Recept till glöggminglet: Saffranscheesecake med lingon

Cheesecake med saffran och lingon passar perfekt till julens fester. Denna variant toppas med syrliga lingon.

Saffranscheesecake med lingon

10 bitar 

Gör saffranscheesecaken dagen före och tina i god tid. Bjud vit glögg till. Foto Lena Söderström 

Ingredienser:

250 g digestivekex
125 smör, smält

Fyllning

3 msk flytande honung
1/2 g saffran stött med lite socker
500 g färskost, t ex Philadelphia
2 äggulor
1 dl vispad grädde
1 1/2 dl frysta lingon

Gör så här:

  • Mixa kexen till smulor i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop.
  • Tryck ut degen i en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt i 15 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
  • Grädda botten i ca 10 minuter. Låt kallna. Klä formens innerkant med bakplåtspapper eller en konditoriremsa. 
  • Fyllning: Värm honungen och blanda den med saffran. Låt kallna. Vispa färsk­ost och äggulor. Blanda i saffrans­honungen och vispa ihop. Tillsätt grädden och blanda ihop till en jämn smet. Häll den i formen, släta till ytan och toppa med lingon.
  • Täck med plastfolie och frys i 5–6 timmar, gärna över natten. Låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar före servering. 
Rulla till toppen