5 ljuvliga recept med lingon

Sött, syrligt och fullt med antioxidanter. Vårt svenska superbär lingonet ger en fin smakbrytning till både sött och salt – perfekt tilljulens godsaker.

5 recept med lingon:

Lingontryffel    

20 stycken

Ingredienser:

250 g vit choklad
¾ dl vispgrädde
1 msk konjak
2 dl kokosflingor
2–3 tsk lingonpulver

Gör så här:

  1. Hacka chokladen. Koka upp grädde och konjak. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den smält.
  2. Låt smeten stå i rumstemperatur i 4 timmar. 
  3. Låt smeten stå i kylen i 1 timme så att den stelnar.
  4. Rulla kulor. Blanda kokosflingor och bärpulver och rulla kulorna i blandningen.

Ris à la Malta med lingon­kompott   

4 port

Ingredienser:

1 dl grötris
½ l standardmjölk
1 msk socker
1 krm salt
3 dl vispgrädde
½ dl florsocker
½ tsk äkta vaniljpulver
1 nypa mald kardemumma
3 clementiner
50 g pistagenötter

Lingonkompott:

2 dl lingon, frysta och tinade
1 msk ljus sirap
1 dl vinglögg, alkoholfri

Minipajer med cheddar och ­skinka    

12–14 stycken

Ingredienser:

1 kyld smördeg
1 uppvispat ägg

Fyllning:

75–100 g rökt skinka 
2 dl vispgrädde
2 ägg 
2 dl riven cheddarost
½ gul lök 
1 msk olja 
salt och svartpeppar 

Garnering:

2 msk färskost 
2 msk frysta lingon

Gör så här:

  1. Rulla ut smördegen enligt förpackningens anvisningar. Sporra eller skär ut kvadrater, 8–10 cm stora. Lägg dem i folieformar. Pensla med ägg.
  2. Fyllning: Tärna skinkan. Blanda med grädde, ägg och ost. Skala och finhacka löken. 
  3. Fräs löken blank i oljan. Salta och peppra. Vänd ner i äggsmeten.
  4. Fördela i formarna och grädda i 200° strax under ugnens mitt i 15–17 minuter eller tills pajerna fått fin färg och stannat helt. Låt svalna lite.
  5. Garnering: Blanda färskost och lingon. Toppa pajerna med en klick.

Vit choklad­parfait med lingontopp    

6 port

Ingredienser:

200 g vit choklad
1 vaniljstång
1 dl strösocker
6 äggulor
5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche

Topping:

dulce de leche
tinade frysta lingon

Gör så här:

  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad. 
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa socker, äggulor samt vaniljfrön till en luftig och pösig smet. 
  3. Vispa grädden fluffig. 
  4. Blanda ner den smälta vita chokladen i äggsmeten. Vänd försiktigt ner grädden och crème ­fraichen. Rör om.
  5. Häll smeten i en avlång form på ca 1 ½ liter. Frys  i minst 6 timmar.
  6. Topping Stjälp upp parfaiten på ett uppläggningsfat. Ringla över kolasås ,toppa med lingon.

Lingonkaka    

24 bitar

Ingredienser:

Botten

1 dl strösocker 
150 g rumsvarmt smör 
2 ägg 
4 ½ dl vetemjöl 
½ msk vaniljsocker 
1 msk bakpulver 
1 krm salt 
1 ½ dl standardmjölk 

Fyllning

200 g färskost 
75 g rumsvarmt smör 
1 citron, rivet skal
1 tsk mald kanel 
4–5 dl lingon 
1 dl råsocker 

Garnering

lingon och lingonblad

Gör så här:

  1. Rör socker och smör poröst i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. 
  2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner mjölblandningen och mjölken växelvis i äggsmeten och rör om.
  3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna,ca 20 x 30 cm. 
  4. Fyllning: Blanda färskost, smör och rivet citronskal. Bred ut fyllningen ovanpå kakan. Spara en liten degkant runt om.
  5. Strö över lingon, kanel och råsocker. Grädda kakan i 175° mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna. Dela i rutor.
  6. Garnering: Garnera med lingon och lingonblad.
Rulla till toppen