Cheesecake med saffran och lingon passar perfekt till julens fester. Denna variant toppas med syrliga lingon.
Saffranscheesecake med lingon
10 bitar

Ingredienser:
250 g digestivekex
125 smör, smält
Fyllning
3 msk flytande honung
1/2 g saffran stött med lite socker
500 g färskost, t ex Philadelphia
2 äggulor
1 dl vispad grädde
1 1/2 dl frysta lingon
Gör så här:
- Mixa kexen till smulor i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop.
- Tryck ut degen i en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt i 15 minuter. Värm ugnen till 175 grader.
- Grädda botten i ca 10 minuter. Låt kallna. Klä formens innerkant med bakplåtspapper eller en konditoriremsa.
- Fyllning: Värm honungen och blanda den med saffran. Låt kallna. Vispa färskost och äggulor. Blanda i saffranshonungen och vispa ihop. Tillsätt grädden och blanda ihop till en jämn smet. Häll den i formen, släta till ytan och toppa med lingon.
- Täck med plastfolie och frys i 5–6 timmar, gärna över natten. Låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar före servering.

