Samla alla liljor i en rabatt tillsammans med växter med vackra blad. Här ger trädgårdsmästaren Kristin Granum Skoglund sina bästa tips.
Det växer liljor lite här och var i trädgården – allt från martagonliljor och brandliljor till några dagliljor, som jag har ärvt från gamla bortglömda trädgårdar. Jag har också köpt blommande liljor i krukor, som jag har förvarat i källare under vintern. Men nu tänkte jag att det var dags att samla alla mina liljor i en rabatt – gärna tillsammans med några perenner som ger lite färg, medan vi väntar på att liljornas knoppar ska sträcka sig upp mot höstsolen. Dagliljorna växer snabbt på våren och har ett frodigt bladverk som håller sig vackert även efter blomningen i juni.
De flesta lökväxter börjar blomma i juli och fortsätter sedan att blomma under sensommaren och ända in i september. Och även om en del av de asiatiska liljorna blommar redan i juni är det härligt att se slingrande klungor av dagliljor och iris – gärna tillsammans med vajande gräs. Det blir en fantastisk kontrast, tycker jag! Under sensommaren och hösten passar det fint att liljorna får sällskap av glödande sedum och alunrot. Det ser ut som en lite kaotisk rabatt så här i början, men jag lovar att den kommer att bli vacker när den växer till sig!
Så lyckas du med liljor
De allra flesta liljor är härdiga och kan växa nästan varsomhelst, bara de inte står med fötterna i vatten, så det är viktigt med dränering. Vissa lökar kan köpas på våren, men bara de med hållbara lökar. Det bästa är att plantera lökarna på hösten, ge dem bra jord och vattna lite efter planteringen så att rötterna växer ut. Till våren kommer små groddar att dyka upp, men det tar några år innan plantorna blir fullvuxna. Se upp för liljebaggar, som knaprar på bladen! De är röda med svarta ben, så de är lätta att upptäcka. Liljebaggarna övervintrar under skräp och ris, så var noga med att rensa rabatten på hösten.
Lilja i kruka
Låga, asiatiska liljor kan även odlas i stora krukor. De blir fylliga och får ofta flera blomstjälkar från samma lök. Placera krukorna i en frostfri källare över vintern.