Att odla sin egen teblandning är både roligt och enkelt. Här tipsar vi om 7 växter som passar i tekoppen!
Att odla sin egen teblandning är lika enkelt som att odla kryddor på balkongen! Och det finns dessutom flera lättodlade växter som passar för ändamålet. Här tipsar vi om sju växter att göra te av.
LÄS ÄVEN: Så planerar du örtträdgården – skötsel och skörd
7 växter till din egen teblandning:
1. Teblad från tebuske
Äkta teblad har tidigare varit svårt att odla på våra nordiska breddgrader, men den nya tebusken Camellia sinensis klarar det nordiska klimatet året om. Den trivs på ljus plats i jämnt fuktig jord och ska inte torka ut. Ställ gärna ut busken i halvskugga på sommaren. De två översta bladen och bladknoppen används för att göra te, det är i dessa blad som det finns mest smak och aromatiska oljor.

2. Temynta
Trots namnet är den rödblommande temyntan inte en mynta, men både blommor och blad kan användas till te. Temyntan trivs bäst i sol, men vill inte torka ut. Den är förutom en god teväxt populär hos fjärilar som dras till de vackra röda blommorna.

3. Citronmeliss
Citronmeliss sägs ha en lugnande effekt och är därför utmärkt till kvällste. Doften är ljuvligt citronaktig och te på citronmeliss görs enkelt genom att låta bladen dra i hett vatten under några minuter. Kan odlas både inomhus och utomhus.

4. Citronverbena
Både de citrondoftande bladen och grenarna kan användas i te och mat. I Frankrike är citronverbenan särskilt vanlig i te och anses motverka illamående. Denna växt är frostkänslig och passar oftast bäst som krukväxt på våra breddgrader, då kan den tas in och övervintras svalt men frostfritt.
LÄS ÄVEN: Så gör du rengöringssprej och deodorant – av blommorna i trädgården
5. Timjan
En krydda som oftast förknippas med matlagning, men som kan ge ett matigt te som lugnar vid hosta. Timjan innehåller tymol som har antiseptiska egenskaper. Timjan är flerårig och vill gärna stå soligt i torr och kalkrik jord, den går att odla både inomhus och utomhus och när den väl etablerat sig går det att skörda om och om igen.

6. Svartvinbärsblad
Blad av svarta vinbär har en fin arom och smak särskilt om du plockar bladen tidigt på säsongen. Svarta vinbär är en tacksam buske som trivs på de flesta jordar bara de inte är alltför lerhaltiga eller sandiga. De vill gärna ha det varmt och mår bra av beskärning vartannat år.

7. Lavendel
Ett vackrare te än lila lavendelte är svårt att föreställa sig, och den blommiga smaken är väldigt fin. Ännu bättre blir det då lavendel anses vara rogivande och kunna mildra migrän. Bäst är att skörda blommorna när de nästan blommat över eftersom de då innehåller mest eterisk olja. Lavendel trivs bäst i mager, lite sandig jord på solig plats.
LÄS ÄVEN: Skapa semesterkänsla i trädgården med pelargoner – 7 bilder att inspireras av
Källa Plantagen

