3 Days of Design har med sina över 400 utställare vuxit till en stor och inspirerande mötesplats för design. Här är några favoriter från i år.
I mitten av juni samlades stora delar av designvärlden i Köpenhamn för den elfte upplagan av designfestivalen 3 Days of Design. Från att ha startat som ett litet evenemang med ett fåtal danska företag har det nu vuxit till en internationell mötesplats för design, med företag också från andra länder än Danmark – till exempel är det många svenska företag som ställer ut och även väljer att lansera nyheter här.
Till skillnad från de flesta större internationella designevent är 3 Days of Design inte någon mässa, utan en möjlighet att besöka utställningar och showrooms i centrala Köpenhamn i några dagar.
I år var det över 400 utställare som deltog och det är svårt att hinna mer än att skrapa på ytan av utbudet, men några tydliga trender gick att urskilja. En av dem var att festivalens stjärna i år inte var en dansk designer, utan den brittiska stjärnan Faye Toogood (som för övrigt är inbjuden som Guest of Honor på möbelmässan i Stockholm i februari nästa år) som gjorde två uppmärksammade utställningar i Köpenhamn: hos Frama och hos Rue Verte. Faye Toogood driver en designstudio i London sedan 2008 och
har länge uppmärksammats för sina egensinniga möbler, som ofta är lite klumpiga i formen.
LÄS ÄVEN: Tjuvkika på första höstnyheterna 2024 på Ikea
En annan tydlig trend var att intresset för hantverksmässig tillverkning och designobjekt som ligger på gränsen till konst fortfarande är starkt. För första gången öppnade Danish Art Workshop sina lokaler så att besökare fick komma in och se en utställning med resultatet av några av de projekt som har skapats i lokalerna. Danish Art Workshop är ett offentligt finansierat hus med ateljéer och verkstäder dit konstnärer får söka sig med projekt för att under en tid få tillgång till lokalerna. Ett annat initiativ på temat var House of Nordic Design, som visade en utställning med yngre designer och konsthantverkare i en gammal ateljévåning högst upp i ett bostadshus.
Att uppmärksamma och betona hantverket är viktigt också för större, etablerade företag och både Fredericia och Eilersen hade skapat utställningar med anknytning till hantverk i sina respektive showroom. Fredericia hade bjudit in tapetserare att stå och arbeta inne i lokalerna och Eilersen visade i sin utställning ”The Detail” hur välgjorda möblerna är in i minsta detalj.
Många företag betonade sitt hållbarhetsarbete och det visades flera innovativa material, som samarbetet mellan Marimekko och Kvadrat som tagit fram väskor i ett nytt hampabaserat material som ska ersätta syntetiskt läder. Och på innergården till Designmuseum hade man samlat ihop en ”minimässa” med mindre företag med hållbarhetsinriktning.
Här är några höjdpunkter från det jag såg under mina dagar i Köpenhamn – varsågod!
LÄS ÄVEN: Så gör du hallen snyggare – 9 fina knep
9 höjdpunkter från 3 Days of Design 2024
1. Den brittiska designern Faye Toogood ställde ut hos bland andra Rue Verte.
2. Textilföretaget Kvadrat visade utställningen ”ReThink” där bland annat designern Jenny Chou gjort detta tält. Företaget hade även ett samarbete med Marimekko, med väskor i en ny typ av konstgjort läder som tillverkas av hampa.
3. House of Nordic Design ställde ut design och konsthantverk av nya, unga kreatörer i en gammal ateljévåning i Köpenhamn.
4. Danish Art Workshop öppnade sina lokaler under 3 Days of Design för att visa projekt som skapats i verkstäderna.
5. Svenska mattföretaget Vandra Rugs visade bland annat hur mattorna vävs i Ukraina. Till höger en matta designad av Lars Nilsson.
6. Kosta Boda visade bland annat design av Front och Hanna Hansdotter.
7. Fritz Hansen ställde ut i parken intill operan. Bland annat visades den nya fåtöljen ”Monolit” av Cecilie Manz.
8. Möbelföretaget Eilersen fokuserade på detaljerna och hantverket i tillverkningen i utställningen i showroomet.
9. Skira gardiner hos &Drape.