Att koka egen kola och fudge är mysigt pyssel i advent. Prova våra ljuvliga recept med smak av citron, lakrits och nougat.
Julgodis till adventfikat:
Citronkola
50 stycken

Ingredienser:
170 g glykossirap
3 dl strösocker
80 g smör
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron
Gör så här:
- Klä en form, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Koka glykossirap och socker tills temperaturen är 170 grader. Smält smör och grädde i en kastrull. Häll ner det i sockerblandningen och koka tills smetens temperatur är 123 grader. Smaksätt med vaniljsocker och citronskal. Häll upp i formen och låt halvstelna.
- Klipp i bitar och låt stelna. Slå in i bakplåtspapper eller cellofan.
Nougatbitar
40 bitar

Ingredienser:
150 g sötmandel
400 g nougat
200 g mörk choklad
Gör så här:
- Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de fått lite färg. Låt svalna. Smält nougaten och hälften av chokladen i en skål över vattenbad. Grovhacka mandeln.
- Blanda mandeln den i smeten, men spara lite till topping. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, 15 x 20 cm. Låt stelna. Smält resten av chokladen över vattenbad och häll den i formen. Strö på resten av mandelhacket och låt stelna. Skär i rutor.
Lakritsfudge
64 stycken

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
100 g ljus choklad
2 msk lakritspulver
Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka tills temperaturen är 120 grader. Lägg i smöret och koka i 2 minuter till. Ta kastrullen av värmen och rör i chokladen i bitar. Smaksätt med lakritspulver. Häll smeten i en form, 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper och låt stelna. Skär fudgen i bitar.

