Kika in i Karis stilrena atriumhus från 1964: ”Jag älskar detaljer!”

Kari och Aasmund blev överlyckliga när ett av de arkitektritade atriumhusen blev till salu. Den unika enplansvillan från 1964 har renoverats med kärleksfull och sakkunnig hand – och med stor respekt för den ursprungliga byggnadsstilen.

Det stilrena, lådformade huset på Jørnstadfältet i Asker vetter mot ett slutet, grönt atrium. Det ligger i ett kluster av liknande, särpräglade hus vars historia börjar i början av 1960-talet. Projektets initiativtagare var en grupp radikala, optimistiska universitetsstudenter, som drömde om att ett område som skulle generera dagisplatser. Den som fick i uppdrag att rita bostadsområdet var Jan Inge Hovig, mest känd som arkitekten bakom Ishavskatedralen i Tromsø. Det han framför allt inspirerades av var japansk byggnadsstil när konceptet med de enkla enplanshusen utvecklades. 

Idag ska man ha riktig tur för att hitta ett hus här som är till salu, många av invånarna har bott här sedan husen byggdes och har inga planer på att flytta. Särskilt populärt är området bland akademiker, arkitekter och industridesigners, berättar kan Kari Setsaas. Hon och hennes man Aasmund hörde till några av de lyckliga få som lyckades lägga vantarna på ett av funkishusen förra året. De hade länge varit fascinerade av arkitekturen och området.

– Bostäderna är fantastiska, bara detta att bo i ett plan som i en lägenhet med rum som badar i ljus. Men med trädgård på alla sidor, den är på hela 850 kvadratmeter.

Därför var det inte mycket att fundera på när det dök upp en möjlighet att få komma på privat visning. 

– Det var helt enkelt ”meant to be”, säger Kari.


LÄS ÄVEN: Paret renoverade townhouse i Enskede: ”Som nedsläppt från himlen bakom motorvägen”


Den vackra eldstaden i original är ett smycke i vardagsrummet, men också en bra värmekälla.
För att kontrastera mot allt det vita har matplatsen fått en gråblå färg. Matbordet ”Samurai” i oljad ask är från Kristensen. Stolar ”Sjuan”, Fritz Hansen. Bänken har sittdyna och ryggdynor efter måttbeställning av By Ravn. Målningen är av Tronstad, Romberg och Ferner. Lamporna är från Hadeland Glassverk.
Här bor: Kari och Aasmund Setsaas. Jobbar som: Kari är vd för Norvigroup Norsk Dun, Aasmund är rekryteringskonsult. Huset: Funkishus från 1964 i Asker, 167 kvm, ritat av Jan Inge Hovig. 
Vasen på matbordet är från Serax, medan skulpturen är ett second hand-fynd.

Varsam renoveringsresa

För Kari och Aasmund har det varit naturligt att bevara ta hand om husets inneboende kvaliteter.

– Vi har varit måna om att bevara och vidareutveckla den goda arkitekturens egenskaper, säger Kari. Vi ville förstärka känslan av ljus, luft och öppenhet men samtidigt göra huset varmt och intimt.

Alla ytskikt har paret renoverat. Taket med mörka furupaneler, har nu fått fyra lager färg. De gamla golven i massiv ek har slipats och lackats. Alla väggar är målade och det ursprungliga köket från 1964 har bytts ut mot ett modernt och funktionellt ”mingelkök”.

Kari och Aasmund var tidigt överens om att ljuset var det viktigaste i huset.

– Därför föll valet på något så otrendigt som klassiskt vitt, säger Kari. Den kritvita värms dock upp av brunt läder, koppar och trä.

Egentligen är hon innerst inne en maximalist, avslöjar Kari, så det är bra att det finns plats för några kartonger i källaren. Men eftersom huset kräver ett enkelt formspråk har hon istället låtit maximalismen ta sig uttryck i bra design, en balanserad färgpalett samt en trevlig mix av material och kontraster.

– Läder, orange, stora färgglada bilder och massor av detaljer. Jag älskar detaljer – ju fler, desto bättre!


LÄS ÄVEN: Kika in i det totalrenoverade huset på 330 kvadrat: ”Tröttnar aldrig på att vara hemma”


Tavlan i vardagsrummet är ett samarbete mellan konstnärerna Ingrid Tronstad, Kristin R Omberg och Pippip Ferner. Soffa ”Tromøya” samt stolar och bord, Hødnebø. Taklampa ”Caboche” och golvlampa ”Birdie”, Foscarini. Mattan är från InHouse.
Köksfläkten i koppar är original och mycket älskad. Den användes därför som utgångspunkt för andra färgval i huset. Köksinredningen är från Boform, med bänkskiva i corian. Barstol, ”Sjuan”, Arne Jacobsen/Fritz Hansen. Taklampa, ”PH5”, Louis Poulsen.
Husen är utformade så att uteplatsen och trädgården smälter in i inomhusmiljön. De stora fönstren släpper in mycket dagsljus, ändå är det inte mycket insyn.
Ljuset är husets främsta tillgång och både väggar och kök hålls vita för att förstärka det.
Överskåp har utelämnats i det relativt lilla köksrummet, för luftighet. De öppna hyllorna ger också möjlighet att skapa miljökänsla på den vita väggytan. Vasken är Lavabos ”Kubus”, blandare ”Essence” från Grohe. Vitvaror från Miele.
På den öppna kökshyllan står glas som samlats genom åren – några ärvda, några gåvor och några köpta.

I och med resan från en jugendvåning i stan till ett hus i förorten fick en hel del möbler och inredning bytas ut, och det mesta köptes nytt. Kari har suttit i förarsätet under större delen av valen, men har samordnat med Aasmund. I regel är de ganska överens.

– Funktion och färg var viktigt, liksom stilren design. Och vi har lagt stor vikt vid taktilitet och bra material. Vi ville ha det estetiskt och ärligt – och gärna lokalt. 

Bevis på det hittar betraktaren till exempel i Krobo-bänken från Fjordfiesta, lampor från Hadeland Glassverk och designklassikern, Spinnaker-stolen.

Stolen ”Spinnaker” från Hødnebø är en absolut favorit sedan många år, och passade äntligen in. Hyllorna med skåp i ask, String. Den stora tavlan är av Terje Resell.
Sängen ”K10” med ”Oak Rest” sänggavel och sockel är från Wonderland. Gardinerna i kraftigt italienskt linne är från Loftet Interiør.
Sovrummet är målat i klassiskt vitt. Taklampan ”Glo Ball” är från Flos och säng­kläderna är från Borås Cotton.
Sängborden är Montanas ”Mini”, bordslampan ”Flowerpot” av Verner Panton.

Paret ångrar definitivt inte att de valde att lämna livet i huvudstaden till förmån för det gröna lugnet.

– Det finns härliga strövområden längs kuststigarna och det är bara tre minuter till morgondoppet om vi så önskar. Och samtidigt är det bara en kort bilresa till stan, säger Kari.

Och så, bäst av allt:

– Vi bor bara två minuter från barnbarnen. Det är underbart när Julian, 8 år, kommer cyklande och springer in för att visa morfar en färgglad skalbagge eller en stor daggmask. Barnbarnen är livets efterrätt!


LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: ”Utmaningen var att skapa en luftig känsla”


En av husets många finurliga funktionsdetaljer är den infällda kokosmattan vid ytterdörren. Golvet hålls snyggt och mattan kan tas bort och skakas. Målningen av barnen är av Inga Bjørnsdottir. Bänk, ”Krobo”, Fjordfiesta.
Kari uppskattar mycket husets genomtänkta arkitektur, här representerad av hallen som har härligt naturligt ljus. Både garderoben och taklamporna i koppar är original från byggåret.
Huset har trädgård på alla sidor, totalt 850 kvadratmeter. Trädgårdsmöblerna är från Møbelringen. Den trådlösa lampan är ”Flowerpot”, Verner Panton. 
Hemmakontoret fungerar bra som en arbetsplats för både Kari och Aasmund.

LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos Instagramprofilen Malin Brostad: ”Jag älskar att inreda med växter”


Karis bästa tips

  • Gör en plan för hur du ska använda rummen och vad du måste ha – speciellt när det kommer till förvaring och skåputrymme. Se om någon yta kan användas flexibelt. Måste ett kontor bara vara ett kontor, eller kan det också fungera som ett gästrum?
  • Välj dina favoritfärger, var orädd. Och gör en materialplan så att det inte blir lite av mycket, utan mycket av lite.
  • Gör dig själv glad. Det är ditt hem och dina val. Gör det personligt, du vill bo i ett hem, inte ett hus!
  • Ta tid på dig när det gäller de stora investeringarna, som badrum och kök. Men tänk på att väggfärger enkelt kan ändras, liksom textil och konst.
Rulla till toppen