Rosexpertens favoritsorter: ”En bra ros ska vara lättodlad, lättskött och långlivad”

Välj rosor som är härdiga där du bor, tycker ros­experten Lars-Åke Gustavsson. Här delar han med sig av sina bästa knep och odlingsråd – och rekommenderar dessutom en vacker ros för varje landskap.

Fågelsången är som mest intensiv när Nordens främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson går en runda i Fredriksdals rosarium i Helsingborg. Plötsligt stannar han till vid en stor rosenbuske med fyllda och väldoftande blommor,

– Det är en ’Roseraie de L’Hay’, säger han. Det är en mycket eftersökt ros för sina karminröda blommor. Den är lätt­odlad och har lång livstid.

Det är Lars-Åke som har byggt upp rosariet på Fredriksdal till vad det är i dag och det var här som hans egen passion för rosor väcktes för snart 45 år sedan. Men när han började arbeta här i slutet av 1970-talet var han inte alls intresserad av rosor. Han var utbildad växtsystematiker och hade kartlagt floran i Skåne och på grekiska bergs­toppar.

– På den tiden tyckte jag att rosor var ganska tråkiga, säger Lars-Åke.

Men så fick han ansvaret för att ­bygga upp rosenträdgården och blev inblandad i ett projekt som gick ut på att odla stora delar av dansken Valdemar Petersens samling med gamla rossorter. Sommaren 1979 skickades han ut för att lära sig mer om rosor av sin chef.

– Det blev en aha-upplevelse och det var då min kärlek till rosor väcktes, säger Lars-Åke.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med rosorna – 9 skötseltips


Lars-Åkes favoritros nummer ett, honungsrosen ’Hybrida’ i Helenae-gruppen. Foto Per-Ola Ohlsson
Rosexperten Lars-Åke Gustavsson. Foto Per-Ola Ohlsson

Lars-Åkes passion för rosor har inte svalnat med åren, snarare tvärtom. Det märks när han promenerar genom de olika kvarteren i Fredriksdals rosarium.

De senaste åren har han varit projektledare för Rosuppropet inom Programmet för odlad mångfald, Pom. Där har han tillsammans med medlemmar i Svenska Rosen­sällskapet arbetat med att inventera, samla in och klassificera gamla svenska kulturarvsrosor och kartlägga deras släktskap och historia.

I det arbetet har han och 113 rosinventerare dammsugit svenska trädgårdar från Ystad i söder till Lappland i Norr i jakt på älskade rossorter. Det visade sig att samma ros kunde ha flera olika lokala namn som de fått efter ­gårdarna de växte på.

Inventeringen resulterade i att särskilt intressanta rosor samlades in och efter att ha provodlats i flera år valdes 331 ut för att bevaras i Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU i Alnarp.

’Astrid Lindgren’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Agatha’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Blomsterhult’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Aimable Amie’. Foto Per-Ola Ohlsson

Ett annat blommande exemplar av en av kulturarvsrosorna i Fredriksdals rosarium är ’Hansa’ som Lars-Åke stannar till vid och sticker ner näsan i för att känna den söta ­doften.

– Det här är en ros som med fördel kan odlas i hela landet. Det är en frisk och härdig ros som går bra att plan

tera upp till och med odlingszon 8. Den passar bra som solitär buskros, marktäckare eller häck.

Passande nog har ’Hansa’ utsetts till Jämtlands landskapsros. En annan riktigt tålig ros är ’Poppius’. Den räknas också till spinossima­rosorna, men anses vara en hybrid mellan bergros och pimpinellros.

– Det är den allra härdigaste rosen vi har. Den går upp i zon 8 och kan blomma i en dalgång när det fortfarande ­ligger snö på kalfjället.

Lars-Åke föredrar gammaldags rossorter, trots att de oftast bara blommar en gång varje sommar. Han är däremot inte lika förtjust i moderna rosor, som ofta är remonterande, men inte lika härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar. 

– En bra ros ska vara lättodlad, lättskött och långlivad.


LÄS ÄVEN: Här är rosorna som lyser upp din trädgård även på hösten


’Dalstorp’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Schneewittchen’. Foto Per-Ola Ohlsson

Landskapsrosor

Enligt förslag av Pom och Svenska Rosensällskapets med bl a Lars-Åke Gustavsson:

Skåne – ’Paul’s Scarlet Climber’
Blekinge – ’Pustebacken’
Öland – ’Selma Dahlberg’
Gotland – ’Harison’s Yellow’
Småland – ’Alba Maxima’
Halland – ’Celsiana’
Bohuslän – ’Maria von Wright’
Dalsland – ’Gloire de France’
Västergötland – ’Dalstorp’
Östergötland – ’Fjärsmans’
Närke – ’Gryts Bruk’
Södermanland – ’Blomsterhult’
Värmland – ’Finlands Vita’
Västmanland – ’Pipar Hans’
Uppland – ’Professor Fagerlind’
Dalarna – ’Belle Catherine’
Gästrikland – ’Great Western’
Häslingland – ’Agatha’
Medelpad – ’Söråker’
Ångermanland – ’Allan Carlssons Gula’
Härjedalen – ’Poppius’
Jämtland – ’Hansa’
Västerbotten – ’Örträsk’
Norrbotten – ’Tornedal’
Lappland – ’Skarvsjö


LÄS ÄVEN: Så skapar du en trädgårdsdröm med rosor och klematis


’Poppius’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Maxima’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Selma Dahlberg’. Foto Per-Ola Ohlsson
’Pipar Hans’ Foto Per-Ola Ohlsson

Lyckas med rosorna

  1. Ta reda på vilken odingszon du bor i och välj rosor som är härdiga i din zon. Lars-Åke ­rekommenderar att man väljer rosor som har en härdighet som ligger två zoner över den du ska plantera rosen i.
  2. De flesta rosor vill växa på soliga platser och de vill i regel inte vara utsatta för kraftig vind.
  3. Rosor vill ha bra jord, men är ändå ganska ­anspråks­lösa. Det de absolut inte vill ha är tung lerjord med dåligt genomsläpp av vatten.
  4. Klipp rosorna tidigt på våren när björken ­precis är på väg att slå ut. Ta bort döda och torra grenar och oönskade sidoskott.
  5. Gödsla tidigt på våren när rosorna börjar växa. Undvik att ge dem kväverik gödsel ­efter midsommar, vilket gör att de växer längre under säsongen och utsätter dem för ökad risk för frost­skador.
  6. Vattna regelbundet. Rosor kräver mycket ­vatten för att trivas och se till att vattnet kommer ner till rötterna.
  7. Kupa rosorna innan frosten kommer genom att gräva upp lite jord längs stammen. 
  8. Täck över rosorna med granris eller väv. Det gör man främst för att skydda grenarna mot den starka vår-solen som annars kan orsaka skador.
  9. Rosor drabbas ibland av svampsjukdomar, bland annat rosrost, svartfläcksjuka och mjöldagg. Ta bort angripna blad och släng dem i soporna (inte i komposten) och bespruta rosorna med en såplösning.
  10. Plantera ­aldrig en ny ros på exakt samma växtställe där en ros tidigare har dött.
Rulla till toppen