Servera skagenröra gjord på kräftstjärtar i spröda, hembakade mandelformar!
Mandelformar med kräftskagen
Tillagningstid: Ca 1 timme och 30 minuter
6 portioner
Ingredienser:
- 100 g kylskåpskallt smör
- 1 tsk strösocker
- 1/4 krm salt
- 1 litet ägg
- 2 dl mandel- eller hasselnötsmjöl
- 2 dl vetemjöl + till utbakning
- 200 g kräftstjärtar i lake, avrunna
- 2 1/2 dl citronmajonnäs
- 1 krm salt
- Små citronskivor
- Dillvippor
- 50 g kräftstjärtar i lake, avrunna
- Svartpeppar
Gör så här:
- Mät upp tärnat smör, socker och salt. Mixa ihop i en matberedare monterad med kniv.
- Mixa i ägget. Mixa i mandelmjölet. Tillsätt vetemjölet och mixa ihop till en deg.
- Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp minst ca 60 minuter eller över natten.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, forma till en rulle och dela i 18-20 bitar.
- Tryck ut degbitarna i veckade kakformar. Ställ kakformarna på en plåt och ställ kallt ca 30 minuter.
- Grädda formarna i mitten av ugnen i 200 grader i 10–12 minuter eller tills de fått färg.Stjälp upp och låt kallna.
- Kräftskagen: Blanda ihop ingredienserna.
- Lägg upp skagenröran i mandelformarna. Garnera med citronskivor, dillvippor och kräftstjärtar. Peppra.
Receptet publicerades först hos Icakuriren.