Här är blomman vi kommer älska att ha i trädgården nästa år

Är gladiolen nästa trendblomma att odla själv hemma i trädgården? Vi hoppas det! Tålig, praktfull och enkel att lyckas med – låt gladiolus flytta in i täppan!

Allt går i trender, så även växter och blommor. De senaste åren har dahlian varit hett eftertraktad i våra trädgårdar, men nu lär den få lämna plats för en ny favorit.

Det senaste stjärnskottet är gladiolus, med sina stora blommor i vackra färger. Den är tålig och redan populär som snittblomma.

Gladiolus tillhör släkten sabellilja i irisväxtfamiljen, Iridaceae, och man känner lätt igen den: högresta stjälkar, spjutformade blad och trumpetformade blommor på rad på blomstängeln som blir till ett vackert och färgstarkt utropstecken i grönskan.


LÄS ÄVEN: Så sköter du sensommarblomman Krysantemum – 4 tips


Det är inte svårt att hitta en färg som tilltalar en bland gladiolerna. Det finns en uppsjö av olika namnsorter och kulörer. Foto Ibulb

Färger på gladiolus

Gladiolus, eller gladiol som vi säger på svenska, finns i en hel rad härliga kulörer, från gräddvitt och aprikos till en mängd knalliga röda, lila och rosa färger.

Denna praktfulla blomma är ett värdefullt tillskott i sensommarträdgården. Den blir ett spektakulärt inslag i både rabatt och kruka, och är riktigt läcker att samplantera med andra växter.

Blommorna på de höga stänglarna ”mognar” nerifrån, de nedersta klockorna öppnar sig först. Foto Ibulb

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om doftpelargoner – favoritsorter och viktiga skötselråd


Blomningstid för gladiolus

I kombination med ­exempelvis lite yviga gräs eller vävande perenner tonar man ner det som vissa uppfattar som lite stelt och konstgjort hos gladiolus. I stället kommer dess mäktiga blomklockor till sin rätt, och då de blommar så länge sprider de glädje i rabatten under lång tid.

Från att den första blomman på stjälken slår ut till att hela stjälken blommat över tar det upp till en månad hos de storväxta sorterna.

Gladiolus fungerar utmärkt att odla även i kruka. Här tillsammans med vita höstanemoner. Foto Ibulb

Plantera gladioler

Liksom dahlior odlar man gladioler från knölar som planteras på våren och plockas upp ur jorden på hösten för vinterförvaring då de flesta av sorterna inte är vinterhärdiga i Sverige.

Man kan både plantera knölarna direkt i jorden på växtplatsen eller förodla dem inomhus för att få en tidigare blomning.

Att mixa in blomsterlökar som gladiol och dahlia i en ängslik plantering med mycket gräs blir riktigt vackert. Foto Ibulb

Här trivs gladiolus

Gladioler trivs på en solig plats, gärna i lä från starka vindar, med väldränerad och grundgödslad jord. Under säsongen är det en tacksam och väldigt lättskött blomma som mycket sköter sig själv.

Man kan hålla koll vid varmt och torrt väder så att den inte helt torkar ut, och höga sorter kan man behöva stötta.


LÄS ÄVEN: Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter


Gladiolernas lökar planteras på våren och grävs upp igen efter blomning på hösten, precis som dahlia. Foto Ibulb

6 tips för att lyckas med gladiolus

  1. Knölarna kan förodlas inomhus i kruka om du bor i kalla trakter, men du kan också plantera dem direkt utomhus när risken för nattfrost är över.
  2. Välj rejäla krukor med välgödslad, porös jord och god dränering om du ska krukodla gladioler.
  3. Gladioler har en ganska liten knöl i förhållande till sin höga, tunga blomspira. Därför blir den lätt övertung och behöver stöd i krukan. Använd pinnar för att stötta blommorna.
  4. Håll utsikt efter sniglar i början av säsongen. Titta dagligen efter sniglar bland blommorna. Det är bäst att gå på snigeljakt på kvällen eller efter att det har regnat.
  5. Vid torka kan man behöva vattna så att alla knoppar ska orka slå ut.
  6. När kylan kommer grävs knölarna upp. Krukodlade gladiolusknölar kan ställas undan i krukan.
’Elvira’ är en dvärg­gladiol med vacker cerise markering på de vita bladen. Den lir ca 75 cm hög. Foto Ibulb

Gladiolus som snittblomma

Gladiol är en riktigt bra snittblomma och mycket omtyckt av florister och snittblomsodlare, framför allt eftersom den står så länge vacker i vasen.

Tänk på att gladiolus blommar nerifrån och upp – de nedersta blomklockorna öppnar sig före de övre. Plocka dem därför när de understa knopparna börjar slå ut.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen