Citronkola, lakritsfudge och nougatbitar – perfekt julgodis till adventfikat

Att koka egen kola och fudge är mysigt pyssel i advent. Prova våra ljuvliga recept med smak av citron, lakrits och nougat.

Julgodis till adventfikat:

Citronkola

50 stycken

En kola med fin smakbrytning mellan sött och syrligt. Foto Olof Abrahamsson

Ingredienser:

170 g glykossirap 
3 dl strösocker 
80 g smör 
2 dl vispgrädde 
2 tsk vaniljsocker 
finrivet skal av 1 citron 

Gör så här:

  1. Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Koka glykossirap och socker tills temperaturen är 170 grader. Smält smör och grädde i en kastrull. Häll ner det i sockerblandningen och koka tills smetens temperatur är 123 grader. Smaksätt med vaniljsocker och citronskal. Häll upp i formen och låt halvstelna. 
  2. Klipp i bitar och låt stelna. Slå in i bakplåtspapper eller cellofan.

Nougatbitar 

40 bitar

Nougatbitarna med massor av mandel är bästa kaffegodiset. Foto Olof Abrahamsson

Ingredienser:

150 g sötmandel 
400 g nougat 
200 g mörk choklad 

Gör så här:

  1. Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de fått lite färg. Låt svalna. Smält nougaten och hälften av chokladen i en skål över vattenbad. Grovhacka mandeln. 
  2. Blanda mandeln den i smeten, men spara lite till topping. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 15 x 20 cm. Låt stelna. Smält resten av chokladen över vattenbad och häll den i formen. Strö på resten av mandelhacket och låt stelna. Skär i rutor.

Lakritsfudge

64 stycken

Laktritspulver ger sting åt den här frestande fudge. Foto Olof Abrahamsson

Ingredienser:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
100 g ljus choklad
2 msk lakritspulver

Gör så här:

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka tills temperaturen är 120 grader. Lägg i smöret och koka i 2 minuter till. Ta kastrullen av värmen och rör i chokladen i bitar. Smaksätt med lakritspulver.  Häll smeten i en form, 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär fudgen i bitar. 

Rulla till toppen