Nu är grönsaker och frukt som allra finast. Passa på att njuta av plommon, tomater, zucchini och gurka i sallader som smakar som sensommaren själv.
4 goda och matiga sallader:
Zucchinisallad med za’atar och kryddyoghurt
4 port
Ingredienser:
Inlagd rödlök:
2 rödlökar
1 dl ättika
1 dl socker
1/2 dl vatten
1/2 tsk svartpepparkorn
Zucchini:
4 små zucchini eller 2 stora
olja till stekning
1 msk za’atar
salt och peppar
Kryddyoghurt:
1 vitlöksklyfta
3 dl grekisk yoghurt
1/4 citron
1 nypa socker
Servering:
2 nävar vattenkrasse
bröd till servering
Gör så här:
- Inlagd rödlök: Halvera och skiva rödlöken. Koka upp ättika, socker, vatten och pepparkorn tills sockret har smält. Häll den varma lagen över rödlöken och låt svalna.
- Zucchini: Skär zucchinin i grova bitar och stek dem i olja i het panna tills de fått färg. Tillsätt za’atar och fortsätt att steka i 1–2 minuter. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
- Kryddyoghurt: Riv vitlöken fint och blanda med yoghurt. Smaka av med citronsaft, socker, salt och peppar. Fördela yoghurten på en tallrik, toppa med zucchini, inlagd rödlök och vattenkrasse. Servera med gott bröd.
Sallad med marinerad lax, hallon och persika
4 port
Ingredienser:
Lax:
400 g färsk lax
3 limefrukter
1 tesked salt
1/2 tsk socker
Sallad:
6 tomater i olika färger och former
100 g körsbärstomater
4 persikor
4 rädisor
1 liten rödlök
1/4 kopp koriander
50 g hallon
Vinägrett:
3 msk olivolja
1 lime
1 tsk honung
salt och peppar
Gör så här:
- Lax: Skär laxen i tunna skivor. Pressa limen och blanda saften med salt och socker. Rör om tills sockret har löst sig och vänd ner marinaden i laxen.
- Sallad: Skär tomaterna i skivor och klyftor och halvera körsbärstomaterna. Halvera persikorna, ta bort kärnorna och skär i klyftor. Skiva rädisorna, halvera och skiva rödlöken och plocka bladen från koriandern.
- Vinägrett: Vispa ihop olivolja, limesaft och honung och smaka av med salt och peppar. Lägg upp lax, tomater, persikor, rädisor, rödlök och hallon på tallrikar, ringla vinägretten över och garnera med koriander.
Plommonsallad med grönmögelost och valnötter
4 port
Ingredienser:
2 skivor ljust bröd
2 msk olivolja
salt och peppar
6 plommon
100 g ädelost
2 nävar blandade salladsblad
50 g valnötter
100 g lufttorkad skinka
Vinägrett
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 200 grader varmluft. Skär eller riv brödet i lagom stora bitar och blanda med olivolja, salt och peppar. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, och rosta i ugnen i ca 10 minuter tills de är gyllene och krispiga. Låt svalna. Halvera plommonen, ta bort kärnorna och skär dem i klyftor. Smula ädelosten grovt. Lägg upp salladsblad, krutonger, plommon, ädelost, valnötter och lufttorkad skinka.
- Vinägrett: Vispa ihop olivolja, vinäger, honung och senap och smaka av med salt och peppar. Ringla vinägretten över salladen vid servering.
Quinoasallad med fetaost och gurka
4 port
Ingredienser:
150 g quinoa
1 rödlök
400 g körsbärstomater
1/2 gurka
8 rädisor
1/2 dl dill
1/2 dl myntablad
150 g fetaost
100 g urkärnade oliver
Vinägrett:
3 msk olivolja
1 citron
1 tsk honung
salt och peppar
Gör så här:
- Skölj quinoan och koka den i vatten i 12–14 minuter. Låt rinna av och svalna. Hacka rödlök, halvera körsbärstomater och skiva gurka och rädisor. Hacka dill och mynta grovt. Skär fetaosten i lagom stora bitar.
- Vinägrett: Vispa ihop olivolja, citronsaft och honung och smaka av med salt och peppar.
- Blanda quinoan med rödlök, körsbärstomater, gurka, rädisor, fetaost och oliver, rör ner dressingen.