Låt naturens vackra färger och former leda vägen i höstpysslet! Vi guidar till enkla och roliga sätt att göra pyssel och pynt av bär, löv, frukt och kvistar.
Höstpynt – 6 fina idéer att inspireras av:
LÄS ÄVEN: Höstens vackraste växter: 7 silvergrå favoriter
1. Bollar av mossa
Mossbollarna tillverkas antingen av kycklingnät eller en oasisboll. Därefter lindas mossa runt om hela bollen och förankras med en tunn tråd. Fäst paradisäpplena med en liten bit ståltråd som sticks in halvvägs i varje äpple innan de sätts fast i bollen. Mossbollarna kan placeras på exempelvis förstukvisten eller hängas upp i ett snöre.

2. Kransar av bär
En del år bjuder rönnen på rejält mycket bär. Av klasarna kan man binda en krans att lägga runt pumpor och äpplen på en bricka. Du kan även lägga en nyponkrans på en bricka tillsammans med ett par dekorativa pumpor och några tulpanlökar som ännu inte kommit ner i jorden.



LÄS ÄVEN: Gör en dörrkrans av granris och lingonris – steg för steg
3. Äpplen i blombukett
Stick blompinnar i äpplena så kan du enkelt sätta ner dem i buketten. Äpplen innehåller etylengas som kan förkorta snittblommors livslängd, därför är det bra om de blommor man använder är hållbara. I den här buketten är merparten av blommorna, löven och bladen torkade.

4. Blomsterarrangemang i en pumpa
Dela en pumpa på mitten och gröp ur. Placera en bit blöt oasis i bitten. Därefter kan du sticka ner höstsköna blommor och blad, kvistar och bär. Det blir en vacker bordsdekoration om du ska bjuda på höstmiddag.

5. Stilleben med pumpor och höstlöv
Ett par pumpor blir ett fint stilleben på en stege. Tillsammans med torkad ormbunke och en vas med höstfärgade hallonblad får hemmet snabbt en skön höststämning.

LÄS ÄVEN: Bind en höstbukett: 7 tips för ett vackert resultat
6. Höstbukett i en gammal vattenkanna
Gör en bukett av vackra höstlöv, blommor och bär. I stället för att placera buketten i en vanlig vas kan du göra ett snyggt arrangemang utomhus genom att sätta buketten i en gammal vattenkanna. Det blir fint vid ytterdörren för att välkomna gästerna.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

