Sött, syrligt och fullt med antioxidanter. Vårt svenska superbär lingonet ger en fin smakbrytning till både sött och salt – perfekt tilljulens godsaker.
5 recept med lingon:
Lingontryffel
20 stycken

Ingredienser:
250 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
1 msk konjak
2 dl kokosflingor
2–3 tsk lingonpulver
Gör så här:
- Hacka chokladen. Koka upp grädde och konjak. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den smält.
- Låt smeten stå i rumstemperatur i 4 timmar.
- Låt smeten stå i kylen i 1 timme så att den stelnar.
- Rulla kulor. Blanda kokosflingor och bärpulver och rulla kulorna i blandningen.
Ris à la Malta med lingonkompott
4 port

Ingredienser:
1 dl grötris
½ l standardmjölk
1 msk socker
1 krm salt
3 dl vispgrädde
½ dl florsocker
½ tsk äkta vaniljpulver
1 nypa mald kardemumma
3 clementiner
50 g pistagenötter
Lingonkompott:
2 dl lingon, frysta och tinade
1 msk ljus sirap
1 dl vinglögg, alkoholfri
Minipajer med cheddar och skinka
12–14 stycken

Ingredienser:
1 kyld smördeg
1 uppvispat ägg
Fyllning:
75–100 g rökt skinka
2 dl vispgrädde
2 ägg
2 dl riven cheddarost
½ gul lök
1 msk olja
salt och svartpeppar
Garnering:
2 msk färskost
2 msk frysta lingon
Gör så här:
- Rulla ut smördegen enligt förpackningens anvisningar. Sporra eller skär ut kvadrater, 8–10 cm stora. Lägg dem i folieformar. Pensla med ägg.
- Fyllning: Tärna skinkan. Blanda med grädde, ägg och ost. Skala och finhacka löken.
- Fräs löken blank i oljan. Salta och peppra. Vänd ner i äggsmeten.
- Fördela i formarna och grädda i 200° strax under ugnens mitt i 15–17 minuter eller tills pajerna fått fin färg och stannat helt. Låt svalna lite.
- Garnering: Blanda färskost och lingon. Toppa pajerna med en klick.
Vit chokladparfait med lingontopp
6 port

Ingredienser:
200 g vit choklad
1 vaniljstång
1 dl strösocker
6 äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
Topping:
dulce de leche
tinade frysta lingon
Gör så här:
- Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa socker, äggulor samt vaniljfrön till en luftig och pösig smet.
- Vispa grädden fluffig.
- Blanda ner den smälta vita chokladen i äggsmeten. Vänd försiktigt ner grädden och crème fraichen. Rör om.
- Häll smeten i en avlång form på ca 1 ½ liter. Frys i minst 6 timmar.
- Topping Stjälp upp parfaiten på ett uppläggningsfat. Ringla över kolasås ,toppa med lingon.
Lingonkaka
24 bitar

Ingredienser:
Botten
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
4 ½ dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
1 ½ dl standardmjölk
Fyllning
200 g färskost
75 g rumsvarmt smör
1 citron, rivet skal
1 tsk mald kanel
4–5 dl lingon
1 dl råsocker
Garnering
lingon och lingonblad
Gör så här:
- Rör socker och smör poröst i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen och mjölken växelvis i äggsmeten och rör om.
- Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna,ca 20 x 30 cm.
- Fyllning: Blanda färskost, smör och rivet citronskal. Bred ut fyllningen ovanpå kakan. Spara en liten degkant runt om.
- Strö över lingon, kanel och råsocker. Grädda kakan i 175° mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna. Dela i rutor.
- Garnering: Garnera med lingon och lingonblad.

