4 goda och lyxiga pastarecept att bjuda på

En vällagad pasta är alltid lika gott. Här är fyra rustika rätter med smak av salsiccia, aubergine, svamp och svartkål som förgyller och mättar på höstmiddagen.

Goda och lyxiga recept med pasta:

Pasta alla norma   

4 port

Pasta alla Norma är en syditaliensk pasta där sötma i aubergine och tomat möter syrlig sälta i ost, helst lagrad ricotta.

Ingredienser:

500 g filejapasta eller liknande, t ex strozzapreti eller penne
2 auberginer
rikligt med olivolja
2 små gula lökar, fint hackade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
400 g småtomater
2 msk hackad basilika
400 g krossade tomater 
salt och peppar
en nypa socker
ca 150 g fast saltad ricotta eller pecorino
färsk basilika till garnering

Gör så här:

Lägg pastan i kokande, saltat vatten och koka den al dente. Skär auberginen i skivor och stek dem mjuka och gyllene i rikligt med olivolja i het panna. Ta ur dem ur pannan. Tillsätt lök, vitlök och hela tomater i pannan och låt det hela sjuda i några minuter, men utan att få färg. Tillsätt basilika och krossade tomater och låt såsen puttra i några minuter. Tillsätt auberginen och låt det puttra ytterligare 5–7 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Häll av pastan och blanda den med såsen. Servera i djupa tallrikar, toppa med riven ricotta och basilika och servera genast.

Grön mac and cheese  

4 port

Mac and cheese är riktig comfort food. Prova en grön variant med både spenat och broccoli.

Ingredienser:

1 broccolistånd
200 g spenat
1 gul lök
300 g pasta, t ex rigatoni eller makaroner
2 tsk salt 

Mornaysås

25 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk, 3%
flingsalt och peppar
200 g riven mozzarella

Gör så här:

Skär broccolin i små buketter. Skölj spenaten och slunga den torr. Skala och finhacka löken. Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt salt och pasta och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Broccoli, spenat och lök kokas den sista minuten. Det är viktigt att pastan är al dente och inte kokas för mjuk.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och vispa till en smet. Tillsätt mjölk, lite i taget, och koka såsen i ca 5 minuter under omrörning tills det tjocknar. Krydda med flingsalt och peppar. Tillsätt 100 g mozzarellaost och låt den smälta i såsen. Blanda såsen med avrunnen pasta, broccoli, spenat och lök i en smord ugnsform. Strö över resterande ost och gratinera i ugnen i ca 12 minuter.

Krämig svamppasta

4 port

Nyplockad svamp samsas med vitt vin och parmesan i den här lyxigt enkla rätten.

Ingredienser:

400–500 g torkad pasta, t ex farfalle
600 g svamp, t ex kantareller  och portabello
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
4 msk finhackad gul lök
olivolja
1 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
riven parmesan och hackad persilja

Gör så här:

Koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Skär eller riv svampen i lagom stora bitar. Fräs svamp, vitlök och lök i olivolja. Svampen ska få fin färg. Tillsätt vitt vin och låt det reducera något. Tillsätt grädde och låt puttra till en krämig sås. Låt pastan rinna av och vänd ner den med svampen i pannan. Krydda med salt och peppar och servera i djupa tallrikar. Toppa med parmesan och persilja, servera omedelbart.

Pasta med svartkål och salsiccia

4 port

Svartkål, tomat och salsiccia ger smak åt bandpastan.

Ingredienser:

600 g färsk salsicciakorv
olivolja
3–4 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 gula lökar, klyftade
600 g svartkål, ansad och skivad
1 dl vitt vin
8 dl passerade tomater
500 g färsk bandpasta, t ex tagliatelle eller spaghetti
riven parmesan

Gör så här:

Kläm ur fyllningen ur salsicciakorvarna och forma till små, knubbiga köttbullar. Stek dem gyllene och genomstekta och ta dem ur pannan. Tillsätt vitlöken, löken och svartkålen i pannan och fräs tills kålen är mjuk och har sjunkit ihop. Det tar längre tid än du tror, så ha tålamod. Tillsätt vitt vin och låt koka upp. Tillsätt tomaterna och vänd försiktigt ner köttbullarna. Låt puttra en stund, salta och peppra. Koka pastan under tiden. Vänd försiktigt pastan med kålsås och köttbullar. Smaka av igen. Servera genast i djupa tallrikar och toppa med rikligt med riven parmesan.

Rulla till toppen