Julens godaste efterrätter i glas: 7 recept med säsongens smaker

Att servera efterrätten i glas är både praktiskt och piffigt. Här har vi samlat sju olika recept på efterrätter i glas som alla har härligt julig smak.

Julens godaste efterrätter i glas:


LÄS ÄVEN: Citronkola, lakritsfudge och nougatbitar – perfekt julgodis till adventfikat


Pepparkakspannacotta med kanderade hasselnötter

10 stycken

Du behöver:

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 ½ tsk pepparkakskrydda

Kanderade nötter

1 dl strösocker
1 msk vatten
1 dl hasselnötter

Topping

granatäppelkärnor
guldpulver

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde, socker och pepparkakskrydda. 
  2. Ta grädden av värmen. Lägg i gelatinbladen och låt smälta. Häll upp i 10 glas och låt stelna i kylen i 4 timmar.
  3. Kanderade nötter: Koka upp socker och vatten. Lägg i nötterna. Småkoka tills sockret fått en gyllene färg. Passa så att det inte bränns. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
  4. Hacka de kanderade nötterna grovt. 
  5. Topping: Toppa med granatäppelkärnor och kanderade nötter. Pudra över guldpulver (ätbart guldpulver hittar du på hyllan med bakprodukter i välsorterade mataffärer. Det finns även att köpa i hobbybutiker).

Fruktsallad med saffrans­kräm

6–8 bufféportioner

Du behöver:

½ g saffran
1 ½ tsk strösocker
225 g vit choklad
3 dl crème fraiche

Fruktsallad

5 apelsiner
½ granatäpple
3 passionsfrukter

Garnering

apelsinskivor
citronmeliss

Gör så här:

  1. Stöt saffranet med socker i en mortel. Blanda med ½ tsk ­kokande vatten.
  2. Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad. Rör så att den inte bränns vid.
  3. Rör ner saffranet i chokladen och rör i crème fraiche. Vispa till en slät kräm och ställ i kylen.
  4. Fruktsallad: Skala apelsinerna och skär dem i ­mindre bitar. Kärna ur granatäpplet och gröp ur passionsfrukterna. Blanda all frukt och fördela i ­portionsglas.
  5. Fördela krämen i ­glasen och förvara i kylen till servering.
  6. Garnering: Toppa med apelsinskivor och citronmeliss.

Ris à la Malta i glas

6 portioner

Du behöver:

2 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt (färdig eller hemlagad)
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Hallonkompott

250 g frysta hallon
2 msk pressad citronsaft
¾ dl strösocker

Crunch

1 dl pekannötter
25 g smör
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
2 msk kokos

Garnera med

kanel

Gör så här:

  1. Hallonkompott: Koka upp hallon, citronsaft och socker i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt svalna.
  2. Crunch: Hacka nötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör i sirap. Blanda i nötter, havregryn och kokos. Fräs under omrörning tills det fått fin färg. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
  3. Vispa grädden och blanda med gröt, florsocker och vaniljsocker. 
  4. Lägg en klick kompott i portionsglas och klicka på gröten. Toppa med crunch och pudra över kanel.

LÄS ÄVEN: Recept till glöggminglet: Saffranscheesecake med lingon


Mjölkchokladmousse med marinerade clementiner

8 portioner

Du behöver:

Chokladmousse

200 gram mjölkchoklad
1 stycken gelatinblad
3 deciliter vispgrädde
1 deciliter turkisk yoghurt

Marinerade clementiner

1.5 deciliter strösocker
1 deciliter vitt vin
0.5 deciliter vatten
5 stycken kryddnejlikor
1 stycken kanelstång
8 stycken clementiner

Garnering

flisad mjölkchoklad

Saffranspannacotta med apelsin

6–8 bufféportioner

Du behöver:

4 dl vispgrädde
¾ dl strösocker
½ g saffran
1 vaniljstång
2 gelatinblad

Topping

1 apelsin
granatäppelkärnor

Gör så här:

  1. Blanda grädde, socker och saffran i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt dra i ca 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Ta upp och krama ur vätskan. Rör ner bladen i blandningen.
  3. Fördela pannacottan i portionsglas. Låt stå kallt i 3 timmar för att stelna.
  4. Skala apelsinen och skär ut skinnfria filéer ur den. Dela i mindre bitar. 
  5. Topping: Toppa med apelsin och granatäppelkärnor.

Clementinpannacotta med karamelliserad mandel

4 portioner

Du behöver:

3 stycken gelatinblad
4 deciliter vispgrädde
1 deciliter strösocker
rivet skal från 3 clementiner
1 deciliter pressad clementinsaft
1 tesked vaniljsocker

Karamelliserad mandel

1 deciliter sötmandel
2 matskedar smör
0.5 deciliter strösocker

Garnering

clementinklyftor
kanel


LÄS ÄVEN: Plockmat till glöggminglet – 6 underbara recept


Cheesecake i glas med pepparkaka och lingon

6 portioner

Du behöver:

2 dl frysta lingon
¾ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
15 pepparkakor

Färskostkräm

200 g färskost
2 dl vispgrädde
¾ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering

lingon
pepparkakor

Gör så här:

  1. Tina lingonen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda lingon, florsocker och vaniljsocker.
  2. Färskostkräm: Vispa färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
  3. Varva färskostkrämen med lingon och pepparkakor i lagom stora glas. Avsluta med kräm.
  4. Garnering: Toppa med lingon och en delad pepparkaka.

Recepten publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen