Att servera efterrätten i glas är både praktiskt och piffigt. Här har vi samlat sju olika recept på efterrätter i glas som alla har härligt julig smak.
Julens godaste efterrätter i glas:
LÄS ÄVEN: Citronkola, lakritsfudge och nougatbitar – perfekt julgodis till adventfikat
Pepparkakspannacotta med kanderade hasselnötter
10 stycken

Du behöver:
2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 ½ tsk pepparkakskrydda
Kanderade nötter
1 dl strösocker
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
Topping
granatäppelkärnor
guldpulver
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde, socker och pepparkakskrydda.
- Ta grädden av värmen. Lägg i gelatinbladen och låt smälta. Häll upp i 10 glas och låt stelna i kylen i 4 timmar.
- Kanderade nötter: Koka upp socker och vatten. Lägg i nötterna. Småkoka tills sockret fått en gyllene färg. Passa så att det inte bränns. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
- Hacka de kanderade nötterna grovt.
- Topping: Toppa med granatäppelkärnor och kanderade nötter. Pudra över guldpulver (ätbart guldpulver hittar du på hyllan med bakprodukter i välsorterade mataffärer. Det finns även att köpa i hobbybutiker).
Fruktsallad med saffranskräm
6–8 bufféportioner

Du behöver:
½ g saffran
1 ½ tsk strösocker
225 g vit choklad
3 dl crème fraiche
Fruktsallad
5 apelsiner
½ granatäpple
3 passionsfrukter
Garnering
apelsinskivor
citronmeliss
Gör så här:
- Stöt saffranet med socker i en mortel. Blanda med ½ tsk kokande vatten.
- Dela chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad. Rör så att den inte bränns vid.
- Rör ner saffranet i chokladen och rör i crème fraiche. Vispa till en slät kräm och ställ i kylen.
- Fruktsallad: Skala apelsinerna och skär dem i mindre bitar. Kärna ur granatäpplet och gröp ur passionsfrukterna. Blanda all frukt och fördela i portionsglas.
- Fördela krämen i glasen och förvara i kylen till servering.
- Garnering: Toppa med apelsinskivor och citronmeliss.
Ris à la Malta i glas
6 portioner

Du behöver:
2 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt (färdig eller hemlagad)
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Hallonkompott
250 g frysta hallon
2 msk pressad citronsaft
¾ dl strösocker
Crunch
1 dl pekannötter
25 g smör
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
2 msk kokos
Garnera med
kanel
Gör så här:
- Hallonkompott: Koka upp hallon, citronsaft och socker i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt svalna.
- Crunch: Hacka nötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna och rör i sirap. Blanda i nötter, havregryn och kokos. Fräs under omrörning tills det fått fin färg. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.
- Vispa grädden och blanda med gröt, florsocker och vaniljsocker.
- Lägg en klick kompott i portionsglas och klicka på gröten. Toppa med crunch och pudra över kanel.
LÄS ÄVEN: Recept till glöggminglet: Saffranscheesecake med lingon
Mjölkchokladmousse med marinerade clementiner
8 portioner

Du behöver:
Chokladmousse
200 gram mjölkchoklad
1 stycken gelatinblad
3 deciliter vispgrädde
1 deciliter turkisk yoghurt
Marinerade clementiner
1.5 deciliter strösocker
1 deciliter vitt vin
0.5 deciliter vatten
5 stycken kryddnejlikor
1 stycken kanelstång
8 stycken clementiner
Garnering
flisad mjölkchoklad
Saffranspannacotta med apelsin
6–8 bufféportioner

Du behöver:
4 dl vispgrädde
¾ dl strösocker
½ g saffran
1 vaniljstång
2 gelatinblad
Topping
1 apelsin
granatäppelkärnor
Gör så här:
- Blanda grädde, socker och saffran i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Koka upp och låt dra i ca 10 minuter. Ta upp vaniljstången.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Ta upp och krama ur vätskan. Rör ner bladen i blandningen.
- Fördela pannacottan i portionsglas. Låt stå kallt i 3 timmar för att stelna.
- Skala apelsinen och skär ut skinnfria filéer ur den. Dela i mindre bitar.
- Topping: Toppa med apelsin och granatäppelkärnor.
Clementinpannacotta med karamelliserad mandel
4 portioner

Du behöver:
3 stycken gelatinblad
4 deciliter vispgrädde
1 deciliter strösocker
rivet skal från 3 clementiner
1 deciliter pressad clementinsaft
1 tesked vaniljsocker
Karamelliserad mandel
1 deciliter sötmandel
2 matskedar smör
0.5 deciliter strösocker
Garnering
clementinklyftor
kanel
LÄS ÄVEN: Plockmat till glöggminglet – 6 underbara recept
Cheesecake i glas med pepparkaka och lingon
6 portioner

Du behöver:
2 dl frysta lingon
¾ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
15 pepparkakor
Färskostkräm
200 g färskost
2 dl vispgrädde
¾ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
lingon
pepparkakor
Gör så här:
- Tina lingonen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda lingon, florsocker och vaniljsocker.
- Färskostkräm: Vispa färskost, grädde, florsocker och vaniljsocker fluffigt.
- Varva färskostkrämen med lingon och pepparkakor i lagom stora glas. Avsluta med kräm.
- Garnering: Toppa med lingon och en delad pepparkaka.
Recepten publicerades först hos Hemmets Journal.

