad.
- Rör ihop senap med honung. Pensla varje lammracksen med blandningen på båda sidor
- Mixa dagsgammalt vitt bröd till smulor, blanda med hackad rosmarin och citrontimjan och det finrivna skalet från citronen
- Täck lammracksen i ströbrödsblandningen. Bryn försiktigt i het olja, ca 4-5 min på varje sida.
- Flytta över till ungsfast form. Stek i ugnen i 180 ° tills i 20 minuter eller till köttets innertemperatur nått 56-58°.
Marängbon med passionssirap
10–12 stycken

Marängbon:
4 äggvitor
200 g strösocker
1 nypa salt
2 droppar vinäger
Gör så här:
- Vispa äggvitorna hårt, när vita toppar bildas, tillsätt sockret lite i taget under vispning.
- Tillsätt salt och vinäger och vispa tills konsistensen är helt slät, fast och bildar toppar.
- Klä bakplåtar med bakplåtspapper. Sätt på ugnen till 120°. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärnspets. Spritsa ut marängen i cirklar så att de ser ut som .
- Grädda i 50 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna torka i ugnen tills den svalnat.
Passionssirap
2½ dl vatten
2½ dl rörsocker
1 kaffir limeblad
1 stjälk citrongräs, delad på längden
1 vaniljstång
3 passionsfrukter
1½ dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
- Häll vatten i en gryta med rörsocker, kaffir limeblad, citrongräs och vanilj.
- Koka i 30 minuter tills det tjocknar. Låt svalna.
- Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Rör ner i sirapen.
- Vispa grädden med vaniljsockret.
- Servera marängbona med vaniljgrädden och passionssirapen.

